Wat we moeten weten over Cerebral Palsy

Er zijn enkele tekenen die erop kunnen wijzen dat een kind hersenverlamming heeft. Niet alle tekenen zijn zichtbaar bij de geboorte en kunnen duidelijker worden naarmate baby’s zich ontwikkelen.

Symptomen bij baby’s

 • Lage spierspanning (baby voelt ‘floppy’ bij het oppakken)
 • Niet in staat om zijn/haar eigen hoofd op te houden terwijl hij op de buik ligt of in een ondersteunde zithouding
 • Spierspasmen of stijf gevoel
 • Slechte spiercontrole, reflexen en houding
 • Vertraagde ontwikkeling (kan 6 maanden niet rechtop zitten of zelfstandig omrollen)
 • Voedings- of slikproblemen
 • Geeft er de voorkeur aan om één kant van hun lichaam te gebruiken

Borden op peuters/kinderen

Hoewel de hersenen van peuters/kinderen met hersenverlamming gewond blijven, wordt de verwonding niet erger naarmate ze zich ontwikkelen.

Afhankelijk van de ernst van de hersenverlamming, kunnen peuters en kinderen moeilijkheden ondervinden met de lichamelijke ontwikkeling, zoals:

 • niet lopen met 12-18 maanden
 • geen eenvoudige zinnen spreken met 24 maanden

Als uw kind deze mijlpalen niet bereikt of als het enkele tekenen van hersenverlamming vertoont, moet u mogelijk contact opnemen met uw kinderverpleegkundige, huisarts of kinderarts.

In NSW worden vragen met betrekking tot ontwikkelingsmijlpalen beschreven in het persoonlijk gezondheidsdossier (Blue Book) dat aan gezinnen wordt verstrekt wanneer hun kind wordt geboren.

Wanneer wordt hersenverlamming gediagnosticeerd?

Cerebrale parese is een complexe handicap en de diagnose is niet altijd een gemakkelijk proces. Artsen kunnen hersenverlamming vermoeden als een baby een langzame motorische ontwikkeling heeft, een strakke of slappe spierspanning heeft of ongebruikelijke houdingen vertoont.

De tijd varieert wanneer ouders een officiële diagnose krijgen dat hun kind hersenverlamming heeft. Zeer premature baby’s worden meestal goed in de gaten gehouden en kunnen een vroege MRI-scan (magnetische resonantiebeeldvorming) krijgen. De meeste kinderen met hersenverlamming worden echter niet te vroeg geboren. De meesten worden voldragen geboren en pas als ze de gebruikelijke mijlpalen voor zuigelingen niet halen, wordt enige vorm van handicap overwogen. Een MRI zou kunnen aantonen dat ze een hersenletsel hebben, maar in dat stadium is het vaak nog te vroeg om de impact te voorspellen.

De algemene bewegingsanalyse kan worden uitgevoerd vanaf de geboorte tot de leeftijd van 5 maanden. Het is een sterke voorspeller van hersenverlamming, vooral wanneer bepaalde veranderingen in de hersenen op een MRI worden gezien. General Movements Assessment kan echter de ernst van hersenverlamming niet voorspellen.

Als uit een algemene bewegingsanalyse blijkt dat een baby het risico loopt op hersenverlamming, kan zo vroeg mogelijk met ingrijpen worden begonnen.

Hoe diagnosticeren artsen hersenverlamming?

Ze zullen speciale aandacht besteden aan de bewegingen van het kind, zowel de willekeurige bewegingen als de spierspanning.

Sommige kinderen kunnen zeer ontspannen, slappe spieren hebben, terwijl anderen stijve, strakke spieren hebben. Artsen zullen ook zoeken naar ongebruikelijke houdingen of als het kind de ene kant boven de andere prefereert. Scans zoals MRI of CT kunnen door de arts worden besteld.

Een van de frustraties voor ouders is dat een diagnose soms lang kan duren, met herhaalde tests en bezoeken aan specialisten.

Dit kan zijn omdat het kind een milde vorm van hersenverlamming heeft, maar het kan ook zijn dat de arts ervoor moet zorgen dat het niet een ander type bewegingsstoornis is dat progressief kan zijn (in de loop van de tijd erger wordt).

Behandeling voor hersenverlamming

Hoewel hersenverlamming een levenslange handicap is, zijn er veel interventies die kunnen helpen de impact op het lichaam en de kwaliteit van leven van het individu te verminderen. Een interventie is een dienst die tot doel heeft de toestand van hersenverlamming en de dagelijkse ervaring van de persoon die ermee leeft te verbeteren.

Kinderen met hersenverlamming kunnen worden ondersteund door een team van professionals, waaronder gezondheidswerkers en gemeenschapsgerichte ondersteunende diensten die samenwerken om het kind en het gezin te helpen hun doelen te bereiken.

Door hun late tienerjaren en vroege jaren ’20, nemen veel jonge mensen steeds meer verantwoordelijkheid voor hun eigen gezondheid en welzijn. Hun team kan gezondheidswerkers en reguliere gemeenschapsaanbieders zoals fitnesstrainers omvatten.

Kan hersenverlamming worden voorkomen of genezen?

Op dit moment is er geen manier om hersenverlamming volledig te voorkomen of te genezen. Maatregelen op het gebied van de volksgezondheid zoals het verplicht dragen van veiligheidsgordels, zwembadafsluitingen en vaccinaties tegen rodehond blijven enige CP voorkomen. Er zijn onlangs verschillende interventies voor zuigelingen met een hoog risico geïntroduceerd om het risico of de ernst van hersenverlamming te verminderen. Drie voorbeelden zijn:

 • Koeling – Pasgeboren baby’s die een hersenletsel hebben opgelopen door zuurstofgebrek rond de geboorte (hypoxische ischemische encefalopathie) kunnen worden behandeld met koeling. Afkoeling of milde onderkoeling houdt in dat de lichaamstemperatuur van het kind iets wordt verlaagd en heeft tot doel de impact van het hersenletsel te verminderen.
 • Antenatale steroïden – Een enkele kuur met steroïden die wordt gegeven aan moeders die het risico lopen op vroeggeboorte, vermindert het risico dat hun baby’s hersenverlamming krijgen.
 • Magnesiumsulfaat – Wanneer het wordt gegeven aan zwangere moeders met een hoog risico op zeer vroeggeboorte, kan magnesiumsulfaat baby’s helpen beschermen tegen hersenletsel dat leidt tot hersenverlamming.

Dit is wat u moet weten over hersenverlamming. Door dit artikel te schrijven hopen we dat iedereen het zo snel mogelijk kan voorkomen.