Mellrákmegelőzés: Hogyan lehet csökkenteni a mellrák kialakulásának kockázatát

Ha aggódik a mellrák, akkor lehet tudni, ha vannak olyan lépések, amit megtehetsz felé mellrák megelőzésében. Néhány kockázati tényezők, mint például a családi anamnézis, nem lehet változtatni. Vannak azonban olyan életmódbeli változások tudod, hogy csökkentse a kockázatot.

Mit tehetek, hogy csökkentsék az én mellrák kialakulásának kockázatát?

Az életmódbeli változások kerültek a kutatások szerint csökkentheti a mellrák kockázatát, még a magas kockázatú nők esetében. A következő lépés, amit megtehetsz, hogy csökkentse a kockázatot:

  • Limit alkohol. Minél több alkoholt iszik, annál nagyobb a kockázata a mellrák kialakulásának. Az általános ajánlás alapján a kutatás az alkohol hatását a mellrák kockázata az, hogy korlátozza magát, hogy kevesebb, mint 1 ital naponta, mint akár kis mennyiségben növeli a kockázatot.
  • Ne dohányozz. Egyre több bizonyíték arra utal, hogy összefüggés a dohányzás és a mellrák kockázatát, különösen a menopauza előtti nőknél. Ráadásul nem a dohányzás az egyik legjobb dolog, amit tehetünk, az Ön általános egészségi állapotának.
  • Irányítsd a súlyt. Mivel túlsúlyos vagy elhízott nő a mellrák kialakulásának kockázatát. Ez különösen igaz akkor, ha az elhízás fordul az élet későbbi szakaszában, különösen a menopauza után.
  • Fizikailag aktívak. A fizikai aktivitás segít fenntartani az egészséges testsúlyt, ami viszont segít megelőzni a mellrák. A legtöbb egészséges felnőttek, az Egészségügyi Minisztérium és Humán Szolgáltatások javasolja legalább 150 percet hetente mérsékelt aerob tevékenység vagy 75 perc élénk aerob tevékenység heti plusz erősítő edzés legalább hetente kétszer.
  • Szoptat. A szoptatás szerepet játszhat az emlőrák megelőzésében. Minél tovább szoptatni, annál nagyobb a védőhatást.
  • Limit dózisa és időtartama hormonterápia. Kombinált terápia több mint három-öt év növeli a mellrák kialakulásának kockázatát. Ha szed hormonterápia klimaxos tünetek, kérdezze meg orvosát más lehetőség. Lehet, hogy képes kezelni a tüneteket nem hormonális kezelések és gyógyszerek. Ha úgy dönt, hogy az előnyök a rövid távú hormonterápia meghaladják a kockázatokat, a legkisebb adagot, hogy működik az Ön számára, és továbbra is figyelemmel kíséri a kezelőorvosát ideig szed hormonok.
  • Kerülje a sugárzás és a környezetszennyezés. Orvosi-képalkotó módszerek, mint például a számítógépes tomográfia, használata nagy dózisú sugárzást. Bár több vizsgálatokra van szükség, néhány kutatás azt közötti kapcsolat a mellrák és a sugárterhelés. Csökkentse az időtartamokat, amelyek az ilyen vizsgálatok csak akkor, ha feltétlenül szükséges.

Lehet egy egészséges étrend megakadályozza a mellrák?

Egészséges étrend csökkentheti a kockázatát, hogy egyes ráktípusok, valamint a cukorbetegség, a szívbetegség és a stroke. Például, a nők, akik esznek, mediterrán étrend kiegészítve extra szűz olívaolaj és vegyes dió lehet, hogy a csökkentett mellrák kialakulásának kockázatát. A mediterrán étrend összpontosít leginkább növényi alapú élelmiszerek, mint a gyümölcsök és zöldségek, teljes kiőrlésű gabona, hüvelyesek és diófélék. Emberek, akik a mediterrán diétát válaszd az egészséges zsírok, mint az olívaolaj, több mint a vaj és a halak helyett a vörös húsok. Az egészséges súly is kulcsfontosságú tényező az emlőrák megelőzésében.

Van összefüggés a fogamzásgátló tabletták és a mellrák?

Van némi bizonyíték arra, hogy a hormonális fogamzásgátlás, amely magában foglalja a fogamzásgátló tabletták és a méhen belüli eszköz (IUD), hogy engedje hormonok, növeli a mellrák kialakulásának kockázatát. De a kockázat tartják nagyon kicsi, és ez csökkenti, miután abbahagyja a hormonális fogamzásgátlót. Egy nemrégiben készült tanulmány, amely jelezte, hogy az egyesület a hormonális fogamzásgátlók használata és az emlőrák meghatározni egy további mellrák várható minden 7690 nők, akik hormonális fogamzásgátló legalább egy év.

Beszélje meg fogamzásgátló lehetőségek az egészségügyi szolgáltató az Ön különleges igényeit. Is figyelembe előnyeit hormonális fogamzásgátlás, például vezérli a menstruációs vérzés és csökkenti annak kockázatát, más rákos megbetegedések, beleértve az endometriális rák és petefészekrák.

Mi mást tudok csinálni?

Éberen emlőrák kimutatására. Ha bármilyen változást észlel a melled, mint például egy új csomó vagy bőrelváltozások, forduljon orvosához. Továbbá, kérdezze meg orvosát, hogy mikor kezdődik a mammográfia és egyéb szűrővizsgálatok alapján a személyes történelem.