Relationen mellem graviditet og din blodtype

Hvordan blodtype påvirker graviditet?

Det er vigtigt for kvinder at finde ud af deres blodtype i starten af ​​deres graviditet. Blod vil blive taget for at finde ud, og der er fire forskellige typer: A, B, AB og O. Foruden blodtype, kan kvinder har Rh faktor (specifikt Rhesus D-antigenet), som er, når proteiner på overfladen af blodet. Kvinder, der ikke har Rh faktor er klassificeret som Rh positiv (A +, B +, AB +, og O +) og kvinder, der ikke er Rh negativ (A-, B-, AB- og O).

Den blodtype og Rh faktor af en gravid kvinde og far til hendes barn kan påvirke, hvad blodtype barnet har. Det vil også påvirke antistofferne moderens krop gør som en immunrespons på fremmedlegemer i hendes organer såsom bakterier, sperm, og endda et foster.

Når en Rh-negativ kvinde (5-10 procent af kvinder) har en baby med Rh-positive blod dette kaldes Rh uforenelighed. Moderens krop vil behandle Rh proteiner, der findes i hendes barns blod som udenrigs- og gøre antistoffer til at angribe dem, så snart de to blodtyper blande på nogen måde, som er en tilstand, der kaldes Rhesus sygdom. Der kan også nogle gange være problemer, hvis en mor er en O blodtype og hendes barn er A eller B blodtype, hvor moderens krop producerer antistoffer mod barnets røde blodlegemer, når blod-blandinger. Dette kaldes ABO-uforligelighed.

Hvad er de risikofaktorer?

Den første gang en kvinde er gravid, er barnet generelt beskyttet indtil fødslen, fordi moderens blod ikke kan passere placenta (selvom små mængder af barnets blod kan komme ind i moderens cirkulation). Dog kan der være nogle tilfælde, hvor barnets blod og moderens blod blander hurtigere end dette, såsom:

  • abort
  • en skade, der forårsager blødning (såsom en bilulykke)
  • efter en fostervandsprøve (hvor blod udtages fra navlestrengen til test)
  • efter en CVS (hvor en prøve af placenta tages for afprøvning)
  • en graviditet uden for livmoderen.

I alle disse situationer, vil antistofferne har udviklet sig som et immunrespons, som kan forårsage barnet at have anæmi og alvorlig gulsot. Med Rh uforenelighed, betyder, når kvinden er gravid med en Rh-positiv baby i fremtiden, vil antistoffer blive produceret i større mængder. ABO-uforligelighed ikke blive mere alvorligt med hver efterfølgende graviditet. Dog kan ABO-uforligelighed påvirke en baby, indtil alle antistofferne passere ud af barnets systemet efter de er født.

Hvad er behandlingen?

Fordi et barns blodtype er normalt ukendt under graviditeten, at alle kvinder, der er Rhesus negativ modtage anti-D-injektioner under graviditet forhindre en begyndende Rhesus sygdom på 28 og 34 uger. Navlestrengsblod opsamles ved fødslen for at kontrollere barnets blodtype, og hvis et barn er Rhesus positiv, er en anden injektion gives. Disse injektioner er meget effektiv til at stoppe Rh antistoffer udvikle og gøre det muligt for kvinder at være gravid igen uden Rh uforenelighed komplikationer. Hvis barnet er Rhesus negativ, er injektioner ikke påkrævet.

Hvis en kvinde allerede er blevet diagnosticeret med Rhesus sygdom, mens gravid hun vil blive nøje overvåget for at sikre, at barnet er sundt, gennem ultralyd. Hvis det er nødvendigt en læge kan kontrollere barnet for tegn på blodmangel af specialister ultralyd overvågning og indgriben.

Hvis barnets blodtælling på noget tidspunkt er for lav, kan særlige blod udveksle transfusioner (enten før eller efter fødslen) gives til barnet via navlestrengen, at stoppe udtynding af de røde blodlegemer og lejlighedsvis en baby kan være nødvendigt at være leveret tidligt. Men disse ting er normalt ikke nødvendigt, da anti-D-injektioner er meget vellykket.

Med ABO-uforligelighed, er der ingen forebyggende foranstaltninger til beskyttelse af barnet, men hvis et barn viser tegn på blodmangel i-utero eller er meget jaundiced efter at være blevet født, vil de blive givet lysbehandling at hjælpe med at nedbryde de kemikalier i blodet, der er forårsager deres gulsot, og kan også være nødvendigt blodtransfusioner, hvis de er meget anæmiske. Alt dette vil ske lige efter fødslen for at forhindre eventuelle langsigtede problemer.

Har det betydning for moderen?

Moderens helbred vil ikke blive påvirket af blodtype uforenelighed, men blødning af nogen art, mens gravid er noget kvinder bør altid tale med deres læge om, da det kan indikere et problem ud over Rh uforenelighed eller ABO-uforligelighed.