Hogyan óvjuk fülünket és hallásunkat

Ha egyszer a hallása megsérül, az végleg elmúlik. Éppen ezért felhívjuk a figyelmet a halláskárosodás elterjedtségére, a korai diagnózis fontosságára, valamint az Ön igényeinek leginkább megfelelő hallásmegoldás megtalálása érdekében tett lépésekre. Ne várja meg, amíg már késő lesz, hogy elkezdje a fülek gondozását! Íme 9 módszer, amellyel megvédhetjük fülünket és hallásunk egészségét.

Használjon füldugót a hangos zajok közelében

Az emberek körülbelül 15%-ának van zaj okozta halláskárosodása a hangos munka vagy szabadidős környezet miatt. A klubok, a koncertek, a fűnyírók, a láncfűrészek és minden más zaj, amely kiabálásra kényszeríti, hogy a mellette lévő személy hallja a hangját, veszélyes hangerőt keltenek. A füldugók kényelmesek és könnyen beszerezhetők. Sőt, a helyi hallásgondozó szolgáltatója is beállíthat egy párat a füléhez. A zenész füldugók egyedi füldugók szűrőkkel, amelyek lehetővé teszik a beszélgetések és a zene hallását, ugyanakkor csökkentik a káros hangszinteket, miközben a lehető legjobban megőrzik az eredeti hang minőségét.

Csökkentse a hangerőt

Az Egészségügyi Világszervezet szerint világszerte 1,1 milliárd tinédzsert és fiatal felnőttet fenyeget az audioeszközök nem biztonságos használatából eredő zaj okozta halláskárosodás. Ha szereti a zenét fejhallgatón vagy fülhallgatón keresztül élvezni, a 60/60 szabály betartásával védheti fülét. Az a javaslat, hogy fejhallgatóval 60%-nál nem nagyobb hangerőn hallgassunk napi 60 percnél tovább.

A füldugók különösen veszélyesek, mivel közvetlenül a dobhártya mellé illeszkednek. Ha lehetséges, válasszon fülre helyezhető fejhallgatót. Ne felejtse el, hogy minden hangos zene, nem csak a fejhallgatón keresztül lejátszott zene, kockázatot jelent a zaj okozta halláskárosodáshoz. Ha társasági eseménynek ad otthont, tartsa olyan hangerőn a zenét, hogy ne kényszerítse az embereket kiabálásra a beszélgetéshez.

Adj időt a fülednek, hogy felépüljön

Ha huzamosabb ideig van kitéve hangos zajoknak, például egy koncerten vagy egy bárban, a fülének időre van szüksége, hogy magához térjen. Ha teheted, időnként lépj ki öt percre, hogy pihenjenek. A kutatók azt találták, hogy a fülének átlagosan 16 óra csendre van szüksége ahhoz, hogy magához térjen egy hangos éjszaka után.

Hagyja abba a pamut törlőkendő használatát a fülében

Gyakori, hogy az emberek vattakorongot használnak a viasz eltávolítására a hallójáratukból, de ez egyáltalán nem tanácsos. Egy kis viasz a fülében nem csak normális, de fontos is. A fülek öntisztító szervek, és a viasz megakadályozza a por és más káros részecskék bejutását a csatornába. Ráadásul, ha bármit behelyez a hallójáratba, azzal az érzékeny szervek, például a dobhártya károsodásával járhat.

Ha felesleges viasz van, óvatosan tisztítsa meg a csatorna környékét egy nedves törülközővel. Használhat fülzsír eltávolító oldatot is néhány éjszaka leforgása alatt. Ez meglágyítja a viaszt, így végül magától kifolyik. A legjobb megoldás mindig az, ha lehetőség szerint szakember véleményét és odafigyelését kéri.

Tartsa szárazon a fülét

A túlzott nedvesség lehetővé teszi a baktériumok bejutását és megtámadását a hallójáratban. Ez az úszó fülét vagy más típusú fülgyulladást okozhat, ami veszélyes lehet a hallásképességére. Fürdés vagy úszás után óvatosan törölközővel szárítsa meg a fülét. Ha érzi a vizet a fülében, döntse oldalra a fejét, és enyhén rángassa meg a fülkagylót, hogy kivezesse a vizet. Azt is biztosíthatja, hogy fülei szárazak és egészségesek maradjanak, ha úszók számára kialakított füldugókat használnak, amelyek megakadályozzák a víz bejutását a hallójáratba. Felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt kiválóak, és csodákat tesznek az úszók fülének megelőzésében. Egyeztessen időpontot a helyi hallásegészségügyi szakemberrel a felszereléshez.

Kelj fel és mozogj

Tudtad, hogy a gyakorlat jót tesz a fülednek? Ez igaz. Az olyan kardió gyakorlatok, mint a séta, futás vagy kerékpározás, a vért a test minden részébe pumpálják, beleértve a füleket is. Ez elősegíti, hogy a fül belső részei egészségesek maradjanak, és maximálisan működjenek. Ügyeljen a biztonságra! Kerékpározáskor mindig viseljen sisakot. Ha elesik és megüti a fejét, az agyrázkódás károsíthatja a hallását.

Kezelje a stressz szintjét

A stressz és a szorongás mind az átmeneti, mind a tartós fülzúgáshoz (fülcsengő fantom) kapcsolódik. A magas szintű stressz hatására a szervezeted harc vagy repülés üzemmódba kapcsol, ami egy ösztönös reakció, amely adrenalinnal tölti fel a szervezetet, hogy segítsen harcolni vagy elmenekülni a veszély elől. Ez a folyamat nagy nyomást gyakorol az idegekre, a véráramra, a testhőre stb. Általában úgy gondolják, hogy ez a nyomás és stressz feljuthat a belső fülbe, és hozzájárulhat a fülzúgás tüneteihez.

Végezzen rendszeres ellenőrzéseket

Kérje meg kezelőorvosát, hogy a hallásszűrést illessze be rendszeres szűréseibe. Mivel a halláskárosodás fokozatosan fejlődik ki, ajánlott évente hallásvizsgálatot tartani egy hallásgondozó szakemberrel. Így nagyobb valószínűséggel ismeri fel a halláskárosodás jeleit, és azonnal intézkedik. A cselekvés azért fontos, mert a kezeletlen halláskárosodás az életminőség és a kapcsolatok erősségének rontása mellett más egészségügyi problémákkal is összefüggésbe hozható, mint például a depresszió, a demencia és a szívbetegség.

A gyógyszereket csak az utasításoknak megfelelően vegye be

Bizonyos gyógyszerek, például a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), például az aszpirin, az ibuprofén és a naproxen, néha hozzájárulhatnak a halláskárosodáshoz. Beszélje meg kezelőorvosával a gyógyszereket, ha attól tart, hogy befolyásolják a hallását, és csak az utasításoknak megfelelően vegye be őket.