Hur kan man kontrollera bröstcancer säkert från ditt hem

Mamma Angelina hade ingen aning varför hennes barn stoppas plötsligt matning från hennes högra bröst. Läkare diagnostiserade många möjligheter som mjölken kan torka ut eller att mjölken hade vänt sig till pus.When en böld bildades och avlägsnades, det misstänktes vara cancerogena. Vid tiden hon diagnosen kom ut, var hon redan vid steg fyra cancer.

Otaliga kvinnor faller offer för bröstcancer, ta reda på om denna dödliga sjukdom när det är för sent. 37 år gammal mamma Angelina var en sådan kvinna. Läkarna hålls säger mjölken kan torka ut, att jag skulle använda en värmedyna, att jag skulle pumpa mjölk ur med jämna mellanrum, och att min mjölk hade vänt sig till pus. När de ombads att genomgå en operation för att ta bort pus fickan, läkaren misstänkte klump vara cancerogena. När biopsi rapporten kom ut, var hans farhågor visade sig vara korrekt. Reddys cancern hade spridit sig till steg fyra.

Bröstcancer är en dyr affär

Erny Vivian sa att hon kände en stenliknande klump i bröstet 2014. Då var hon 37 år gammal. När testade fick hon diagnosen etapp två cancer i hennes vänstra bröst. Hon opererades och 16 sessioner av kemoterapi, 31 omgångar av strålning. Allt detta för att ta bort klump. Hon tillbringade Rs 10 lakhs i utbyte mot ett hälsosamt liv igen.

Men finns det hopp?

Enligt Dr Reetu Jain, en onkolog på Mumbais Jaslok Hospital, tills som mindre som fem år sedan, skulle etapp fyra bröstcancerpatienter ges en prognos på 6-8 månader av läkare. Deras chanser att överleva längre än 8 månader var låga. Men i dag har medicinska genombrott gett hopp till många kvinnor som genomgår denna studie.

Behandlingar såsom anti-HER2 terapi, injicerbara hormonbehandling, etc., kan förlänga livet och låt även kvinnor med svår cancer har 4-5 år med sina nära och kära. Tidig upptäckt, naturligtvis, ger en högre chans att överleva och en chans att patienten kommer att skonas från en få sina bröst bort kirurgiskt (mastektomi)

Vilka är riskfaktorerna Causing bröstcancer?

Följande noteras att de främsta orsakerna till bröstcancer hos kvinnor.

 • Att bo i storstäderna
 • Alkohol och cigarettkonsumtionen
 • Fetma
 • Family History of Cancer
 • Att ha barn senare i livet
 • Brist på motion
 • Exponering för skadliga kemikalier (i livsmedel, kosmetika, etc.)
 • Tar p-piller

Cancer statistik visar att förekomsten av den dödliga sjukdomen är högre i storstads cities.The livsstil som främjar övervikt, alkoholkonsumtion, och skaffa barn i ett senare skede är misstänkta attribut som är kända för att öka risken för bröstcancer. Medelåldern för kvinnor att bli träffad av bröstcancer kommer också lägre för varje år. Indiska kvinnor har visat sig få bröstcancer tio år tidigare än kvinnor i west.Women i Indien får bröstcancer så unga som 19 år.

Har Östrogen har en roll att spela i bröstcancer?

Att ha barn innan de fyllt 30 kan minska risken för bröstcancer. Ja, all exponering för överskott östrogen ökar risken. Detta är anledningen till att få barn före 30 års ålder kan minska risken för bröstcancer cancer.When en kvinna är gravid och ammande, hon utsätts för mer progesteron, vilket minskar hennes chances.This naturligtvis har sina undantag som i fallet med Angelina Reddy .

33 årig tvåbarnsmamma, Shikha Singh, hade ett liknande öde. Diagnosen etapp tre bröstcancer samtidigt ammande, blev hon omedelbart hänvisas till en oncologist.In faktum, en fruktansvärd smärta i sin vänstra arm och en klump i bröstet, gjorde det outhärdligt för henne att ens hålla sitt barn, än mindre fortsätta omvårdnad .

Shikha aldrig ens misstänkt cancer. Som en mor som just hade levererat en baby, hon också antas att smärtor och klumpar kan vara normalt under breastfeeding.In faktum, överraskade det även hennes läkare så hon fortfarande var utsatt för progesteron från amning. Andra faktorer som leder till bröstcancer är sen menopaus och tidig menarche (som är i början av menstruation), eftersom båda dessa utsätter kvinnor till överskott östrogen.

Kontrollera för bröstcancer

Läkare rekommenderar att alla kvinnor över 20 års ålder måste få själv granskas regelbundet. Denna korta video visar hur du undersöka dig för bröstcancer.

Hur kan man kontrollera för bröstcancer

 • Använd kuddar av fingret och tryck fast på olika ställen på dina bröst för att känna efter knölar eller oegentligheter.
 • Kontrollera om bröstvårtor är tillbaka och om det finns någon urladdning eller utsöndring.
 • Gör denna kontroll sju dagar före eller efter menstruation, under ägglossningen.

Även egenkontroller kan vara okej i tjugoårsåldern, är det tillrådligt att få en klinisk undersökning av bröst bokföra 30 märket. Post-40 är ett ultraljud rekommenderas. Efter 45 år, är en mammogram ett absolut måste. Chanserna att bröstcancer är hög hos kvinnor som har en familjehistoria av bröstcancer eller någon annan form av cancer.

Saker du kan göra för att förebygga bröstcancer

Dr. Bharat Bhosle, en onkolog säger att röka och dricka bör undvikas helt. Detta innebär även sociala och enstaka dricker och rökare är i riskzonen. Om man absolut vill skämma bort, hålla det till en pinne eller två per vecka. Du måste öka din fiber intag, skära ner på rött kött, och ägna sig åt regelbunden motion.

Förebyggande åtgärder är definitivt rätt väg att gå, eftersom vi slåss den högsta någonsin förekomsten av dödliga sjukdomar. Alla av oss har så många människor och minnen att leva för, så det är bara logiskt att hålla ett öga på saker som kan störa dessa stunder att livet har väntar på oss.

Egenvård är viktigt, men vi mammor har en vana att sätta alla innan oss. Damer, unna dig en check-up, och du kommer att ge din familj och dig själv en anledning att värdera och vårda hur viktigt är det att du så många människor, som du absolut är.