Hoe onze oren en gehoorgezondheid te beschermen?

Als uw gehoor eenmaal beschadigd is, is het voorgoed weg. Daarom vergroten we het bewustzijn over de prevalentie van gehoorverlies, het belang van een vroege diagnose en de mogelijkheden om actie te ondernemen om de beste hooroplossing voor uw behoeften te vinden. Wacht niet tot het te laat is om voor je oren te gaan zorgen! Hier zijn 9 manieren om onze oren en onze gehoorgezondheid te beschermen.

Gebruik oordopjes bij harde geluiden

Ongeveer 15% van de mensen heeft gehoorverlies door lawaai als gevolg van luidruchtige werk- of vrijetijdsomgevingen. Clubs, concerten, grasmaaiers, kettingzagen en andere geluiden die je dwingen te schreeuwen zodat de persoon naast je je stem kan horen, creëren allemaal gevaarlijke geluidsniveaus. Oordopjes zijn handig en gemakkelijk te verkrijgen. U kunt zelfs een paar op maat laten maken voor uw oren door uw plaatselijke hoorzorgaanbieder. Muzikanten oordopjes zijn op maat gemaakte oordopjes met filters die een persoon in staat stellen om gesprekken en muziek te horen, maar toch schadelijke geluidsniveaus te verminderen, terwijl de kwaliteit van het originele geluid zo goed mogelijk behouden blijft.

Zet het geluid zachter

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie lopen wereldwijd 1,1 miljard tieners en jonge volwassenen het risico op gehoorverlies door lawaai als gevolg van onveilig gebruik van audioapparatuur. Als je graag van muziek geniet via een koptelefoon of oordopjes, kun je je oren beschermen door de 60/60-regel te volgen. Het advies is om maximaal 60 minuten per dag met een koptelefoon op maximaal 60% volume te luisteren.

Oordopjes zijn vooral gevaarlijk, omdat ze direct naast het trommelvlies passen. Kies indien mogelijk voor over-the-ear koptelefoons. Vergeet niet dat luide muziek, niet alleen muziek die via een koptelefoon wordt afgespeeld, een risico vormt voor gehoorverlies door lawaai. Als je een sociaal evenement organiseert, zet de muziek dan op een volume dat mensen niet dwingt te schreeuwen om een ​​gesprek te voeren.

Geef je oren de tijd om te herstellen

Als je langere tijd wordt blootgesteld aan harde geluiden, zoals bij een concert of een bar, hebben je oren tijd nodig om te herstellen. Als je kunt, ga dan zo nu en dan vijf minuten naar buiten om ze te laten rusten. Onderzoekers hebben ontdekt dat je oren gemiddeld 16 uur stilte nodig hebben om te herstellen van een luide avond uit.

Stop met het gebruik van wattenstaafjes in je oren

Het is gebruikelijk dat mensen wattenstaafjes gebruiken om oorsmeer uit hun gehoorgang te verwijderen, maar dit is zeker niet aan te raden. Een beetje oorsmeer in je oren is niet alleen normaal, maar ook belangrijk. De oren zijn zelfreinigende organen en was voorkomt dat stof en andere schadelijke deeltjes het kanaal binnendringen. Bovendien kan het inbrengen van iets in uw gehoorgang gevoelige organen zoals uw trommelvlies beschadigen.

Als u overtollige was heeft, kunt u het kanaal voorzichtig schoonmaken met een vochtige handdoek. U kunt in de loop van een paar nachten ook een oplossing voor het verwijderen van oorsmeer gebruiken. Hierdoor wordt de was zachter zodat deze er uiteindelijk vanzelf uit zal vloeien. De beste oplossing is altijd om een ​​professionele mening en zorg te zoeken wanneer mogelijk.

Houd je oren droog

Overtollig vocht kan ervoor zorgen dat bacteriën de gehoorgang binnendringen en aanvallen. Dit kan zwemmersoor of andere soorten oorinfecties veroorzaken, wat gevaarlijk kan zijn voor uw gehoorvermogen. Zorg ervoor dat u uw oren na het baden of zwemmen voorzichtig afdroogt. Als u water in het oor kunt voelen, kantel uw hoofd dan opzij en trek licht aan de oorlel om het water eruit te krijgen. U kunt er ook voor zorgen dat uw oren droog en gezond blijven door op maat gemaakte oordoppen voor zwemmers te gebruiken, die voorkomen dat er water in de gehoorgang komt. Ze zijn geweldig voor zowel volwassenen als kinderen, en ze doen wonderen bij het voorkomen van zwemmersoor. Maak een afspraak met uw plaatselijke audicien om u te laten aanmeten.

Sta op en beweeg

Wist je dat sporten goed is voor je oren? Het is waar. Cardio-oefeningen zoals wandelen, hardlopen of fietsen zorgen ervoor dat het bloed naar alle delen van je lichaam wordt gepompt, inclusief de oren. Dit helpt de interne delen van de oren gezond te blijven en optimaal te werken. Zorg ervoor dat u veilig blijft! Draag tijdens het fietsen altijd een helm. Als u valt en uw hoofd stoot, kan een hersenschudding uw gehoor beschadigen.

Beheer stressniveaus

Stress en angst zijn in verband gebracht met zowel tijdelijke als permanente tinnitus (een fantoomgeluid in de oren). Hoge niveaus van stress zorgen ervoor dat je lichaam in de vecht- of vluchtmodus gaat, wat een instinctieve reactie is die je lichaam vult met adrenaline om je te helpen vechten of vluchten voor gevaar. Dit proces legt veel druk op uw zenuwen, bloedstroom, lichaamswarmte en meer. Er wordt algemeen aangenomen dat deze druk en stress zich naar uw binnenoor kan verplaatsen en kan bijdragen aan tinnitussymptomen.

Regelmatige controles krijgen

Vraag uw huisarts om gehoorscreeningen op te nemen in uw reguliere controles. Omdat gehoorverlies zich geleidelijk ontwikkelt, is het ook aan te raden om jaarlijks een gehoorconsult te hebben bij een audicien. Op die manier is de kans groter dat u tekenen van gehoorverlies herkent en meteen actie onderneemt. Actie ondernemen is belangrijk omdat onbehandeld gehoorverlies niet alleen afbreuk doet aan de kwaliteit van leven en de sterkte van relaties, maar ook in verband wordt gebracht met andere gezondheidsproblemen zoals depressie, dementie en hartaandoeningen.

Neem medicijnen alleen zoals voorgeschreven

Bepaalde medicijnen, zoals niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) zoals aspirine, ibuprofen en naproxen, kunnen soms bijdragen aan gehoorverlies. Bespreek medicijnen met uw arts als u bang bent dat ze uw gehoorvermogen zullen beïnvloeden en neem ze alleen zoals voorgeschreven.