Tips för att borsta dina tänder som du borde göra

Att borsta tänderna är något du förmodligen lärde dig att göra som ett litet barn, och på grund av detta är det osannolikt att du har slutat att utvärdera hur du borstar tänderna. Nu är de tekniker du använder väldigt mycket andra. Tyvärr borstar inte många människor så bra som de borde vara.

Eftersom oral hälsa är direkt relaterad till den allmänna hälsan är det mycket viktigt att ta hand om dina tänder. För att förbättra din upplevelse och resultat, försök att integrera dessa åtta tips i din munhygienrutin.

Tips för att borsta dina tänder

Håll din tandborste ren

Att ställa in din tandborste på din badrumsbänk eller på kanten av diskbänken mellan användningarna är ett utmärkt sätt att plocka upp bakterier. Förvara istället din tandborste upprätt med en tandborsthållare eller en kopp.

Förutom att skölja din tandborste noggrant efter varje användning kan du också blötlägga tandborsten i en blandning av väteperoxid och vatten eller ett antibakteriellt munvatten. Vissa människor rengör till och med tandborsten en eller två gånger i månaden i diskmaskinen.

Använd rätt tandborste

Att välja en tandborste bör vara ett ögonblick. Du vill inte ha ett handtag som är för långt eller för kort; du vill inte ha ett huvud som är för stort eller för litet; och du vill inte ha borst som är för hårda eller för mjuka. Du vill ha en tandborste som är precis rätt. Om du behöver hjälp med att avgöra vilken tandborste som passar dig, prata med din tandläkare.

Var försiktig med din tandborste

Kraftig borstning kan vara tuff mot tänderna och tandköttet, så var försiktig.

Byt ut din tandborste regelbundet

Med tiden växer bakterier på din tandborste, inte bara i borsten utan på handtaget. Borsten skadas också vilket gör dem mindre effektiva. För bästa resultat, byt ut tandborsten var tredje till fjärde månad.

Glöm inte att borsta inre sidor, tuggytor och molar

Många människor fokuserar på framsidan av tänderna och ger minimal uppmärksamhet åt de inre sidorna, tuggytorna och molarna. Även om dessa delar av dina tänder kanske inte syns, är det viktigt att ge dem lika mycket uppmärksamhet som du ger dina framtänder, om inte mer, när du borstar.

Börja inte borsta på samma plats

När du borstar tänderna, försök börja i ett annat område av munnen varje gång. Området du först borstar tenderar att få mer uppmärksamhet än det område du slutar med, så att välja din startpunkt slumpmässigt kan bidra till att alla dina tänder får samma uppmärksamhet.

Borsta inte tänderna direkt efter att ha ätit

Så frestande som det kan vara att borsta tänderna omedelbart efter att ha ätit, många tandläkare rekommenderar att du väntar minst trettio minuter innan du borstar tänderna efter att ha ätit eller druckit. Kom ihåg att det är aldrig för sent att förbättra din munhygienrutin.

Tandtråd före eller efter borstning

Borsten på en tandborste når inte mellan tänderna där mat, bakterier och tandsten ofta finns. Det spelar ingen roll om du tandtrådar före eller efter att du borstar tänderna så länge du tandtrådar dagligen. Efter tandtråd, använd vatten eller munvatten för att skölja bort allt som tandtråden lossade.