Hur vi skyddar våra öron och hörselhälsa

När din hörsel är skadad är den borta för gott. Det är därför vi ökar medvetenheten om förekomsten av hörselnedsättning, vikten av tidig diagnos och möjligheterna att vidta åtgärder för att hitta den bästa hörsellösningen för dina behov. Vänta inte tills det är för sent att börja ta hand om dina öron! Här är 9 sätt att skydda våra öron och vår hörselhälsa.

Använd öronproppar runt höga ljud

Cirka 15 % av människorna har buller-inducerad hörselnedsättning på grund av högljudda arbets- eller fritidsmiljöer. Klubbar, konserter, gräsklippare, motorsågar och andra ljud som tvingar dig att skrika så att personen bredvid dig kan höra din röst skapar alla farliga ljudnivåer. Öronproppar är bekväma och lätta att få tag på. Du kan till och med få ett par skräddarsydda för dina öron av din lokala hörselvårdare. Musikeröronproppar är anpassade öronproppar med filter som gör att en person kan höra konversationer och musik men ändå minska skadliga ljudnivåer samtidigt som kvaliteten på originalljudet bibehålls så nära som möjligt.

Sänk volymen

Enligt Världshälsoorganisationen riskerar 1,1 miljarder tonåringar och unga vuxna världen över att drabbas av ljudinducerad hörselnedsättning på grund av osäker användning av ljudenheter. Om du gillar att njuta av musik genom hörlurar eller öronsnäckor kan du skydda dina öron genom att följa 60/60-regeln. Förslaget är att lyssna med hörlurar på högst 60 % volym i högst 60 minuter om dagen.

Öronsnäckor är särskilt farliga, eftersom de passar direkt intill trumhinnan. Om möjligt, välj över-örat-hörlurar. Glöm inte att all hög musik, inte bara musik som spelas genom hörlurar, utgör en risk för brusinducerad hörselnedsättning. Om du är värd för ett socialt evenemang, håll musiken på en volym som inte tvingar folk att skrika för att kunna föra en konversation.

Ge dina öron tid att återhämta sig

Om du utsätts för höga ljud under en längre tid, som på en konsert eller en bar, behöver dina öron tid att återhämta sig. Om du kan, gå ut i fem minuter då och då för att låta dem vila. Forskare har funnit att dina öron behöver i genomsnitt 16 timmars tystnad för att återhämta sig från en högljudd utekväll.

Sluta använda bomullspinne i öronen

Det är vanligt att människor använder bomullspinnar för att rengöra vax ur hörselgången, men det är definitivt inte tillrådligt. Lite vax i öronen är inte bara normalt, utan det är också viktigt. Öronen är självrengörande organ och vax hindrar damm och andra skadliga partiklar från att komma in i kanalen. Dessutom riskerar du att föra in något i hörselgångarna skada känsliga organ som din trumhinna.

Om du har överflödigt vax kan du rengöra runt kanalen med en fuktig handduk försiktigt. Du kan också använda öronvaxborttagningslösning under loppet av några nätter. Detta mjukar upp vaxet så att det så småningom flyter ut av sig självt. Den bästa lösningen är alltid att söka en professionell åsikt och vård när det är möjligt.

Håll dina öron torra

Överskott av fukt kan låta bakterier komma in och attackera hörselgången. Detta kan orsaka simmarens öra eller andra typer av öroninfektioner, vilket kan vara farligt för din hörsel. Se till att du torkar öronen försiktigt med handdukar efter bad eller simning. Om du kan känna vatten i örat, luta huvudet åt sidan och dra lätt i örsnibben för att locka ut vattnet. Du kan också se till att dina öron förblir torra och friska genom att använda specialanpassade simmares öronproppar, som blockerar vatten från att komma in i hörselgången. De är bra för både vuxna och barn, och de gör underverk för att förhindra simmarens öra. Boka ett möte med din lokala hörselspecialist för att bli anpassad.

Res dig upp och rör dig

Visste du att träning är bra för dina öron? Det är sant. Konditionsträning som promenader, löpning eller cykling får blodet att pumpa till alla delar av din kropp, inklusive öronen. Detta hjälper örons inre delar att hålla sig friska och arbeta till sin maximala potential. Se till att vara säker! När du cyklar, använd alltid hjälm. Om du ramlar och slår i huvudet kan en hjärnskakning skada din hörsel.

Hantera stressnivåer

Stress och ångest har kopplats till både tillfällig och permanent tinnitus (en fantom som ringer i öronen). Höga nivåer av stress gör att din kropp går in i fight or flight-läge, vilket är en instinktiv reaktion som fyller din kropp med adrenalin för att hjälpa dig att antingen slåss eller fly från fara. Denna process sätter mycket press på dina nerver, blodflödet, kroppsvärmen och mer. Det är vanligt att detta tryck och stress kan resa upp i ditt inneröra och bidra till tinnitussymptom.

Få regelbundna kontroller

Be din primärvårdsläkare att inkludera hörselundersökningar i dina vanliga kontroller. Eftersom hörselnedsättningen utvecklas gradvis rekommenderas det också att du har årliga hörselkonsultationer med en audionom. På så sätt kommer du att vara mer benägen att känna igen tecken på hörselnedsättning och vidta åtgärder så fort du gör det. Att vidta åtgärder är viktigt eftersom obehandlad hörselnedsättning, förutom att försämra livskvaliteten och styrkan i relationer, har kopplats till andra hälsoproblem som depression, demens och hjärtsjukdomar.

Ta endast mediciner enligt anvisningarna

Vissa mediciner, såsom icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAIDS) som acetylsalicylsyra, ibuprofen och naproxen, kan ibland bidra till hörselnedsättning. Diskutera mediciner med din läkare om du är orolig för att de kommer att påverka din hörselförmåga och ta dem endast enligt anvisningarna.