Nasveti za umivanje zob, ki bi jih morali

Ščetkanje zob se je verjetno naučilo kot majhen otrok in zaradi tega je malo verjetno, da ste se ustavili, da bi ocenili, kako si umivate zobe. Do zdaj so tehnike, ki jih uporabljate, že druga narava. Na žalost si mnogi ne umivajo zob tako dobro, kot bi morali.

Ker je zdravje ustne votline neposredno povezano s splošnim zdravjem, je skrb za zobe izredno pomembna. Za izboljšanje izkušenj in rezultatov poskusite teh osem nasvetov vključiti v svojo ustno higiensko rutino.

Nasveti za ščetkanje zob

Naj bo vaša zobna ščetka čista

Nastavitev zobne ščetke na kopalniški pult ali na rob umivalnika med uporabo je odličen način za pobiranje bakterij. Namesto tega zobno ščetko shranite pokončno z držalom ali skodelico.

Poleg temeljitega spiranja zobne ščetke po vsaki uporabi lahko zobno ščetko namočite tudi v mešanico vodikovega peroksida in vode ali protibakterijsko ustno vodo. Nekateri celo enkrat ali dvakrat na mesec očistijo zobno ščetko v pomivalnem stroju.

Uporabite pravo zobno ščetko

Izbiranje zobne ščetke bi moral biti trenutek Zlatokos. Ne želite predolgega ali prekratkega ročaja; ne želite glave, ki bi bila prevelika ali premajhna; in ne želite ščetin, ki so pretrde ali premehke. Želite zobno ščetko, ki je ravno pravšnja. Če potrebujete pomoč pri ugotavljanju, katera zobna ščetka je primerna za vas, se posvetujte s svojim zobozdravnikom.

Bodite nežni z zobno ščetko

Močno ščetkanje je lahko ostro na zobe in dlesni, zato bodite nežni.

Redno zamenjajte zobno ščetko

Sčasoma na vaši zobni ščetki rastejo bakterije, ne samo v ščetinah, temveč tudi na ročaju. Poškodujejo se tudi ščetine, zaradi česar so manj učinkovite. Za najboljše rezultate zobno ščetko zamenjajte vsake tri do štiri mesece.

Ne pozabite očistiti notranjih strani, žvečilnih površin in molarjev

Mnogi se osredotočajo na sprednji del zob in posvečajo minimalno pozornost notranjim stranem, žvečilnim površinam in molarjem. Čeprav ti deli zob morda niso vidni, jim je pri ščetkanju treba posvetiti ravno toliko pozornosti, kot če sprednjim zobom, če ne celo več.

Ne začnite ščetkati na istem mestu

Ko si umivate zobe, poskusite vsakič začeti z drugega področja ust. Območje, ki si ga najprej očistite, pritegne več pozornosti kot območje, s katerim končate, zato lahko naključna izbira začetne točke pomaga zagotoviti, da bodo vsi zobje deležni enake pozornosti.

Ne umivajte si zob takoj po jedi

Ne glede na to, kako mikavno je umivanje zob takoj po jedi, mnogi zobozdravniki priporočajo, da po umivanju zob počakate vsaj trideset minut. Ne pozabite, da ni nikoli pozno, da izboljšate svojo ustno higiensko rutino.

Zobna nitka pred ščetkanjem ali po njem

Ščetine zobne ščetke ne morejo segati med zobe, kjer pogosto najdemo hrano, bakterije in zobni kamen. Vseeno je, ali zobno nitko uporabljate pred ali po umivanju zob, dokler zobno nitko uporabljate vsak dan. Po zobni nitki z vodo ali ustno vodico sperite vse, kar je zobna nitka odstranila.