Prevenirea cancerului de san: Cum de a reduce riscul de cancer de san

Dacă sunteți îngrijorat cu privire la cancerul de sân, ați putea fi întrebați dacă există măsuri pe care le poate lua fata de prevenire a cancerului de san. Unii factori de risc, cum ar fi istoricul familial, nu poate fi schimbat. Cu toate acestea, există modificări de stil de viață care le puteți face pentru a reduce riscul.

Ce pot face pentru a reduce riscul meu de cancer de san?

Modificarile stilului de viata au fost demonstrat in studii pentru a reduce riscul de cancer de san, chiar la femeile cu risc ridicat. Următoarele măsuri puteți lua pentru a reduce riscul:

  • Limita de alcool. Mai mult alcool bei, mai mare riscul de a dezvolta cancer de san. Recomandarea generală bazată pe cercetare privind efectul alcoolului asupra riscului de cancer de san este de a te limita la mai puțin de 1 pahar pe zi , ca chiar și în cantități mici , crește riscul.
  • Nu fuma. Dovezile acumulate sugereaza o legatura intre fumat si riscul de cancer de san, in special la femeile aflate la premenopauză. În plus, nu fumatul este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru starea generala de sanatate.
  • Controlați greutatea. Fiind supraponderali sau obezi creste riscul de cancer de san. Acest lucru este valabil mai ales în cazul în care obezitatea apare mai tarziu in viata, in special dupa menopauza.
  • Fii activ fizic. Activitatea fizica poate ajuta sa mentina o greutate sanatoasa, care, la rândul său, ajută la prevenirea cancerului de san. Pentru adulți mai sănătoși, Departamentul de Sanatate si Servicii Umane recomanda cel putin 150 de minute pe saptamana de activitate moderata de aerobic sau 75 de minute de activitate viguroase de aerobic pe săptămână, plus puterea de formare de cel puțin două ori pe săptămână.
  • -Alapteze. Alaptarea ar putea juca un rol in prevenirea cancerului de san. Cu cât alaptezi, cu atat mai mare efect protector.
  • Doza limită și durata tratamentului cu hormoni. Terapie cu hormoni combinată pentru mai mult de trei la cinci ani creste riscul de cancer de san. Dacă luați terapie cu hormoni pentru simptomele menopauzei, adresați – vă medicului dumneavoastră despre alte opțiuni. S-ar putea fi capabil de a gestiona simptomele cu terapii non – hormonale si medicamente. Dacă decideți că beneficiile terapiei hormonale pe termen scurt sunt mai mari decât riscurile, utilizați cea mai mică doză care funcționează pentru tine și să continue să aibă medicul dumneavoastră să monitorizeze durata de timp luați hormoni.
  • Evitați expunerea la radiații și poluarea mediului. Metode Medico-imagistice, cum ar fi tomografie computerizată, utilizează doze mari de radiatii. In timp ce sunt necesare mai multe studii, unele cercetari sugereaza o legatura intre cancerul de san si expunerea la radiatii. Reducerea expunerea de a avea astfel de teste numai atunci când este absolut necesar.

Poate o dieta sanatoasa a preveni cancerul de san?

O dieta sanatoasa poate reduce riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer, precum si diabet zaharat, boli de inima si accident vascular cerebral. De exemplu, femeile care consuma o dieta mediteraneana suplimentată cu ulei de măsline extra-virgin și fructe cu coajă mixte ar putea avea un risc redus de cancer de san. Dieta mediteraneană se concentrează pe cea mai mare parte pe produsele alimentare pe bază de plante, cum ar fi fructele și legumele, cerealele integrale, legume și fructe cu coajă. Persoanele care urmeaza dieta mediteraneana alege grasimi sanatoase, cum ar fi uleiul de masline, peste unt si peste in loc de carne rosie. Mentinerea unei greutati sanatoase, de asemenea, este un factor cheie in prevenirea cancerului de san.

Există o legătură între pilulele anticonceptionale si cancerul de san?

Există unele dovezi că contracepția hormonală, care include pilulele anticonceptionale si dispozitive intrauterine (DIU) care eliberează hormoni, creste riscul de cancer de san. Dar riscul este considerat foarte mic, și scade după oprirea contraceptivelor hormonale. Un studiu recent care a indicat o asociere între utilizarea contraceptivelor hormonale si cancerul de san determinate de un cancer de san suplimentare ar putea fi de așteptat pentru fiecare 7,690 de femei care folosesc contraceptive hormonale timp de cel puțin un an.

Discutați opțiunile contraceptive cu furnizorul de îngrijire a sănătății în funcție de nevoile dumneavoastră specifice. De asemenea, ia în considerare beneficiile de contraceptive hormonale, cum ar fi controlul sângerării menstruale și reducerea riscului de alte tipuri de cancer, inclusiv cancerul endometrial și cancerul ovarian.

Ce altceva pot face?

Fii vigilent despre detectarea cancerului de san. Dacă observați orice modificări la nivelul sânilor, cum ar fi o plămădeală nouă sau modificări ale pielii, consultați medicul dumneavoastră. De asemenea, adresați-vă medicului dumneavoastră când să înceapă mamografii și alte proiecții pe baza istoricului personal.