Mitä meidän pitäisi tietää Cerebral Palsy

On joitain merkkejä, jotka voivat viitata lapsen aivohalvaukseen. Kaikki merkit eivät ole näkyvissä syntymän yhteydessä, ja ne voivat tulla ilmeisemmiksi vauvojen kehittyessä.

Vauvojen oireet

 • Matala lihasten sävy (vauva tuntuu levykkeeltä otettuna)
 • Hän ei pysty pitämään omaa päänsä makaamassa vatsalla tai tuetussa istuma-asennossa
 • Lihaskouristukset tai jäykkyys
 • Huono lihasten hallinta, refleksit ja ryhti
 • Viivästynyt kehitys (ei voi istua tai siirtyä itsenäisesti 6 kuukauteen)
 • Ruokinta- tai nielemisvaikeudet
 • Mieluummin käyttää ruumiinsa toista puolta

Kyltit taaperoille / lapsille

Vaikka aivohalvauksen omaavien pikkulasten / lasten aivot loukkaantuvat, vahinko ei pahenee heidän kehittyessään.

Aivohalvauksen vakavuudesta riippuen pikkulapsilla ja lapsilla voi olla fyysisen kehityksen vaikeuksia, kuten:

 • ei kävele 12-18 kuukautta
 • ei puhu yksinkertaisia ​​lauseita 24 kuukaudella

Jos lapsesi ei saavuta näitä virstanpylväitä tai jos heillä on joitain aivohalvauksen merkkejä, saatat joutua puhumaan varhaislapsuuden sairaanhoitajan, yleislääkärin tai lastenlääkärin kanssa.

NSW: ssä kehityksen välitavoitteisiin liittyvät kysymykset kuvataan henkilökohtaisen terveydenhuollon tietokirjassa (sininen kirja), joka toimitetaan perheille heidän lapsensa syntyessä.

Milloin aivohalvaus diagnosoidaan?

Aivohalvaus on monimutkainen vamma, eikä diagnoosi ole aina helppo prosessi. Lääkärit saattavat epäillä aivohalvausta, jos vauvan motorinen kehitys on hidasta, lihasjänte on tiukka tai levyke tai hänellä on epätavallisia asennoja.

Aika vaihtelee, kun vanhemmille annetaan virallinen diagnoosi lapsensa aivohalvauksesta. Hyvin ennenaikaisia ​​vauvoja tarkkaillaan yleensä huolellisesti, ja heillä voi olla varhainen MRI-skannaus (magneettikuvaus). Suurin osa lapsista, joilla on aivohalvaus, eivät kuitenkaan synny ennenaikaisesti. Suurin osa syntyy koko ajan, ja vasta kun he eivät täytä lapsen tavanomaisia ​​välitavoitteita, harkitaan minkäänlaista vammaisuutta. MRI saattaa osoittaa, että heillä on aivovamma, mutta siinä vaiheessa on usein liian aikaista ennustaa vaikutusta.

Yleinen liikearviointi voidaan suorittaa syntymästä viiden kuukauden ikään saakka. Se on voimakas aivohalvauksen ennustaja, varsinkin kun magneettikuvauksessa nähdään tiettyjä muutoksia aivoihin. Yleinen liikearviointi ei kuitenkaan voi ennustaa aivohalvauksen vakavuutta.

Jos yleinen liikearviointi viittaa siihen, että vauvalla on aivohalvauksen riski, interventio voidaan aloittaa mahdollisimman aikaisin.

Kuinka lääkärit diagnosoivat aivohalvauksen?

He kiinnittävät erityistä huomiota lapsen liikkeisiin, sekä vapaaehtoisiin liikkeisiin että lihasten sävyyn.

Joillakin lapsilla voi olla hyvin rento, levyke lihaksia, kun taas toisilla lihakset ovat jäykät, tiukat. Lääkärit etsivät myös epätavallisia asennoja tai jos lapsi suosii toista puolta toiselle. Lääkäri voi määrätä skannauksia, kuten MRI tai CT.

Yksi vanhempien turhautumisista on, että joskus diagnoosi voi kestää kauan, toistuvilla testeillä ja vierailuilla asiantuntijoille.

Tämä voi johtua siitä, että lapsella on lievä aivohalvaus, mutta se voi johtua myös siitä, että lääkärin on varmistettava, että se ei ole muun tyyppinen liikehäiriö, joka voi olla progressiivinen (pahenee ajan myötä).

Aivohalvauksen hoito

Vaikka aivohalvaus on elinikäinen vamma, on monia toimenpiteitä, jotka voivat auttaa vähentämään sen vaikutusta kehoon ja yksilön elämänlaatuun. Interventio on palvelu, jonka tarkoituksena on parantaa aivohalvauksen tilaa ja sen kanssa elävän henkilön päivittäistä kokemusta.

Aivohalvauksia sairastavia lapsia voi tukea ammattiryhmä, mukaan lukien terveydenhuollon ammattilaiset ja yhteisöpohjaiset tukipalvelut, jotka auttavat yhdessä lasta ja perhettä saavuttamaan tavoitteensa.

Teini-ikäisten ja 20-luvun alun kautta monet nuoret ottavat yhä enemmän vastuuta omasta terveydestään ja hyvinvoinnistaan. Heidän tiimiinsä voi kuulua terveydenhuollon ammattilaisia ​​ja yleispalvelun tarjoajia, kuten kunto-ohjaajia.

Voidaanko aivohalvaus estää tai parantaa?

Tällä hetkellä ei ole mitään tapaa estää tai parantaa aivohalvausta. Kansanterveystoimenpiteet, kuten pakolliset turvavyöt, uima-aidat ja vihurirokkorokotukset, estävät edelleen osan CP: stä. Äskettäin on otettu käyttöön useita toimenpiteitä korkean riskin vauvoille aivohalvauksen riskin tai vakavuuden vähentämiseksi. Kolme esimerkkiä ovat:

 • Jäähdytys – Vastasyntyneitä, jotka ovat kärsineet aivovauriosta hapen puutteen vuoksi syntymähetkellä (hypoksinen iskeeminen enkefalopatia), voidaan hoitaa jäähdytyksellä. Jäähdytykseen tai lievään hypotermiaan liittyy vauvan ruumiinlämpötilan alentaminen hiukan ja sen tarkoituksena on vähentää aivovaurion vaikutuksia.
 • Synnytystä edeltävät steroidit – Yksi steroidikurssi äideille, joille on olemassa ennenaikainen synnytys, vähentää vauvojen aivohalvauksen riskiä.
 • Magnesiumsulfaatti – Kun sitä annetaan raskaana oleville äideille, joilla on suuri ennenaikaisen syntymän riski, magnesiumsulfaatti voi auttaa suojaamaan vauvoja aivovaurioista, jotka johtavat aivohalvaukseen.

Tässä on mitä sinun pitäisi tietää aivohalvauksesta. Kirjoittamalla tämän artikkelin toivomme, että jokainen voi estää sen mahdollisimman pian.