Hur kan man förhindra karies lätt

De flesta människor tenderar att ta oral hälsa för givet, vilket är anledningen till dentala problem är ganska utbrett bland alla åldersgrupper. Men visste du tuggummi sjukdom och karies är också en av de mest lätt kan förebyggas sjukdomar? Dental förfall uppstår när tandemaljen blir urholkas, vilket leder till hål eller hål i tänderna. Om den inte behandlas i tid, kan dessa håligheter ytterligare försämras äventyra hela tanden, tuggummi eller ens rotkanalen. Men den goda nyheten att det är möjligt att förhindra karies med rimliga och enkla medel.

Hur man undviker tand Cavity?

Några sätt att förebygga tand hålighet innefattar följande:

1. Korrekt Oral Care Regime

Att anta den korrekta munhygien rutin kan gå långt i att skydda tänderna mot bakterier och plack uppbyggnad som är skadliga för hälsan hos dina tänder. Borsta tänderna två gånger varje dag, både på morgonen och på kvällen är ett viktigt steg i munvård. Se till att din pensel når alla springor, ytor, fickor och hörn av dina tänder. Kom också ihåg att rengöra tungan försiktigt med en tungskrapa eller tandborste eftersom det kan hysa bakterier också.

2. Tandtråd

Tandtråd dagligen åtminstone en gång kan avvärja förekomsten av tandhålighet och andra parodontala sjukdomar, eftersom det hjälper till att avlägsna eventuella överblivna matrester från under tandköttet, därigenom stoppa bakterier från att etablera sig i tänderna. Dessutom kan tandtråd få små sprickor som borst kanske inte kan nå.

3. Munvatten

Använda munvatten för att upprätthålla en ren mun kan vara en extra boost för munhygien. Plack och bakterier utvecklas vanligtvis i små utrymmen mellan tänderna och längs tandköttslinjen, ger vika för tandhålighet. De antibakteriella förmågor av munvatten kan hjälpa till att eliminera eventuella restbakterier, vilket skyddar tänderna från för tidig nedbrytning. Därför skölja munnen med munvatten efter att borsta tänderna.

4. Begränsa intaget av socker

Undvika sockerhaltiga livsmedel som saft och kolsyrat drycker som bidrar till tandsten utveckling kan spela en viktig roll för att främja friska tänder. Socker kan reagera med bakterier som finns i munnen för att generera en syra som kan erodera tandemaljen och uppstå karies och håligheter.

5. användning av fluortandkräm

Många människor kan vilja veta hur tandkräm förebygger karies. Du kan dra nytta genom att använda tandkräm som innehåller fluor, eftersom det kan bidra till att stödja tandemaljen att bekämpa överdriven plack anhopning som oftast orsakar karies.

6. Införliva hälsosamma matvanor

Apt ändringar i matvanor kan inte bara gripa karies, men kan också vända den. Det är verkligen en bra idé att minska frekvent småätande. Äta eller dricka under dagen kan utsätta dina tänder till konstant attack, särskilt från stärkelse och sockerhaltiga livsmedel. Istället dricksvatten regelbundet som i, har klunkar mellan biter kan vara till hjälp.

7. Opt för tand-hälsosamma livsmedel

Diet kan påverka välbefinnandet hos kroppen som helhet, inklusive oral hälsa. Äta mat rik på kalcium som collards, grönkål, broccoli, mejeriprodukter, etc. kan vårda starka ben och tänder. Undvik överskott av bearbetade eller skräpmat som chips, kakor, etc. Integrera färska grönsaker och frukter som brysselkål, ärtor, bananer som uppmuntrar salivavsöndring i din kost så att bakterierna inte kan stanna på tänderna. Mat med högt probiotika som kefir, kombucha och fermenterade livsmedel såsom surkål, kimchi, etc. kan stimulera tillväxten av goda bakterier som kan gripa plack expansion och karies.

8. Schema Fasta besök till tandläkaren

Gör regelbundna möten med din tandläkare för hälsokontroller och tandrengöring även om du tror att dina tänder verkar friska. Ta del av någon inflammation i tandköttet, blödning när du borstar, eller smärta och konsultera din tandläkare genast för att undvika eventuella komplikationer senare.

Vanliga frågor

Några av de vanligaste frågorna om karies är:

1. Varför Gör tänder Decay?

Karies kan hända av flera skäl –

  • Med en torr mun (mindre saliv) såsom saliv hjälper tvätta bort skadliga bakterier som kan förstöra tandemaljen
  • Frekvent småäta på söta saker
  • Brist på oral renlighet
  • Brist på regelbunden tandvård screening och hälsokontroller

2. Hur är Karies bildas?

Kaviteter bildar i allmänhet på grund av mat och bakterier. Bakterierna som svarar för plackbildning tenderar att frodas på socker som finns i drycker och livsmedel för att producera en syra, som leder till skapandet av bakteriell plack. Med tiden hårdnar detta plack och blir en lämplig plats för bakterier att föröka sig.

I sinom tid, börjar plack eroderar tandemaljen (yttre skyddande beläggning av tänder) för att göra små hål i emaljen. När emaljen förstörs, bakterierna börjar attackera dentin, efterföljande skikt av tänder. Syran och bakterier kan fortsätta att äta in i tandstrukturen, förstör massa-, blodkärl, nerver och så småningom orsakar en tand abscess eller hålighet.

3. Hur vet du om dina tänder är Ruttnande?

Oftare än inte, kan du inte upplever några märkbara symptom av ruttnande tänder. Men med förfall försämring du kan börja känna en tandvärk, tandkänslighet när man dricker eller äter något kallt, varmt eller sött. Synliga hål kan förekomma i tänderna. Du kan också märka svarta, bruna eller vita fläckar på ytan av tanden.

4. Kan du Omvänd karies?

Återföring av karies kan bero på omfattningen av skadorna. Om det upptäcks tidigt, kan korrigerande åtgärder vidtas för att rätta till det. Men om en hålighet har bildats, kan din läkare sätta en fyllning efter avlägsnande av skämda material.

5. Hur man kan förebygga barn karies?

Du kan förhindra barn karies efter:

  • Vi presenterar ditt barn till en god munhygien rutin
  • Att se till att han borstar och använder tandtråd varje dag
  • Förse honom med hälsosamma livsmedel
  • Att hålla en kontroll på sitt intag av kolhydrater

6. Vilka människor är mer benägna att risken för karies?

Människor som röker, följ dålig munhygien rutin uppgående till frånvaron av tandborstning och tandtråd tänderna på en daglig basis, eller konsumera sockerhaltiga livsmedel eller kolhydrater i stora mängder kan vara mer benägna att risken för karies. Oral hälsa är en viktig del av vår övergripande välbefinnande. De flesta människor, ålder Trots är mottagliga för att utveckla karies. Det är aldrig för sent att ta hand om situationen och vidta konkreta åtgärder för att skydda och återställa din munhälsa och stoppa tandproblem.