Friskare substitution mat för vitt ris som vi måste försöka

Vitt ris är en av de främsta källorna till kolhydrater i vår kost. Det är ganska vanligt i många av våra favoriträtter och ger en mättande måltid. Det smakar gott med dal eller sås, men vi vet alla att det är inte hälsosamt. Det stoppar oss med mer kalorier än vi behöver och saknar viktiga mineraler i sin polerade form. Därför är det viktigt att minska intaget om du är på en låg Carb diet. Du kan också ersätta det med några riktigt bra alternativ.

Läcker och hälsosamma alternativ till vanligt vitt ris

Dessa är friska och läckra substitut till vanligt ris som du kan inkludera i din kost:

1. kolvhirs (Thinai Rice)

Kolvhirs är den näst mest odlade hirs i världen och finns i överflöd som ris. Detta hirs är rik på mineraler såsom järn, protein och fiber. Kolvhirs rekommenderas att diabetiker människor eftersom det hjälper till att kontrollera blodsockret och dåliga kolesterolvärden och samtidigt öka det goda kolesterolet (HDL) i kroppen.

Hur man gör kolvhirs

Kolvhirs är lika enkelt att laga mat som ris och följer exakt samma förfarande. För en kopp millets, tillsätt 2 koppar vatten och förbereda i en tryckkokare under 2 visselpipor.

2. Svart Rice

Svart ris även kallat förbjudna ris på kinesiska är mycket gammal och inte överraskande, en sällsynt mängd ris som har odlats i Indien i århundraden. Det är främst odlas i nordöstra region där det går under namnet Chak Hao och de södra delarna av landet som Tamil Nadu där det kallas Kavuni. Svart ris är laddad med fiber och antioxidanter. Det har antiinflammatoriska egenskaper och fungerar som en detoxifier. Det rekommenderas också för diabetiker.

Hur man gör Black Rice

Blötlägg riset i vatten i ca 3 timmar. Tillsätt en kopp ris till 2 koppar vatten och tryck koka i 3 visselpipor. Sjuda i 10 minuter över svag låga.

3. Navara Rice

Navara ris högt vördade bland de röda rissorter för sin rika arom och unika medicinska egenskaper. Den odlas främst i de södra delarna av Indien och passar människor i alla åldrar som det är till hjälp för dem som lider av sjukdomar. Det är näringsvärde hjälper till att bygga immunitet mot många av de vanliga sjukdomar. Det är en fantastisk avvänjning livsmedel för spädbarn och rekommenderas för gravida kvinnor.

Hur man gör Navara Rice

I likhet med att förbereda svart ris, blöt Navara riset i vatten under 3 timmar. Därefter tryck koka i 3 visselpipor och låt det sjuda på låg värme i 10 minuter.

4. Quinoa

Hemma i Sydamerika, är quinoa ett korn som är rik på protein och fri från gluten. Nu odlas i stor omfattning i Indien, är quinoa ett konstigt mat för människor som är på proteinrik kost. Det är också lätt att laga mat och kan införlivas i de vardagliga rätter tillagade över hela landet. Säden är rik på protein, magnesium, vitamin B2, fiber och har ett lågt glykemiskt index. Så använda denna i stället för vitt ris och dra maximal nytta av det.

Hur man gör Quinoa

Blötlägg quinoa säd i vatten i 5 minuter och upprepade gånger skölj tills vattnet börjar se klart. Placera den sköljda quinoa i en riskokare och tryck koka liknar ris med samma proportioner av vatten till quinoa. Om du vill laga det öppet, placera den i en kastrull med en sluten lock och koka liknar ris. Lägg till lite salt för smak.

5. Brown Rice

Byta brunt ris med vitt är ett enklare steg för den som söker hälsosammare alternativ till vitt ris. Att fullkorn, behåller brunt ris alla de näringsämnen som går förlorade när det poleras till vitt. Brunt ris har en rikare smak och ungefär fyra gånger fiberinnehållet av vitt ris tillsammans med andra mineraler såsom fosfor, mangan, selen, niacin, tiamin och vitamin B6.

Hur man gör Brown Rice

Brunt ris är bäst tillagas i en liten kastrull med lock för att behålla all sin godhet. Blanda en kopp brunt ris med två koppar vatten och koka i kastrullen under 35-45 minuter beroende på konsistensen som du gillar. Låt det sjuda i 10 minuter och inte spola.

6. Bamboo Rice

Bambu ris är en typ av läcker vildris som är gemensam för de södra delarna av Indien. Det är faktiskt det frö som kommer ut ur en blommande bambu som är i slutet av sin livslängd. Eftersom blommande mönstret är oförutsägbar tillgången på kornen är inte stabil. Det är dock mycket eftertraktade för sin fertilitet förbättrande egenskaper. Bambu ris är också rik på vitamin B6 och protein.

Hur man gör Bamboo Rice

Skölj en kopp bambu ris med rent vatten och dränk den i vatten i 30 minuter. Tryck kock indränkt ris med 2,5 koppar vatten under ca 6 visselpipor och sjud på svag låga i 10 minuter. Om det finns lite vatten kvar, använda den för soppor eller såser eftersom det är mycket näringsrik.

7. Korn

Korn har odlats i mer än 10.000 år som mat för människor och boskap. Det är vanligt är soppor och grytor och bildar basen för vissa alkoholhaltiga drycker. Korn rekommenderas också för diabetiker människor som den kontrollerar blodsockernivåer och sänker kolesterolet.

Hur man gör Barley

Korn tar längre tid att laga mat. Tillsätt en kopp korn till tre koppar vatten i en kastrull och koka upp. Minska lågan, stäng locket och låt sjuda i 45-60 minuter tills de är mjuka.

8. Farro

Den antika italienska vetekorn är populärt kallas Farro. Det är en gammal stam av hårt vete från västra Asien som är populär i Italien. Farro är nu allmänt används i andra kontinenter som Europa och Nordamerika. Det är känt för sin höga fiber och proteininnehåll och är rikt på B-vitaminer och magnesium också. Säden har en nötaktig smak och seg konsistens och vi är säker på att du kommer att njuta av att äta Farro. Det är dock bäst att undvika av människor som är glutenintoleranta.

Hur man gör Farro

Att koka Farro, tillsätt en kopp spannmål till 2 koppar vatten och föra den till en koka i en kastrull. Täcka locket, sänka värmen, och sjud den i 40 minuter, tills kornen har absorberat all vätska och är mjuka.

9. Amarant

Liknar quinoa, är amarant en gammal korn som är packad med proteiner, fibrer, järn, kalcium och har låga kolhydrater. Det var en stapelvara i Mayans och Aztekerna och är omtyckt för sin malt och något nötig smak. Det kan kombineras med andra spannmål och läggs till soppor och grytor.

Hur man gör Amaranth

Tillsätt 3 koppar vatten till en kopp Amaranth och föra den till en koka i en kastrull. Sänka värmen och sjud i 20 minuter tills allt vattnet absorberas.

10. Bulgur

En annan hälsosamt alternativ till vitt ris är bulgur, som är lätt tillgängliga. Denna spannmål är laddad med antioxidanter och alla viktiga vitaminer och mineraler. Säden går bra med ett urval av vanliga rätter. Så byta ut vitt ris med bulgar nu.

Hur man gör Bulgur

I en kastrull, tillsätt 2 koppar vatten till en kopp bulgur och föra den till en koka. Täck med lock och låt sjuda i 15 minuter och dränera överflödigt vatten.