Hvordan beskytte ørene og hørselshelsen

Når hørselen din er skadet, er den borte for godt. Det er derfor vi øker bevisstheten om utbredelsen av hørselstap, viktigheten av tidlig diagnose og mulighetene for å iverksette tiltak for å finne den beste hørselsløsningen for dine behov. Ikke vent til det er for sent å begynne å ta vare på ørene dine! Her er 9 måter å beskytte ørene og hørselshelsen på.

Bruk ørepropper rundt høye lyder

Omtrent 15 % av mennesker har støy-indusert hørselstap på grunn av høylytte arbeids- eller fritidsmiljøer. Klubber, konserter, gressklippere, motorsager og andre lyder som tvinger deg til å rope slik at personen ved siden av deg kan høre stemmen din, skaper alle farlige lydnivåer. Ørepropper er praktiske og enkle å få tak i. Du kan til og med få et par tilpasset ørene dine av din lokale hørselsspesialist. Musikerørepropper er tilpassede ørepropper med filtre som lar en person høre samtaler og musikk, men som likevel reduserer skadelige lydnivåer samtidig som kvaliteten på den originale lyden opprettholdes så nært som mulig.

Skru ned volumet

I følge Verdens helseorganisasjon er 1,1 milliarder tenåringer og unge voksne over hele verden utsatt for støyindusert hørselstap fra usikker bruk av lydenheter. Hvis du liker å nyte musikk gjennom hodetelefoner eller øreplugger, kan du beskytte ørene dine ved å følge 60/60-regelen. Forslaget er å lytte med hodetelefoner på ikke mer enn 60 % volum i ikke mer enn 60 minutter om dagen.

Ørepropper er spesielt farlige, siden de passer rett inntil trommehinnen. Hvis mulig, velg over-øret-hodetelefoner. Ikke glem at all høy musikk, ikke bare musikk som spilles gjennom hodetelefoner, utgjør en risiko for støy-indusert hørselstap. Hvis du er vert for en sosial begivenhet, hold musikken på et volum som ikke tvinger folk til å rope for å holde en samtale.

Gi ørene tid til å komme seg

Hvis du blir utsatt for høye lyder over lengre tid, for eksempel på en konsert eller en bar, trenger ørene dine tid til å komme seg. Hvis du kan, gå ut i fem minutter av og til for å la dem hvile. Forskere har funnet ut at ørene dine trenger i gjennomsnitt 16 timers ro for å komme seg etter en høylytt kveld ute.

Slutt å bruke bomullspinner i ørene

Det er vanlig at folk bruker bomullspinner for å rense voks ut av øregangen, men dette er definitivt ikke tilrådelig. Litt voks i ørene er ikke bare normalt, men det er også viktig. Ørene er selvrensende organer, og voks stopper støv og andre skadelige partikler fra å komme inn i kanalen. I tillegg risikerer du å sette inn noe i øregangene dine å skade sensitive organer som trommehinnen.

Hvis du har overflødig voks, kan du rengjøre rundt kanalen med et fuktig håndkle forsiktig. Du kan også bruke løsning for fjerning av ørevoks i løpet av et par netter. Dette myker opp voksen slik at den til slutt vil renne ut av seg selv. Den beste løsningen er alltid å søke en profesjonell mening og omsorg når det er mulig.

Hold ørene tørre

Overflødig fuktighet kan tillate bakterier å komme inn og angripe øregangen. Dette kan forårsake svømmerøre eller andre typer ørebetennelser, som kan være farlige for hørselsevnen. Pass på at du forsiktig tørker ørene med håndkle etter bading eller svømming. Hvis du kan føle vann i øret, vipper du hodet til siden og drar lett i øreflippen for å lokke vannet ut. Du kan også sørge for at ørene dine holder seg tørre og sunne ved å bruke spesialtilpassede ørepropper for svømmere, som blokkerer vann fra å komme inn i øregangen. De er flotte for både voksne og barn, og de gjør underverker for å hindre svømmers øre. Gjør en avtale med din lokale hørselsspesialist for å bli tilpasset.

Stå opp og beveg deg

Visste du at trening er bra for ørene? Det er sant. Kondisjonsøvelser som å gå, løpe eller sykle får blodet til å pumpe til alle deler av kroppen din, inkludert ørene. Dette hjelper ørenes indre deler med å holde seg sunne og fungere til sitt maksimale potensial. Sørg for å være trygg! Når du sykler, bruk alltid hjelm. Hvis du faller og slår hodet, kan en hjernerystelse skade hørselen.

Håndtere stressnivåer

Stress og angst har vært knyttet til både midlertidig og permanent tinnitus (et fantom som ringer i ørene). Høye nivåer av stress får kroppen til å gå i kamp-eller-flukt-modus, som er en instinktiv reaksjon som fyller kroppen med adrenalin for å hjelpe deg enten å kjempe eller flykte fra fare. Denne prosessen legger mye press på nervene dine, blodstrømmen, kroppsvarmen og mer. Det er vanlig å tro at dette trykket og stresset kan reise opp i det indre øret og bidra til tinnitussymptomer.

Få regelmessige kontroller

Be din primærlege om å inkludere hørselsundersøkelser i dine vanlige kontroller. Fordi hørselstapet utvikler seg gradvis, anbefales det også at du har årlige hørselskonsultasjoner med hørselsspesialist. På den måten vil du være mer sannsynlig å gjenkjenne tegn på hørselstap og iverksette tiltak så snart du gjør det. Å iverksette tiltak er viktig fordi ubehandlet hørselstap, i tillegg til å svekke livskvaliteten og styrken til relasjoner, har vært knyttet til andre helseproblemer som depresjon, demens og hjertesykdom.

Ta medisiner kun som anvist

Visse medisiner, som ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDS) som aspirin, ibuprofen og naproxen, kan noen ganger bidra til hørselstap. Diskuter medisiner med legen din hvis du er bekymret for at de vil påvirke hørselsevnen din og ta dem kun som anvist.