Kuinka suojella korviamme ja kuuloamme

Kun kuulosi on vaurioitunut, se on poissa lopullisesti. Siksi lisäämme tietoisuutta kuulon heikkenemisen yleisyydestä, varhaisen diagnoosin tärkeydestä ja vaihtoehdoista löytääksemme parhaan kuuloratkaisun tarpeisiisi. Älä odota, kunnes on liian myöhäistä alkaa hoitaa korviasi! Tässä on 9 tapaa suojata korviamme ja kuulon terveyttä.

Käytä korvatulppia kovien äänien ympärillä

Noin 15 %:lla ihmisistä on melun aiheuttama kuulovaurio meluisan työ- tai vapaa-ajan ympäristön vuoksi. Klubit, konsertit, ruohonleikkurit, moottorisahat ja kaikki muut äänet, jotka pakottavat sinut huutamaan, jotta vieressäsi oleva henkilö kuulee äänesi, aiheuttavat vaarallisen äänenvoimakkuuden. Korvatulpat ovat käteviä ja helppoja hankkia. Paikallinen kuuloterveydenhuollon tarjoaja voi jopa sovittaa parin korvillesi. Muusikoiden korvatulpat ovat mukautettuja korvatulppia, joissa on suodattimet, joiden avulla henkilö voi kuulla keskusteluja ja musiikkia, mutta silti vähentää haitallisia äänitasoja säilyttäen samalla alkuperäisen äänen laadun mahdollisimman tarkasti.

Vähennä äänenvoimakkuutta

Maailman terveysjärjestön mukaan 1,1 miljardia teini-ikäistä ja nuorta aikuista maailmanlaajuisesti on vaarassa saada melun aiheuttama kuulonalenema äänilaitteiden vaarallisen käytön seurauksena. Jos haluat nauttia musiikista kuulokkeiden tai nappikuulokkeiden kautta, voit suojata korvasi noudattamalla 60/60-sääntöä. Suositus on kuunnella kuulokkeilla enintään 60 % äänenvoimakkuudella enintään 60 minuuttia päivässä.

Kuulokkeet ovat erityisen vaarallisia, koska ne sopivat suoraan tärykalvon viereen. Jos mahdollista, valitse over-the-ear kuulokkeet. Älä unohda, että kaikki kova musiikki, ei vain kuulokkeista toistettu musiikki, aiheuttaa melun aiheuttaman kuulovaurion riskin. Jos järjestät sosiaalista tapahtumaa, pidä musiikki sellaisella äänenvoimakkuudella, että se ei pakota ihmisiä huutamaan keskustelun pitämiseksi.

Anna korvillesi aikaa toipua

Jos altistut kovalle äänelle pitkän aikaa, kuten konsertissa tai baarissa, korvasi tarvitsevat aikaa toipua. Jos voit, astu ulos viideksi minuutiksi aina niin usein antaaksesi heidän levätä. Tutkijat ovat havainneet, että korvasi tarvitsevat keskimäärin 16 tuntia hiljaisuutta toipuakseen yhdestä äänekkäästä yöstä.

Lopeta vanupuikkojen käyttäminen korvissasi

On yleistä, että ihmiset käyttävät vanupuikkoja vahan puhdistamiseen korvakäytävästään, mutta tämä ei todellakaan ole suositeltavaa. Vähän vahaa korvissasi ei ole vain normaalia, vaan se on myös tärkeää. Korvat ovat itsepuhdistuvia elimiä, ja vaha estää pölyn ja muiden haitallisten hiukkasten pääsyn kanavaan. Lisäksi minkä tahansa korvakäytävän sisään asettaminen saattaa vahingoittaa herkkiä elimiä, kuten tärykalvoa.

Jos vahaa on liikaa, voit puhdistaa kanavan ympäriltä varovasti kostealla pyyhkeellä. Voit myös käyttää korvavahanpoistoliuosta muutaman yön aikana. Tämä pehmentää vahaa niin, että se lopulta valuu ulos itsestään. Paras ratkaisu on aina pyytää ammattilaisen mielipidettä ja huolenpitoa aina kun mahdollista.

Pidä korvasi kuivina

Liiallinen kosteus voi päästää bakteerit pääsemään korvakäytävään ja hyökkäämään. Tämä voi aiheuttaa uimarin korvan tai muuntyyppisiä korvatulehduksia, jotka voivat olla vaarallisia kuulolle. Muista kuivata korvasi varovasti pyyhkeellä kylvyn tai uinnin jälkeen. Jos tunnet vettä korvassa, kallista päätäsi sivulle ja vedä kevyesti korvalehteä houkutellaksesi vettä ulos. Voit myös varmistaa, että korvasi pysyvät kuivina ja terveinä käyttämällä mukautettuja uimareiden korvatulppia, jotka estävät veden pääsyn korvakäytävään. Ne sopivat niin aikuisille kuin lapsillekin, ja ne tekevät ihmeitä estämään uimarin korvaa. Varaa aika paikallisen kuuloalan ammattilaisen kanssa sovitusta varten.

Nouse ylös ja liiku

Tiesitkö, että liikunta tekee hyvää korvillesi? Se on totta. Kardioharjoitukset, kuten kävely, juoksu tai pyöräily, saavat veren pumppaamaan kaikkiin kehosi osiin, myös korviin. Tämä auttaa korvien sisäosia pysymään terveinä ja toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla. Muista pysyä turvassa! Pyöräillessä käytä aina kypärää. Jos putoat ja lyöt päätäsi, aivotärähdys voi vahingoittaa kuuloasi.

Hallitse stressitasoja

Stressi ja ahdistuneisuus on yhdistetty sekä tilapäiseen että pysyvään tinnitukseen (korvien haamusoitto). Korkea stressi saa kehosi menemään taistele tai pakene -tilaan, joka on vaistomainen reaktio, joka täyttää kehosi adrenaliinilla, joka auttaa sinua joko taistelemaan tai pakenemaan vaaraa. Tämä prosessi asettaa paljon paineita hermoihisi, verenkiertoon, kehon lämpöön ja muuhun. Yleisesti ajatellaan, että tämä paine ja stressi voivat kulkeutua sisäkorvaan ja edistää tinnituksen oireita.

Käy säännöllisesti tarkastuksissa

Pyydä ensihoidon lääkäriä sisällyttämään kuulotutkimukset säännöllisiin tarkastuksiin. Koska kuulon heikkeneminen kehittyy asteittain, on myös suositeltavaa käydä vuosittain kuulokonsultaatiossa kuulon terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Tällä tavalla tunnistat todennäköisemmin kuulon heikkenemisen merkit ja ryhdyt toimiin heti kun teet. Toimiin ryhtyminen on tärkeää, koska hoitamaton kuulonmenetys on sen lisäksi, että se heikentää elämänlaatua ja ihmissuhteiden vahvuutta, ja se on yhdistetty muihin terveysongelmiin, kuten masennukseen, dementiaan ja sydänsairauksiin.

Ota lääkkeitä vain ohjeiden mukaan

Tietyt lääkkeet, kuten ei-steroidiset tulehduskipulääkkeet (NSAID), kuten aspiriini, ibuprofeeni ja naprokseeni, voivat joskus vaikuttaa kuulon heikkenemiseen. Keskustele lääkkeistä lääkärisi kanssa, jos olet huolissasi niiden vaikuttavan kuulokykyysi, ja ota niitä vain ohjeiden mukaan.