Wat u wel en niet mag eten tijdens het geven van borstvoeding

Je hebt vast wel eens gehoord dat borstvoeding supergezond is voor je baby, maar wist je dat borstvoeding ook voordelen heeft voor je gezondheid? Borstvoeding kan het risico op het ontwikkelen van bepaalde medische aandoeningen later in het leven vergroten, waaronder hartaandoeningen en diabetes. Het kan ook stress verlichten en je helpen je meer verbonden te voelen met je nieuwe baby.

Moedermelk zit boordevol voedende voedingsstoffen en beschermende stoffen die essentieel zijn voor de ontwikkeling van je baby. Dit is de reden waarom moedermelk bekend staat als de gouden standaard voor kindervoeding en vaak wordt aangeduid als vloeibaar goud. Het is niet verrassend dat het veel energie kost om dit vloeibare goud te produceren en je behoefte aan veel voedingsstoffen neemt toe om aan deze vraag te voldoen.

Het is zo belangrijk om voedzame, voedzame voedingsmiddelen te kiezen om uw moedermelkproductie te ondersteunen. Bovendien kan het eten van gezond voedsel je helpen om je zowel mentaal als fysiek beter te voelen. In dit artikel wordt alles uitgelegd wat u moet weten over gezond eten tijdens het geven van borstvoeding.

De lijst met voedingsrijke borstvoedingsvoeding

Er is een reden waarom uw hongerniveau altijd hoog kan zijn als u uw nieuwe baby borstvoeding geeft. Het maken van moedermelk is veeleisend voor het lichaam en vereist extra totale calorieën. Er wordt zelfs geschat dat uw energiebehoefte tijdens het geven van borstvoeding met ongeveer 500 calorieën per dag toeneemt. De behoefte aan specifieke voedingsstoffen, waaronder eiwitten, vitamine D, vitamine A, vitamine E, vitamine C, B12, selenium en zink.

Dit is de reden waarom het eten van een verscheidenheid aan voedzame, hele voedingsmiddelen zo belangrijk is voor uw gezondheid en de gezondheid van uw baby. Door voedingsmiddelen te kiezen die rijk zijn aan de bovenstaande voedingsstoffen, kunt u ervoor zorgen dat u alle voedingsstoffen binnenkrijgt.

Hier zijn enkele voedzame en heerlijke voedingskeuzes om prioriteit te geven bij het geven van borstvoeding:

 • Vis en zeevruchten: zalm, zeewier, schaaldieren, sardines
 • Vlees en gevogelte: kip, rund, lam, varkensvlees, orgaanvlees (zoals lever)
 • Groenten en fruit: bessen, tomaten, paprika, kool, boerenkool, knoflook, broccoli
 • Noten en zaden: amandelen, walnoten, chiazaden, hennepzaden, lijnzaad
 • Gezonde vetten: avocado’s, olijfolie, kokos, eieren, volle yoghurt
 • Vezelrijke zetmelen: aardappelen, pompoen, zoete aardappelen, bonen, linzen, haver, quinoa, boekweit
 • Andere voedingsmiddelen: tofu, pure chocolade, kimchi, zuurkool

We zijn tot nu toe dol op deze lijst, maar ouders die borstvoeding geven, zijn niet beperkt tot deze voedingsmiddelen. En hoewel af en toe genieten van uw favoriete voedsel volkomen gezond is, is het het beste om uw inname van bewerkte voedingsmiddelen zoals fastfood en suikerhoudende ontbijtgranen zo veel mogelijk te verminderen. Kies in plaats daarvan voor meer voedzame opties.

Als je bijvoorbeeld gewend bent om je dag te beginnen met een grote kom felgekleurde ontbijtgranen, probeer deze dan te vervangen door een kom havermout met daarop bessen, ongezoete kokosnoot en een klodder notenboter voor een vullende en gezonde brandstofbron .

Pas borstvoedingsdieet aan voor beide voedingsgroepen

De voedingsstoffen in moedermelk kunnen worden onderverdeeld in twee groepen, afhankelijk van de mate waarin ze in uw melk worden uitgescheiden. Als u geen voedingsstoffen van groep 1 meer heeft, zullen ze niet zo gemakkelijk in uw moedermelk worden uitgescheiden. Het aanvullen met deze voedingsstoffen kan dus een kleine boost geven aan hun concentratie in de moedermelk en daardoor de gezondheid van uw baby verbeteren.

Aan de andere kant is de concentratie van groep 2-voedingsstoffen in moedermelk niet afhankelijk van hoeveel moeders binnenkrijgt, dus suppletie zal de voedingsstofconcentratie van uw moedermelk niet verhogen. Dus, hier komt het op neer: voldoende voedingsstoffen van groep 1 is belangrijk voor zowel u als uw baby, terwijl het krijgen van voldoende voedingsstoffen van groep 2 meestal alleen belangrijk voor u is.

Groep 1 voedingsstoffen

Hier zijn de voedingsstoffen van groep 1 en hoe u ze kunt vinden in enkele veelvoorkomende voedselbronnen:

 • Vitamine B1 (thiamine): vis, varkensvlees, zaden, noten, bonen
 • Vitamine B2 (riboflavine): kaas, amandelen, noten, rood vlees, vette vis, eieren
 • Vitamine B6: kikkererwten, noten, vis, gevogelte, aardappelen, bananen, gedroogd fruit
 • Vitamine B12: schaaldieren, lever, yoghurt, vette vis, edelgistvlokken, eieren, krab, garnalen
 • Choline: eieren, runderlever, kippenlever, vis, pinda’s
 • Vitamine A: zoete aardappelen, wortelen, donkere bladgroenten, orgaanvlees, eieren
 • Vitamine D: levertraan, vette vis, sommige paddenstoelen, verrijkte voedingsmiddelen
 • Selenium: paranoten, zeevruchten, kalkoen, volkoren, zaden
 • Jodium: gedroogd zeewier, kabeljauw, melk, gejodeerd zout

Groep 2 voedingsstoffen

Hier zijn de voedingsstoffen van groep 2 en enkele veelvoorkomende voedselbronnen:

 • Foliumzuur: bonen, linzen, bladgroenten, asperges, avocado’s
 • Calcium: melk, yoghurt, kaas, bladgroenten, peulvruchten
 • IJzer: rood vlees, varkensvlees, gevogelte, zeevruchten, bonen, groene groenten, gedroogd fruit
 • Koper: schaaldieren, volkoren granen, noten, bonen, orgaanvlees, aardappelen
 • Zink: oesters, rood vlees, gevogelte, bonen, noten, zuivel

Eten en drinken om te vermijden tijdens het geven van borstvoeding

De meeste voedingsmiddelen en dranken zijn veilig tijdens het geven van borstvoeding, maar er zijn er een paar die moeten worden beperkt of vermeden. Als u denkt dat iets uw baby negatief kan beïnvloeden, vraag dan uw zorgverlener om advies.

Cafeïne

Ongeveer 1 procent van de cafeïne die je consumeert, wordt overgebracht naar de moedermelk, en uit onderzoek blijkt dat baby’s er veel langer over doen om cafeïne te metaboliseren. Het is niet aangetoond dat het drinken van cafeïnehoudende dranken zoals koffie schadelijk is, maar ze kunnen de slaap van de baby beïnvloeden. Daarom wordt aanbevolen dat vrouwen die borstvoeding geven hun koffie-inname beperken tot ongeveer 2 tot 3 kopjes per dag.

Alcohol

Alcohol kan ook in de moedermelk terechtkomen. De concentratie lijkt op de hoeveelheid die in het bloed van de moeder wordt aangetroffen. Baby’s metaboliseren alcohol echter slechts half zo snel als volwassenen. Borstvoeding geven na het drinken van slechts 1 tot 2 drankjes kan de melkinname van uw baby tot 23 procent verminderen en opwinding en slechte slaap veroorzaken.

Omdat alcoholconsumptie te dicht bij borstvoeding een negatieve invloed kan hebben op de gezondheid van uw baby, zegt de AAP dat de alcoholinname tijdens de borstvoeding moet worden beperkt. De AAP suggereert niet meer dan 0,5 gram alcohol per kilogram lichaamsgewicht, wat voor een moeder van 60 kilogram (132 pond) gelijk staat aan 2 ons sterke drank, 8 ons wijn of 2 bieren. Hoewel het perfect is om te genieten van een alcoholische drank als moeder die borstvoeding geeft, kun je het beste minstens 2 uur wachten na het drinken om je baby borstvoeding te geven.

Koeienmelk

Hoewel ongewoon. Sommige baby’s kunnen allergisch zijn voor koemelk. En als je baby een koemelkallergie heeft, is het belangrijk dat je alle zuivelproducten uit je voeding haalt. Tot 1 procent van de zuigelingen die borstvoeding krijgen, is allergisch voor koemelkeiwit uit het dieet van hun moeder en kan huiduitslag, eczeem, diarree, bloederige ontlasting, braken of babykoliek krijgen. Uw zorgverlener kan u advies geven over hoe lang u zuivel kunt uitsluiten van uw dieet en wanneer het veilig is om zuivel opnieuw te introduceren.

De conclusie

Borstvoeding geven is hard werken. Je lichaam heeft meer calorieën en voedingsstoffen nodig om jou en je baby gevoed en gezond te houden. Als u niet genoeg calorieën of voedselrijk voedsel eet, kan dit de kwaliteit van uw moedermelk negatief beïnvloeden. Het kan ook nadelig zijn voor uw eigen gezondheid.

Het is belangrijker dan ooit om een ​​verscheidenheid aan gezonde, voedzame voedingsmiddelen te eten en bewerkte voedingsmiddelen te beperken. Vermijd overmatig cafeïne- en alcoholgebruik en houd u aan de aanbevolen inname om uw baby gezond te houden.