Hur man rengör tungan rätt och enkelt

Tungan har den mest mängden bakterier i jämförelse med andra delar av munnen. Men de flesta människor inte tar sig tid att rengöra sina tunga. Rengöring tungan hjälper dig att undvika karies, dålig andedräkt, och mycket mer.

Varför är det viktigt att rengöra tungan regelbundet?

Med tiden döda celler, bakterier och smuts kan bygga upp på tungan och orsaka dålig andedräkt. Att hålla tungan ren är viktigt, eftersom det:

1. förbättrar utseendet av tungan

När det finns en ansamling av överskjutande skräp, kan tungan börja ha en vit utseende. När du rengöra den dagligen, kan denna beläggning tas bort.

2. Förbättrar din smak

Rengöring tungan kan förbättra din smaksinne. Din tunga kommer att kunna särskilja olika känslor bättre.

3. Avlägsnar Bakterier

Rengöring tungan varje dag minskar mutans streptokocker och laktobaciller bakterier som är kända för att orsaka karies och dålig andedräkt.

4. Reducerar dålig andedräkt

Effektiv tung skrapa kan ta bort illaluktande bakterier.

5. förbättrar den allmänna hälsa

Ta bort bakterier kan bidra till att förebygga sjukdomar i tandköttet, håligheter och andra villkor i munnen.

Vad behöver du för att rengöra tungan?

Det finns många olika typer av verktyg att välja mellan för att rengöra tungan. Det vanligaste verktyget människor använder är tungan-skrapor. Många använder också tunga borstar även om de är relativt nya. Tungan städare är verktyg som har små åsar och detta bidrar till att dra den över tungan. Skrapa-borstkombinationer finns också. Med det här verktyget, skrapa dig när du borstar. Tunga borsta och skrapning är lika effektivt för att förhindra risken för plack. Efter rengöring, kan du skölja munnen med munvatten.

Hur kan du rengöra tungan på rätt sätt?

Tungan rengöring är mycket lätt när du gör det på rätt sätt.

1. Rengöring Tongue Med användning av en Brush

 • Efter att borsta ordentligt, vänd er uppmärksamhet på tungan. Du kan helt enkelt använda borsten i tandborste för att rengöra tungan.
 • Du kan också använda tandborstar som har tunga städare på den nedre ytan.
 • Den bakterie- och lukt uppbyggnad kan tas bort genom att badda din tandborste och försiktigt borsta tungan på toppen.
 • Starta från rengöring på baksidan av tungan och arbeta framåt mot början av munnen.
 • Pensla övre delen av tungan helt på mjuka tryck och avsluta processen bort genom att skölja med lite munvatten eller vatten.

2. Rengöring tungan med hjälp av en skrapa

 • Efter tandborstning, sticka ut tungan. Placera rundade änden av skrapan försiktigt på baksidan av tungan.
 • Om du hittar munkavle att vara ett problem, då kan du börja i mitten av tungan.
 • Starta från baksidan gradvis när man vänjer sig denna vana.
 • Placera skrapan försiktigt på tungan och sakta dra den framåt i riktning mot tungspetsen. Alltid gå från tillbaka till spetsen och aldrig göra det tvärtom.
 • Efter skrapning, använd en vävnad eller en tvättlapp att ta bort skräpet samlas på skrapan.
 • Upprepa denna process tills hela tungans yta skrapas. Vanligtvis skrapa en eller två gånger inom ett område är tillräcklig.
 • Tvätta renare med lite tvål och vatten, torka och förvara den på ett rent område.

Naturläkemedel att rengöra och desinficera din tunga

Här är hur du kan rengöra tungan naturligt. Dessa huskurer för att rengöra tungan är mycket enkel:

1. Vitlök

Vi vet vitlök är orsaken till dålig andedräkt och tror att de inte rengöra munnen. Oavsett dessa tidigare föreställningar, vitlök, när äts råa, kan slåss och förstöra bakterier på tungan och därmed hålla den ren.

2. Salt

Ett annat bra sätt att rengöra tungan är att använda salt. Slip partiklar av salt kommer att bidra till att ta bort döda hudceller och dåliga bakterier på tungan. Allt du behöver göra är att sätta lite salt på tungan och försiktigt borsta runt med hjälp av din tandborste i en minut eller två.

3. Gurkmeja

Gurkmeja är inte bara något som vi använder som en krydda, men det kan också göra en fantastisk ersättning för antiseptiska läkemedel som du kan använda för munnen. Kombinera lite citronsaft och gurkmeja tills konsistensen är mycket degig. Sätt denna gurkmeja klistra på tungan i ca 2 minuter och sedan skölja munnen ordentligt med lite ljummet vatten.

4. Aloe Vera

Aloe vera är väl känt för sina antiinflammatoriska och läkande egenskaper. Du kan sätta en msk denna saft i munnen för att döda bakterier och bakterier på tungan eller tandköttet. Swish saften under några minuter och tvätta munnen. Med varmt vatten, skölj munnen.

5. Örter

Vissa örter som mynta, kamomill och salvia är kända för sina unika medicinska egenskaper. Ta en msk kamomill, 1 tsk salvia, och 1 tsk mynta. Tillsätt en liten mängd av ek bark till denna blandning av örter och fyll den med cirka 4 koppar mycket hett vatten. Håll detta vatten åt sidan och vänta på det svalna och sila sedan vattnet. Lägg sedan en matsked salt i vattnet. Allt du behöver göra nu är swish detta vatten i munnen två gånger om dagen direkt efter att du är klar borstar.

Bortsett från dessa metoder, rengöring tungan med väteperoxid och bakpulver kan också göras.

Vanliga frågor

Här är några saker om tungrengöring som du bör veta.

1. Hur många gånger ska jag rengöra min tunga?

Rengöring tungan bör göras varje dag så att du alltid kan behålla din munhälsa. Bakterier byggs upp i munnen snart efter tandborstning, så regelbunden tandborstning och tandtråd är ett mycket viktigt steg för att kämpa mot orala hälsofrågor.

2. Är Tongue skrapning säkert?

En av de största bekymmer är munkavle när skrapa tungan. För att undvika detta kan du skrapa från mitten av tungan. Du kan också råkar skära tungan med skrapan. För att förhindra skador, se till att skrapan har inga ojämna kanter och se till att skrapan är säker att använda.

3. Är det bättre att borsta eller skrapa tungan?

Med hjälp av en skrapa är bättre än en borste eftersom borstarna är mer benägna att orsaka munkavle. Skrapor kan du också börja rengöra från baksidan av tungan utan att röra den känsliga gommen.

4. Vad gör jag om jag får ont vid rengöring min tunga?

Om du känner obehag eller skadar dig själv, sedan avvakta skrapa för en dag eller två och sedan prova en mjukare inställning.

Tungan rengöring är en mycket enkel process. När du uppmärksamma din munhygien, är antalet bakterier som finns i munnen reduceras. Det är viktigt att du rengör tungan och tänderna varje dag. Du bör även se en tandläkare för regelbunden rengöring och kontroller.