Kaj bi morali vedeti Cerebral Palsy

Obstaja nekaj znakov, ki lahko kažejo, da ima otrok cerebralno paralizo. Vsi znaki niso vidni ob rojstvu in bi lahko postali bolj očitni, ko se dojenčki razvijejo.

Simptomi pri dojenčkih

 • Nizek mišični tonus (dojenček se ob dvigu počuti “disketno”)
 • Ne more držati glave, medtem ko leži na trebuhu ali v podprtem sedečem položaju
 • Mišični krči ali občutek otrplosti
 • Slaba kontrola mišic, refleksi in drža
 • Zakasnjen razvoj (do 6 mesecev ne more sedeti ali se samostojno prevrniti)
 • Težave s hranjenjem ali požiranjem
 • Raje uporablja eno stran telesa

Znaki na malčkih / otrocih

Čeprav možgani malčkov / otrok s cerebralno paralizo ostajajo poškodovani, se z razvojem poškodba ne poslabša.

Odvisno od stopnje resnosti cerebralne paralize imajo lahko malčki in otroci težave s telesnim razvojem, kot so:

 • ne hodi po 12-18 mesecih
 • do 24 mesecev ne govori preprostih stavkov

Če vaš otrok ne doseže teh mejnikov ali kažejo nekatere znake cerebralne paralize, boste morda morali govoriti z medicinsko sestro v zgodnjem otroštvu, splošnim zdravnikom ali pediatrom.

V NSW so vprašanja v zvezi z razvojnimi mejniki opisana v knjigi osebnih zdravstvenih evidenc (Modra knjiga), ki je na voljo družinam ob rojstvu otroka.

Kdaj se diagnosticira cerebralna paraliza?

Cerebralna paraliza je zapletena invalidnost in diagnoza ni vedno enostaven postopek. Zdravniki lahko sumijo na cerebralno paralizo, če ima dojenček počasen motorični razvoj, ima zategnjen ali disketiran mišični tonus ali ima nenavadno držo.

Čas se razlikuje, ko starši dobijo uradno diagnozo, da ima njihov otrok cerebralno paralizo. Zelo prezgodaj rojene otroke običajno pozorno opazujejo in imajo lahko zgodnji MRI pregled (slikanje z magnetno resonanco). Vendar se večina otrok s cerebralno paralizo ne rodi prezgodaj. Večina se rodi s polno dobo in šele, ko ne izpolnijo običajnih mejnikov za dojenčke, se upošteva kakršna koli oblika invalidnosti. MRI lahko pokaže, da imajo možgansko poškodbo, vendar je v tej fazi za napovedovanje vpliva še prezgodaj.

Oceno splošnih gibanj lahko izvajamo od rojstva do 5. meseca starosti. Je močan napovednik cerebralne paralize, zlasti kadar so na MRI vidne določene spremembe v možganih. Vendar pa ocena splošnih gibanj ne more napovedati resnosti cerebralne paralize.

Če splošna ocena gibanj kaže, da je dojenček v nevarnosti za cerebralno paralizo, se lahko intervencija začne čim prej.

Kako zdravniki diagnosticirajo cerebralno paralizo?

Posebno pozornost bodo namenili otrokovim gibom, tako njihovim prostovoljnim gibom kot tudi mišičnemu tonu.

Nekateri otroci imajo lahko zelo sproščene, disketirane mišice, drugi pa trde in napete mišice. Zdravniki bodo iskali tudi nenavadne drže ali če bo otrok naklonjen eni strani drugi. Preiskave, kot sta MRI ali CT, lahko naroči zdravnik.

Ena izmed težav staršev je, da lahko diagnoza včasih traja dolgo, s ponavljajočimi se testi in obiski strokovnjakov.

To je morda zato, ker ima otrok blago obliko cerebralne paralize, lahko pa tudi zato, ker se mora zdravnik prepričati, da ne gre za drugo vrsto gibalne motnje, ki je lahko progresivna (sčasoma se poslabša).

Zdravljenje cerebralne paralize

Čeprav je cerebralna paraliza vseživljenjska invalidnost, obstaja veliko posegov, ki lahko pomagajo zmanjšati njen vpliv na telo in kakovost življenja posameznika. Intervencija je storitev, katere namen je izboljšati stanje cerebralne paralize in vsakodnevne izkušnje osebe, ki z njo živi.

Otroke s cerebralno paralizo lahko podpira skupina strokovnjakov, vključno z zdravstvenimi delavci in podpornimi službami v skupnosti, ki skupaj pomagajo otroku in družini pri doseganju njihovih ciljev.

V poznih najstniških letih in zgodnjih dvajsetih letih mnogi mladi prevzemajo vedno večjo odgovornost za svoje zdravje in dobro počutje. Njihova ekipa lahko vključuje zdravstvene delavce in običajne ponudnike storitev v skupnosti, kot so fitnes trenerji.

Ali je možno cerebralno paralizo preprečiti ali pozdraviti?

Trenutno ni možno popolnoma preprečiti ali ozdraviti cerebralne paralize. Ukrepi javnega zdravja, kot so obvezni varnostni pasovi, ograje bazenov in cepljenje proti rdečkam, še naprej preprečujejo nekatere CP. Pred kratkim je bilo uvedenih več intervencij za dojenčke z visokim tveganjem, da bi zmanjšali tveganje ali resnost cerebralne paralize. Trije primeri so:

 • Hlajenje – Novorojenčki, ki so utrpeli možgansko poškodbo zaradi pomanjkanja kisika v času rojstva (hipoksična ishemična encefalopatija), se lahko zdravijo s hlajenjem. Hlajenje ali blaga hipotermija vključuje nekoliko znižanje telesne temperature dojenčka in si prizadeva zmanjšati vpliv možganske poškodbe.
 • Antenatalni steroidi – en sam steroid, ki ga dajemo materam, ki jim grozi prezgodnji porod, zmanjšuje tveganje za cerebralno paralizo njihovih dojenčkov.
 • Magnezijev sulfat – Ko ga dajemo nosečnicam z velikim tveganjem za prezgodnje rojstvo, lahko magnezijev sulfat pomaga zaščititi dojenčke pred možgansko poškodbo, ki vodi v cerebralno paralizo.

Tukaj je tisto, kar bi morali vedeti o cerebralni paralizi. S pisanjem tega članka upamo, da ga lahko vsi čim prej preprečijo.