Hvad vi skal vide om Cerebral Palsy

Der er nogle tegn, der kan indikere, at et barn har cerebral parese. Ikke alle tegn er synlige ved fødslen og kan blive mere indlysende, når babyer udvikler sig.

Symptomer på babyer

 • Lav muskeltonus (baby føles ‘floppy’, når den hentes)
 • Kan ikke holde sit eget hoved op, mens han ligger på deres mave eller i en understøttet siddestilling
 • Muskelspasmer eller stivhed
 • Dårlig muskelkontrol, reflekser og kropsholdning
 • Forsinket udvikling (kan ikke sidde op eller rulle uafhængigt af 6 måneder)
 • Fodring eller synkebesvær
 • Foretrækker at bruge den ene side af deres krop

Skilte på småbørn / børn

Skønt hjernen hos småbørn / børn med cerebral parese forbliver skadet, bliver skaden ikke værre, når de udvikler sig.

Afhængig af sværhedsgraden af ​​cerebral parese kan småbørn og børn opleve problemer med fysisk udvikling såsom:

 • ikke gå 12-18 måneder
 • ikke tale enkle sætninger efter 24 måneder

Hvis dit barn ikke når disse milepæle, eller de viser nogle af tegnene på cerebral parese, skal du muligvis tale med din tidlige barnesygeplejerske, praktiserende læge eller børnelæge.

I NSW er spørgsmål vedrørende udviklingsmilepæle beskrevet i Personal Health Record-bogen (Blue Book), der gives til familier, når deres barn er født.

Hvornår diagnosticeres cerebral parese?

Cerebral parese er en kompleks handicap, og diagnose er ikke altid en let proces. Læger kan have mistanke om cerebral parese, hvis et barn har langsom motorisk udvikling, har en stram eller floppy muskeltonus eller har usædvanlige arbejdsstillinger.

Tiden varierer, når forældre får en officiel diagnose af, at deres barn har cerebral parese. Meget for tidlige babyer overvåges normalt omhyggeligt og kan have en tidlig MR-scanning (magnetisk resonansbilleddannelse). Imidlertid er de fleste børn med cerebral parese ikke født for tidligt. De fleste fødes på fuld sigt, og det er først, når de ikke overholder de sædvanlige milepæle for spædbørn, at enhver form for handicap overvejes. En MR kan vise, at de har en skade på hjernen, men på det tidspunkt er det ofte for tidligt at forudsige virkningen.

Den generelle bevægelsesvurdering kan udføres fra fødslen til 5 måneders alderen. Det er en stærk forudsigelse for cerebral parese, især når visse ændringer i hjernen ses på en MR. Imidlertid kan vurdering af generelle bevægelser ikke forudsige sværhedsgraden af ​​cerebral parese.

Hvis en generel bevægelsesvurdering antyder, at en baby er i fare for cerebral parese, kan intervention starte så tidligt som muligt.

Hvordan diagnosticerer læger cerebral parese?

De vil være særlig opmærksomme på barnets bevægelser, både deres frivillige bevægelser såvel som deres muskeltonus.

Nogle børn kan have meget afslappede, floppy muskler, mens andre har stive, stramme muskler. Læger vil også se efter usædvanlige arbejdsstillinger, eller hvis barnet favoriserer den ene side frem for den anden. Scanninger som MR eller CT kan bestilles af lægen.

En af frustrationerne for forældrene er, at en diagnose undertiden kan tage lang tid med gentagne tests og besøg hos specialister.

Dette kan skyldes, at barnet har en mild form for cerebral parese, men det kan også være fordi lægen skal sørge for, at det ikke er en anden type bevægelsesforstyrrelse, der kan være progressiv (blive værre over tid).

Behandling for cerebral parese

Selvom cerebral parese er en livslang handicap, er der mange indgreb, der kan hjælpe med at reducere dens indvirkning på kroppen og individets livskvalitet. En intervention er en tjeneste, der sigter mod at forbedre tilstanden af ​​cerebral parese og den daglige oplevelse for den person, der lever med den.

Børn med cerebral parese kan støttes af et team af fagfolk, herunder sundhedspersonale og samfundsbaserede supporttjenester, der arbejder sammen for at hjælpe barnet og familien med at nå deres mål.

Gennem de sene teenagere og begyndelsen af ​​20’erne tager mange unge et stigende ansvar for deres eget helbred og velvære. Deres team kan omfatte sundhedspersonale og mainstream-community-udbydere såsom fitness-undervisere.

Kan cerebral parese forhindres eller helbredes?

På nuværende tidspunkt er der ingen måde at helt forhindre eller helbrede cerebral parese. Folkesundhedsforanstaltninger såsom obligatoriske sikkerhedsseler, poolhegn og røde hunde-vaccinationer forhindrer fortsat noget CP. Flere interventioner for højrisiko-spædbørn er for nylig blevet introduceret for at reducere risikoen eller sværhedsgraden af ​​cerebral parese. Tre eksempler er:

 • Køling – Nyfødte babyer, der har lidt hjerneskade på grund af iltmangel omkring fødselstidspunktet (hypoxisk iskæmisk encefalopati) kan behandles med afkøling. Afkøling eller mild hypotermi indebærer en smule sænkning af spædbarnets kropstemperatur og sigter mod at reducere hjerneskadens påvirkning.
 • Antenatale steroider – Et enkelt kursus af steroider givet til mødre, der er i fare for en for tidlig fødsel, reducerer risikoen for, at deres babyer får cerebral parese.
 • Magnesiumsulfat – Når det gives til gravide mødre, der har høj risiko for meget tidlig fødsel, kan magnesiumsulfat hjælpe med at beskytte babyer mod hjerneskade, der fører til cerebral parese.

Her er hvad du bør vide om cerebral parese. Ved at skrive denne artikel håber vi, at alle kan forhindre det så hurtigt som muligt.