Odnos med nosečnostjo in vašo krvno skupino

Kako krvna skupina vpliva na nosečnost?

To je pomembno za ženske, da bi našli svoje krvno skupino na začetku nosečnosti. Kri bodo ukrepi za izvedeli, in obstajajo štirje različni tipi: A, B, AB in O. Poleg krvno skupino, ženske imajo lahko Rh faktor (posebej Rhesus D antigenskih), ki je, ko se pojavijo proteinov na površini kri. Ženske, ki se imajo Rh faktor, se obravnava kot Rh pozitiven (A +, B +, AB +, in O +) in ženske, ki ne so Rh negativna (A-, B-, AB- in O).

Tip kri in Rh faktor nosečnice in oče njenega otroka lahko vpliva kaj tip krvi otrok ima. To bo vplivala tudi na protitelesa matere telo naredi kot imunski odziv na tuje snovi v njenih organih, kot so bakterije, sperme, in celo zarodka.

Če ima Rh-negativna ženska (5-10 odstotkov žensk) otroka z Rh-pozitivne krvi, se to imenuje Rh nezdružljivost. Matere telo bo obravnavala najdemo v svojega otroka krvi kot tuje proteine ​​Rh in protitelesa, da jih napada, takoj, ko se dve vrsti krvi premešamo na kakršen koli način, ki je pogoj imenujemo Rhesus bolezen. Tam lahko včasih tudi do težav, če mati je tip O krvi in ​​njen otrok je vrsta A ali B v krvi, kjer matere telo proizvaja protitelesa proti dojenčka rdečih krvnih celic, ko krvne mešanice v. To se imenuje ABO nezdružljivost.

Kateri so dejavniki tveganja?

Prvič, ko je ženska noseča, je otrok običajno zaščitena do rojstva, ker je materin kri ne more prečkati placento (čeprav lahko majhne količine krvi novorojenčka v obtok matere). Vendar pa lahko obstajajo primeri, kjer krvi novorojenčka in mater kri mešanice prej kot to, kot so:

  • spontani splav
  • poškodba, ki povzroči krvavitev (na primer prometni nesreči)
  • je amniocenteza (kjer je kri vzamejo iz popkovine za testiranje)
  • Po CVS (v katerem se vzame vzorec placente za testiranje)
  • zunajmaternična nosečnost.

V vseh teh primerih bodo protitelesa so razvili kot imunski odziv, ki lahko povzroči, da otrok imate anemijo in hudo zlatenico. Z Rh nezdružljivosti, to pomeni, ko je ženska noseča z Rh-pozitivnega otroka v prihodnosti, bodo protitelesa se proizvajajo v večjih količinah. ABO nezdružljivost ne postane bolj resno z vsako naslednjo nosečnostjo. Vendar pa lahko ABO neskladnost vpliva na otroka, dokler vsi protitelesa omedlel od dojenčka sistema, potem, ko so se rodili.

Kaj je zdravljenje?

Ker dojenček je krvna skupina je ponavadi neznan med nosečnostjo, vse ženske, ki so Rhesus negativni prejeli injekcije anti-D med nosečnostjo, da bi preprečili pojav Rhesus bolezni po 28 in 34 tednih. Popkovnične krvi se zbirajo ob rojstvu, da preverite otrokovo krvno skupino, in če je dojenček Rhesus pozitiven, je podana še ena injekcija. Te injekcije so zelo učinkoviti pri zaustavljanju Rh protiteles v razvoju in ki omogoča, da ženske spet noseča brez Rh nezdružljivost zapletov. Če je otrok Rhesus negativni, so injekcije niso potrebna.

Če je ženska že diagnosticiran z Rhesus bolezni, med nosečnostjo se je treba skrbno spremljati, da se prepričajte, da je otrok zdrav, s pomočjo ultrazvoka. Po potrebi lahko zdravnik preveri otroka morebitne znake anemije s strokovnim nadzorom in posredovanja ultrazvok.

Če kadarkoli dojenčka krvna slika je prenizka, lahko transfuzija izmenjavo posebna krvi (bodisi pred ali po rojstvu), je treba dati otroka prek popkovnice, da se ustavi izločanje rdečih krvničk in občasno dojenček morda morali biti dostavljena zgodaj. Vendar pa te stvari običajno niso potrebne, kot so injekcije anti-D zelo uspešen.

Z ABO nezdružljivosti, ne obstajajo preventivni ukrepi za zaščito otroka, ampak, če je dojenček kaže nobenih znakov anemije v maternici ali pa po tem, ko rodi zelo jaundiced, bodo dobili fototerapijo pomagati razčleniti kemikalij v krvi, ki so povzroča njihovo zlatenico, in morda tudi transfuzije krvi, če so zelo slabokrvni. Vse to se bo zgodilo takoj po rojstvu, da se prepreči morebitne dolgoročne probleme.

Ali to vpliva na mater?

zdravje matere ne bo vplivala na tip krvi nezdružljivosti, ampak krvavitev iz kakršnega koli med nosečnostjo, je nekaj, kar bi se ženske vedno govori s svojim zdravnikom o tem, saj lahko kaže na težave poleg Rh nezdružljivosti ABO nezdružljivosti.