Forholdet mellom graviditet og din blodtype

Hvordan blodtype påvirke svangerskapet?

Det er viktig for kvinner å finne ut deres blodtype ved starten av svangerskapet. Blod vil bli tatt for å finne ut, og det finnes fire forskjellige typer: A, B, AB og O. I tillegg til blodtype, kan kvinner har Rh-faktor (spesielt Rhesus D-antigen), som er da proteinene kommer til syne på overflaten av blodet. Kvinner som har Rh faktor er klassifisert som Rh positive (A +, B +, AB + og O +) og kvinner som ikke er Rh negativ (A-, B-, AB- og O).

Blodtype og Rh faktor av en gravid kvinne og far til hennes baby kan påvirke hva blodtype barnet har. Det vil også påvirke antistoffene morens legeme gjør som en immunrespons overfor fremmed materiale i sine legemer som for eksempel bakterier, sæd, og med et embryo.

Når en Rh-negativ kvinne (5-10 prosent av kvinner) har en baby med Rh-positive blod dette kalles Rh uforlikelighet. Morens kropp vil behandle Rh proteiner som finnes i hennes babyens blod som fremmed og lage antistoffer å angripe dem, så snart de to blodtyper blande i noen måte, som er en tilstand som kalles Rhesus sykdom. Det kan også noen ganger være problemer hvis en mor er en O blodtype og hennes baby er A eller B blodtype, der morens kropp produserer antistoffer mot barnets røde blodlegemer når blodet mikser. Dette kalles ABO uforlikelighet.

Hva er risikofaktorer?

Første gang en kvinne er gravid, barnet vanligvis beskyttet før fødselen fordi morens blod ikke kan krysse placenta (selv små mengder babyens blod kan komme inn i mors sirkulasjon). Imidlertid kan det være noen tilfeller der barnets blod og morens blod blander raskere enn dette, for eksempel:

  • spontanabort
  • en skade som forårsaker blødning (slik som en bilulykke)
  • etter en amniocentesis (hvor blod blir tatt fra navlestrengen for testing)
  • etter en CVS (hvor en prøve av placenta er tatt for testing)
  • graviditet utenfor livmoren.

I alle disse situasjonene vil antistoffene har utviklet seg som en immunrespons som kan føre til at babyen har anemi og alvorlig gulsott. Med Rh inkompatibilitet, betyr dette at når kvinnens er gravid med en Rh-positive barn i fremtiden, vil antistoffer fremstilles i større mengder. ABO uforlikelighet ikke blir mer alvorlig med hver etterfølgende svangerskap. Imidlertid kan ABO uforlikelighet påvirke en baby før alle antistoffene passere ut av babyens system etter at de er født.

Hva er behandlingen?

Fordi en baby blodtype er vanligvis ukjent under svangerskapet, til alle kvinner som er rhesus negative motta anti-D injeksjoner under svangerskapet forhindre utbruddet av Rhesus sykdom ved 28 og 34 uker. Ledningen blod blir oppsamlet ved fødselen for å kontrollere barnets blod gruppe, og hvis et barn er rhesus positiv, blir en ny injeksjon gitt. Disse injeksjoner er meget effektiv på å stoppe Rh-antistoffer å utvikle og gjøre det mulig for kvinner å være gravid igjen uten Rh inkompatibilitet komplikasjoner. Hvis barnet er Rhesus negativ, er injeksjoner ikke nødvendig.

Hvis en kvinne har allerede blitt diagnostisert med Rhesus sykdom mens hun var gravid vil hun bli nøye overvåket for å sikre at barnet er sunt, gjennom ultralyd. Om nødvendig en lege kan sjekke barnet for tegn på anemi av spesialist ultralyd overvåking og inngripen.

Hvis på noe tidspunkt barnets blod teller er for lavt, kan spesielle blodutvekslingsoverføring (enten før eller etter fødsel) gis til babyen via navlestrengen, for å stoppe uttømming av de røde blodlegemer og av og til en baby kan trenge å bli levert tidlig. Men disse tingene er vanligvis ikke nødvendig som anti-D injeksjoner er svært vellykket.

Med ABO uforlikelighet, er det ingen forebyggende tiltak for å beskytte barnet, men hvis en baby viser noen tegn til anemi hos-utero eller er svært gulsott etter å ha blitt født, vil de bli gitt lysbehandling for å bidra til å bryte ned kjemikalier i blodet som er forårsaker deres gulsott, og kan også trenge blodoverføring hvis de er veldig blodfattig. Alt dette vil bli gjort rett etter fødselen for å hindre eventuelle langsiktige problemer.

Påvirker det mor?

Morens helse vil ikke bli berørt av blodtype uforlikelighet, men blødning av noe slag mens gravide er noe kvinner bør alltid snakke med legen sin om, så det kan tyde på et problem i tillegg Rh inkompatibilitet eller ABO uforlikelighet.