Sfaturi pentru ca adulții să fie întotdeauna sănătoși

Bazați-vă dieta pe o mulțime de alimente bogate în carbohidrați

Aproximativ jumătate din caloriile din dieta noastră ar trebui să provină din alimente bogate în carbohidrați, cum ar fi cerealele, orezul, pastele, cartofii și pâinea. Este o idee bună să includeți cel puțin una dintre acestea la fiecare masă. Alimentele integrale, cum ar fi pâinea integrală, pastele și cerealele, vor crește aportul nostru de fibre.

Mergeți în mișcare, faceți-vă un obicei

Activitatea fizică este importantă pentru persoanele de toate greutățile și condițiile de sănătate. Ne ajută să ardem caloriile suplimentare, este bun pentru inimă și sistemul circulator, ne menține sau crește masa musculară, ne ajută să ne concentrăm și îmbunătățește bunăstarea generală a sănătății. Nu trebuie să fim sportivi de top pentru a ne deplasa! Se recomandă 150 de minute pe săptămână de activitate fizică moderată și poate deveni cu ușurință parte din rutina noastră zilnică. Cu toții am putut:

 • folosiți scările în locul liftului
 • mergi la o plimbare în timpul pauzelor de prânz (și întinde-te în birourile noastre între ele)
 • faceți-vă timp pentru o activitate de weekend în familie

Mănâncă o varietate de alimente

Pentru o sănătate bună, avem nevoie de mai mult de 40 de substanțe nutritive diferite și niciun aliment nu le poate furniza pe toate. Nu este vorba despre o singură masă, ci despre o alegere alimentară echilibrată în timp care va face diferența

 • Un prânz bogat în grăsimi ar putea fi urmat de o cină cu conținut scăzut de grăsimi.
 • După o porție mare de carne la cină, poate că peștele ar trebui să fie alegerea de a doua zi?

Mențineți o greutate corporală sănătoasă

Greutatea potrivită pentru fiecare dintre noi depinde de factori precum sexul, înălțimea, vârsta și genele noastre. A fi afectat de obezitate și supraponderalitate crește riscurile unei game largi de boli, inclusiv diabet, boli de inimă și cancer.

Excesul de grăsime corporală provine din consumul mai mult decât avem nevoie. Caloriile suplimentare pot proveni din orice nutrient caloric – proteine, grăsimi, carbohidrați sau alcool, dar grăsimea este cea mai concentrată sursă de energie. Activitatea fizică ne ajută să cheltuim energia și ne face să ne simțim bine.

Înlocuiți saturate cu grăsimi nesaturate

Grăsimile sunt importante pentru o sănătate bună și o bună funcționare a corpului. Cu toate acestea, prea mult din el poate afecta în mod negativ greutatea și sănătatea noastră cardiovasculară. Diferite tipuri de grăsimi au efecte diferite asupra sănătății, iar unele dintre aceste sfaturi ne-ar putea ajuta să menținem echilibrul corect:

 • Ar trebui să limităm consumul de grăsimi totale și saturate (adesea provenite din alimente de origine animală) și să evităm complet grăsimile trans; citirea etichetelor ajută la identificarea surselor.
 • Consumul de pește de 2-3 ori pe săptămână, cu cel puțin o porție de pește gras, va contribui la aportul nostru corect de grăsimi nesaturate.
 • Când gătim, ar trebui să fierbem, să aburim sau să coacem, mai degrabă decât să prăjim, să îndepărtăm partea grasă a cărnii, să folosim uleiuri vegetale.

Reduceți aportul de sare și zahăr

Un aport ridicat de sare poate duce la hipertensiune arterială și poate crește riscul bolilor cardiovasculare. Există diferite modalități de a reduce sarea în dietă:

 • La cumpărături, am putea alege produse cu un conținut mai scăzut de sodiu.
 • La gătit, sarea poate fi înlocuită cu condimente, crescând varietatea de arome și gusturi.
 • Când mănânci, ajută să nu ai sare la masă sau cel puțin să nu adaugi sare înainte de a gusta.

Zahărul oferă dulceață și un gust atrăgător, dar alimentele și băuturile cu zahăr sunt bogate în energie și se bucură cel mai bine cu moderare, ca un tratament ocazional. Am putea folosi fructe în schimb, chiar și pentru a ne îndulci alimentele și băuturile.

Bea multe lichide

Adulții trebuie să bea cel puțin 1,5 litri de lichid pe zi! Sau mai mult dacă este foarte cald sau sunt activi fizic. Desigur, apa este cea mai bună sursă și putem folosi apă de la robinet sau minerală, spumantă sau nepumantă, simplă sau aromată. Sucuri de fructe, ceai, băuturi răcoritoare, lapte și alte băuturi.

Bucurați-vă de o mulțime de fructe și legume

Fructele și legumele sunt printre cele mai importante alimente pentru a ne oferi suficiente vitamine, minerale și fibre. Ar trebui să încercăm să mâncăm cel puțin 5 porții pe zi. De exemplu, un pahar de suc de fructe proaspete la micul dejun, poate un măr și o bucată de pepene verde ca gustări și o porție bună de legume diferite la fiecare masă.

Mănâncă regulat, controlează dimensiunea porției

Consumul unei varietăți de alimente, în mod regulat și în cantități corecte, este cea mai bună formulă pentru o dietă sănătoasă.

Omiterea meselor, în special a micului dejun, poate duce la foamea scăpată de sub control, ducând deseori la supraalimentarea neajutorată. Gustarea dintre mese poate ajuta la controlul foametei, dar gustarea nu ar trebui să înlocuiască mesele adecvate. Pentru gustări, am putea alege iaurt, o mână de fructe sau legume proaspete sau uscate (cum ar fi bastoane de morcov), nuci nesărate sau poate niște pâine cu brânză.

Acordarea atenției la dimensiunea porției ne va ajuta să nu consumăm prea multe calorii și ne va permite să consumăm toate alimentele de care ne bucurăm, fără a fi nevoiți să le eliminăm.

 • Gătind cantitatea potrivită, este mai ușor să nu mâncați în exces.
 • Unele dimensiuni rezonabile de servire sunt: ​​100 g de carne; o bucată medie de fructe; o jumătate de cană de paste crude.
 • Utilizarea plăcilor mai mici ajută la porții mai mici.
 • Alimentele ambalate, cu valori calorice pe ambalaj, ar putea ajuta la controlul porțiilor.
 • Dacă mâncăm afară, am putea împărtăși o porție cu un prieten.

Începeți acum și faceți-o treptat.

Schimbările treptate în stilul nostru de viață sunt mai ușor de întreținut decât schimbările majore introduse simultan. Timp de trei zile, am putea să notăm alimentele și băuturile pe care le consumăm pe parcursul zilei și să notăm cantitatea de mișcare pe care am făcut-o. Nu va fi dificil să identificăm unde am putea îmbunătăți:

 • Omiteți micul dejun? Un mic castron de muesli, o bucată de pâine sau fructe, ar putea ajuta să-l introducem încet în rutina noastră
 • Prea puține fructe și legume? Pentru început, putem introduce o bucată în plus pe zi.
 • Mâncărurile preferate bogate în grăsimi? Eliminarea lor brusc ar putea declanșa înapoi și ne va face să ne întoarcem la vechile obiceiuri. Putem alege în schimb opțiuni cu conținut scăzut de grăsimi, le putem mânca mai rar și în porții mai mici.
 • Prea puțină activitate? Folosirea scărilor zilnic ar putea fi o primă mișcare excelentă.