Oxytocin är kärleken hormon – Är det Fakta eller fiktion?

En biokemisk produceras i hjärnan som kallas oxytocin har gått populärkultur under de senaste åren som “kärlek, gosa eller bindning” hormon. Det finns en hel del att välja på. Oxytocin spelar en roll i att producera sammandragningar i förlossning och att hjälpa i amning, men vi har känt att för mer än ett sekel. Experiment på 1990-talet visade att det var avgörande för ledande prairie sorkar, kända för sin monogam beteende, att välja en livslång partner. Senare studier visade sedan att kemikalien bidrar att lita på och sociala interaktioner i olika djur, inklusive människor.

Efter sork studien intresset för nio aminosyrapeptid började stiga. I en TED talk ekonomen Paul Zak kallade det “moraliska molekyl” på grund av sin koppling till förtroende, empati och välstånd. Internet DIY brain-makeover marknaden tog sedan upp meme. Vero Labs i Daytona Beach, Florida. Säljer “Connect” oxytocin spray för $ 79 som utger sig för att stärka arbetsplats obligationer och öka de positiva självkännedom. Företaget har också kommit ut med en his-och-hennes lockar spray som blandar oxytocin med feromoner kemiska kön lock som hjälper möss få det på, men vars roll i utlösa parningsbeteende hos människor hett omstridda. (Forskare som studerar oxytocin varna potentiella köpare borta från dessa inköp, säger att har inte studerats långvarig användning hos människor).

Det är inte all marknadsföring och placebos, dock. En sak mängd forskning tyder på att oxytocin och en relaterad molekyl som kallas vasopressin främja olika typer av socialt beteende. Deltagarna i en studie som involverade spelar en investering spel kluven över mer pengar till en investering bankiren efter att ha tagit en sniff. Oxytocin nivåer ros i en studie av nya föräldrar som de blev vana vid att leva med sina nyfödda. Och försök pågår nu för att bedöma om en oxytocin sprej kan hjälpa dämpa några av de sociala underskott av unga barn med diagnosen autism.

Oxytocin har en annan sida till det som gör det något mindre än Love Potion nr 9. Ny forskning visar att det kan intensifiera en negativ minne av en social upplevelse som minnet av din chef skriker i ansiktet framför medarbetare. Det kan till och med öka risken för aggression och våld mot andra som inte ingår i din sociala grupp.

Oxytocin utan tvekan har en inverkan på sociala kontakter, men dess effekt kan bero tungt på omständighet. American Psychological Association Science Watch hade två stora citat från forskare om oxytocin som varna pigeonholing det ha någon fast roll i styrande sociala relationer “Oxytocin är inte kärlek hormonet”, säger Larry Young av Emory University. “Det vänder oss till samhällsinformation och gör det möjligt att analysera den vid högre upplösning.”

Och från Shelley Taylor vid University of California, Los Angeles: “Det är aldrig en bra idé att kartlägga en psykologisk profil på ett hormon, att de inte har psykologiska profiler.” Det betyder att det kan vara ett tag, om någonsin du kan skärper att lovin känsla med en doft av en inhalator, bäst att hålla sig med cabernet och champagne.