Oxytocin er kjærligheten hormon – Er det fakta eller fiksjon?

En biokjemisk produseres i hjernen som kalles oxytocin har skrevet populærkulturen de siste årene som “kjærlighet, kos eller binding” hormon. Det er mye å velge mellom. Oxytocin spiller en rolle i å produsere sammentrekninger i fødsel og i å hjelpe i amming, men vi vet at i mer enn et århundre. Forsøk på 1990-tallet viste at det var medvirkende i ledende prærien voles, kjent for sin monogame atferd, for å plukke en livslang kompis. Senere studier deretter demonstrert at den kjemiske bidrar til å stole på og sosiale interaksjoner i ulike dyr, inkludert mennesker.

Etter Vole studien interesse i ni aminosyrepeptid begynte å stige. I en TED talk økonom Paul Zak kalte det “den moralske molekyl” på grunn av sin kobling til tillit, empati og velstand. Internett DIY hjerne-make markedet tok opp meme. Vero Labs i Daytona Beach, Florida., Selger “Connect” oxytocin spray for $ 79 som hensikt å styrke arbeidsplassen obligasjoner og øke positiv selvbevissthet. Selskapet har også kommet ut med en sitt-og-hennes tiltrekke spray som blander oxytocin med feromoner kjemiske sex lokke som hjelper musene få det på, men hvis rolle i å utløse parring atferd hos mennesker er svært omstridt omstridt. (Forskere som studerer oxytocin advare potensielle kjøpere unna disse kjøpene, sier at langvarig bruk hos mennesker har ikke blitt studert).

Det er ikke all markedsføring og placebo, imidlertid. En materielle mengde forskning tyder på at oxytocin og et relatert molekyl kalt vasopressin fremme ulike typer sosial atferd. Deltakere i en studie som involverte å spille en investering spillet forked over mer penger til en bankmann etter å ha tatt en sniffer. Oxytocin nivåer steg i en studie av nye foreldre som de ble vant til å leve med sine nyfødte. Og studier er nå i gang for å vurdere om en oxytocin spray kan hjelpe dempe noen av de sosiale underskudd av små barn med diagnosen autisme.

Oxytocin har en annen side av det som gjør det noe mindre enn Love Potion No. 9. Nyere forskning viser at det kan forsterke en negativ minne om en sosial opplevelse som erindring av sjefen din roping i ansiktet foran medarbeidere. Det kan også øke sannsynligheten for aggresjon og vold mot andre som ikke er en del av sosial gruppe.

Oxytocin uten tvil har en innflytelse på sosiale omgang, men effekten kan avhenge sterkt på forholdet. The American Psychological Association Science Watch hadde to gode sitater fra forskere om oxytocin som advarer mot pigeonholing det som å ha noen fast rolle i styrende sosiale relasjoner: “Oxytocin er ikke kjærligheten hormon”, sier Larry Young fra Emory University. “Det å gjøre oss til sosial informasjon og tillater oss å analysere det i høyere oppløsning.”

Og fra Shelley Taylor ved University of California, Los Angeles: “Det er aldri en god idé å kartlegge en psykologisk profil på et hormon, de har ikke psykologiske profiler.” Det betyr at det kan være en stund, hvis noen gang før du er i stand til å skralle opp som lovin følelsen med en eim av en inhalator, best å feste med cabernet og latter.