11 Diet Tips för att lindra förstoppning och förbättra tarmrörelser

Enligt en undersökning genomförs i 2015, ca 14 procent av stadsbor står inför följderna av en ohälsosam och stillasittande livsstil i form av förstoppning. Vissa utväg att poppa piller för en smidigare morgon ritual och sedan finns det andra som går för behandlingar som ett lavemang för lättnad. Här är några goda nyheter. Med enkla yogasanas, kostförändringar och Ayurveda, kan du fixa din tarmsystemet utan att behöva genomleva biverkningar av poppar piller eller onödiga behandlingar.

Med olika system i nära samarbete med varandra, hjälper väl fungerande matsmältningssystemet och utsöndringssystemet tillförseln av näringsämnen och förbättrar våra energinivåer genom att eliminera gifter eller mala som knownin Ayurveda, lämnar en fräsch, lätt, medveten och mer fokuserad. Du kan förbättra tarmrörelser på två fronter: fysiska och kost.

På den fysiska och strukturell nivå, kan du öva några enkla asanas som underlättar avföring. Gaurav Verma, Regional Director på Sri Sri Yoga, och en ledande Art of Living lärare ger oss några av de asanas och pranayamas som kan tillämpas för att lindra förstoppning och gas och arbeta upp tarmarna. Dessa inkluderar Katichakrasana eller stående Spinal Twist, Ardha Matsyendrasana eller sitter Half Spinal Twist, Shishuasana eller barn Pose, Malasana eller Garland Pose och Pawan Muktasana eller vind befriande Pose.

Du kan också öva följande pranayamas eller andningsövningar för smidig utsöndring: Agnisar Pranayama (detta bör läras från en Yoga expert), diafragma andning, bukandning och Apaan Mudra.

Varför rätt mat är viktigt?

“Efter magen bryter ner vad du förbrukar absorberar tunntarmen flesta av de näringsämnen i blodet”, säger Verma. “Resten passerar osmält till tjocktarmen och slutligen ut ur kroppen som avfall. Den lätthet med vilken tjocktarmen eller kolon beror frigör detta avfall till stor del på vad du äter och dricker. De bästa mat att äta för friska tarmrörelser är de som är höga i fiber. förekomsten av fiber kan påskynda transittiden och dra in vatten i din kolon, vilket resulterar i mjuka, fluffiga avföring som är lätt att passera “, förklarar han.

Diet tips för mjukare tarmfunktion

 1. Frukt och grönsaker som papaya, apelsin, bönor och sparris är bra och underlätta rörelsen i tarmen.
 2. Dricka citronsaft blandas med varmt vatten på morgonen är användbar för rengöring tarmen.
 3. Utveckla en regelbunden äta vana och tugga maten ordentligt innan de sväljer. Den gamla goda råd om att äta massor av bladgrönsaker och sallader kvarstår.
 4. Använda kryddor som carambole frön, spiskummin, svartpeppar och kardemumma inte bara tillför smak till skålen men också underlättar korrekt assimilering och utsöndring av avfall.
 5. Konsumtionen av stekt mat och grönsaker som kål, blomkål, potatis och nötter som cashewnötter bör undvikas.
 6. Undvik rökning, kaffe och alkohol.

Här är några huskurer att lindra avföring, som föreslagits av Dr Nibin, Sri Sri Ayurveda Konsult:

 1. Ha en blandning av 10 g av ajamoda pulver, torr ingefära, och kärnmjölk varje dag.
 2. Ät mogen mango på natten efter måltid.
 3. Drick ett glas mjölk efter att ha mognat mango på natten.
 4. Har indränkt bockhornsklöverfrön eller indränkt gröna gram varje morgon.
 5. Med kycklingben blad curry kan verkligen hjälpa. Du kan även göra en curry med hjälp av anbud blad av Aragwadha träd eller Rensning Fistula träd och har det som en del av din måltid för att undvika förstoppning.

Dessa enkla kost tweaks kommer definitivt göra livet mycket enklare för dig. Förutom detta, här är ytterligare ett tips – gör mjuka nedåtgående rörelser på magen och buken strax före passerar tarmen, kan det göra underverk.