preventie van borstkanker: Hoe om het risico van borstkanker te verminderen

Als u zich zorgen over borstkanker hebt, kun je je afvragen of er stappen die u in de richting van preventie van borstkanker kan nemen. Sommige risicofactoren, zoals familiegeschiedenis, kan niet worden gewijzigd. Echter, er zijn veranderingen in levensstijl die u kunt maken om uw risico te verlagen.

Wat kan ik doen om mijn risico op borstkanker te verminderen?

Lifestyle veranderingen zijn aangetoond in studies om het risico op borstkanker zelfs verlagen hoog-risico vrouwen. De volgende stappen die u kunt nemen om uw risico te verlagen:

  • Beperk alcohol. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe groter het risico op het ontwikkelen van borstkanker. De algemene aanbeveling op basis van onderzoek naar het effect van alcohol op het risico op borstkanker is om jezelf te beperken tot minder dan 1 drankje per dag als zelfs kleine hoeveelheden te verhogen risico.
  • Niet roken. Accumuleren bewijs suggereert een verband tussen roken en het risico op borstkanker, vooral bij premenopauzale vrouwen. Bovendien, niet roken is een van de beste dingen die je voor uw algehele gezondheid kan doen.
  • De controle van uw gewicht. Overgewicht of obesitas verhoogt het risico op borstkanker. Dit geldt vooral als obesitas op latere leeftijd, in het bijzonder na de menopauze.
  • Lichamelijk actief te zijn. Lichamelijke activiteit kan u helpen een gezond gewicht, wat op zijn beurt helpt bij het voorkomen van borstkanker te handhaven. Voor de meeste gezonde volwassenen, het Department of Health and Human Services adviseert ten minste 150 minuten per week van matige aërobe activiteit of 75 minuten krachtig aërobe activiteit per week, plus krachttraining ten minste tweemaal per week.
  • -Borstvoeding geven. Borstvoeding kan een rol in de preventie van borstkanker te spelen. Hoe langer je borstvoeding, hoe groter het beschermende effect.
  • Limit dosis en duur van hormoontherapie. Combinatie hormoontherapie bij meer dan drie tot vijf jaar verhoogt het risico op borstkanker. Als u het nemen van hormonale therapie voor symptomen van de menopauze, vraag dan uw arts over andere opties. Je zou in staat zijn om uw klachten te beheren met niet-hormonale therapieën en medicijnen. Als u besluit dat de voordelen van de korte-termijn hormoontherapie opwegen tegen de risico’s, gebruik dan de laagste dosis die voor u werkt en doorgaan met uw arts de lengte van de tijd die u neemt hormonen te controleren.
  • Vermijd blootstelling aan straling en milieuvervuiling. Medisch-beeldvormende werkwijzen, zoals gecomputeriseerde tomografie, maken gebruik van hoge stralingsdoses. Terwijl meer studies nodig zijn, wat onderzoek suggereert een verband tussen borstkanker en blootstelling aan straling. Verminder uw blootstelling door het hebben van dergelijke tests alleen wanneer dat absoluut noodzakelijk is.

Kan een gezond dieet het voorkomen van borstkanker?

Het eten van een gezond dieet kan uw risico op sommige vormen van kanker, evenals diabetes, hart-en vaatziekten en beroerte te verminderen. Bijvoorbeeld, vrouwen die een mediterraan dieet aangevuld met extra vergine olijfolie en gemengde noten eet een verminderd risico op borstkanker hebben. Het mediterrane dieet richt zich op voornamelijk op plantaardig voedsel, zoals fruit en groenten, volle granen, peulvruchten en noten. Mensen die het mediterrane dieet volgen kiezen voor een gezonde vetten, zoals olijfolie, over boter en vis in plaats van rood vlees. Het handhaven van een gezond gewicht is ook een belangrijke factor in de preventie van borstkanker.

Is er een verband tussen de pil en borstkanker?

Er zijn aanwijzingen dat hormonale anticonceptie, die de anticonceptiepil en intra-uteriene apparaten (spiraaltjes) dat hormonen bevat, verhoogt het risico op borstkanker. Maar het risico wordt beschouwd als zeer klein, en het vermindert nadat u stopt met het gebruik van hormonale anticonceptie. Een recente studie die een verband tussen gebruik van hormonale anticonceptiva en borstkanker aangegeven bepaald een extra borstkanker kan worden verwacht voor elke 7690 vrouwen die hormonale anticonceptie te gebruiken voor ten minste één jaar.

Bespreek uw anticonceptie opties met uw zorgverzekeraar op basis van uw specifieke behoeften. Ook de voordelen van hormonale anticonceptie, zoals het controleren menstrueel bloeden en het risico van andere kankers, waaronder endometriumkanker en ovariumkanker.

Wat kan ik anders doen?

Wees waakzaam over de opsporing van borstkanker. Als u eventuele wijzigingen in uw borsten, zoals een nieuwe knobbel of veranderingen van de huid opmerkt, raadpleeg dan uw arts. Ook, vraag dan uw arts wanneer u mammogrammen en andere screenings op basis van uw persoonlijke geschiedenis te beginnen.