Er din kost ikke virker? Måske er det ikke egnet med din blodtype

Har du hørt om den blodtype kost? Jeg troede, det var blevet debunked længe siden, men patienterne med at spørge om det, så jeg var jeg bør lære mere.

Hvad er det Blodtype kost?

I 1996 offentliggjorde Peter D’Adamo, en naturopathic læge, en bog, hvori han beskrev, hvordan folk kunne være sundere, lever længere, og nå deres idealvægt ved at spise efter deres blodtype. Nogen valg af krydderier, krydderier og endda motion bør afhænge af blodtype. Snart bogen var en bestseller og folk overalt var at finde ud af deres blodtype, revidere deres indkøbslister, og skiftende hvordan de spiste, udnyttes, og tænkte om deres helbred.

Her er nogle af anbefalingerne i henhold til “Eat rigtige for din type” kost:

  • Dem med type O blod skal vælge højt proteinindhold fødevarer og spise masser af kød, grøntsager, fisk og frugt, men begrænse korn, bønner og bælgfrugter. At tabe sig, skaldyr, tang, rødt kød, broccoli, spinat, og olivenolie er bedst; hvede, majs og mejeriprodukter skal undgås.
  • Personer med type A blod bør vælge frugt, grøntsager, tofu, skaldyr, kalkun, og fuldkorn, men undgå kød. For vægttab, skaldyr, grøntsager, ananas, olivenolie, og soja er bedst; bør undgås mejeriprodukter, hvede, majs, og kidneybønner.
  • Personer med type B blod bør vælge en mangfoldig kost, herunder kød, frugt, mejeriprodukter, fisk og skaldyr, og korn. At tabe sig, bør type B-individer vælger grønne grøntsager, æg, lever og lakrids te, men undgå kylling, majs, jordnødder, og hvede.
  • Dem med type AB blod skal spise mejeri, tofu, lam, fisk, korn, frugt, og grønt. For vægttab, tofu, skaldyr, grønne grøntsager, og tang er bedst, men kylling, majs, boghvede, og kidneybønner bør undgås.

Som nævnt er anbefalinger til de blodtype kost rækker langt ud over valg af fødevarer. For eksempel er mennesker med type O blod rådes til at vælge høj intensitet aerob træning og tage kosttilskud for deres følsomme maver, mens dem med type A blod bør vælge lav intensitet aktiviteter og omfatter meditation som en del af deres rutine.

Men virker det?

Høj kvalitet undersøgelser om den blodtype kost ikke var blevet offentliggjort i peer-reviewed medicinske litteratur. Selv nu, en søgning i den medicinske litteratur for forfatterens navn afslører ingen forskning vedrørende denne diæt. Undersøgelser offentliggjort i 2013 og 2014 om blodtype kost er værd at bemærke. 2013-undersøgelsen analyserede verden medicinske litteratur og fandt ingen undersøgelser, som viser gavn af en blodtype kost. 2014 undersøgelse viste, at mens mennesker efter en af ​​de blodtype diæter havde en vis forbedring i visse cardiometaboliske risikofaktorer (såsom cholesterol eller blodtryk), disse forbedringer var uafhængig af blodtype.

Giver det nogen mening?

Teorien bag denne diæt er, at blodtype er tæt forbundet med vores evne til at fordøje visse typer af fødevarer, således at den rette kost vil forbedre fordøjelsen, hjælpe med at opretholde ideelle kropsvægt, øge energi-niveauer, og forebygge sygdom, herunder kræft og hjerte-kar-sygdom .

Type O blev sagt at være den oprindelige fædrene blodtype af de tidligste mennesker, der var jæger-samlere, med kost, der var høj i animalsk protein. Gruppe A blev sagt at udvikle sig, når mennesker begyndte at dyrke og havde mere vegetarisk kost. Gruppe B blodtyper siges at opstå blandt nomadestammer, der forbruges en masse mælkeprodukter. Og da Group AB blod skulle have udviklet sig fra sammenblandingen af ​​mennesker med type A og B blod, type AB anbefalinger var midt imellem dem, for mennesker med type A og B blod.

Hver af disse teorier er blevet udfordret. For eksempel er der bevis for, at type A var faktisk den første blodtype at udvikle sig i mennesker, ikke skrive O. Desuden er der ingen dokumenteret sammenhæng mellem blodtype og fordøjelse. Så i tillæg til en mangel på dokumentation for, at kosten virker, alvorlige spørgsmål forbliver om, hvorfor det bør arbejde i første omgang.

Så hvad er ulempen?

Det er et rimeligt spørgsmål, især da nogle forbedringer blev set hos mennesker, der er vedtaget visse blodtype diæter (se link ovenfor). Spise baseret på din blodtype kræver, at du kender din blodtype, og derefter følger en restriktiv diæt. Personlige indstillinger kan være et problem: en vegetarisk med type O blod kan kæmpe for at blive på den tildelte kost, og folk, der elsker rødt kød kan være skuffet at lære de har type A blod. Anbefalede kosttilskud er ikke billig; hverken er den anbefalede økologiske fødevarer. Og hvis du har visse sundhedsmæssige betingelser, såsom højt kolesteroltal eller diabetes, kan en ernæringsekspert lave bedre evidensbaserede anbefalinger for dig end dem, bestemmes af din blodtype.

Hvad nu?

Fortalere for blodtype kost kan sige, at mens den ideelle undersøgelse er endnu ikke blevet udført, er mangel af bevis ikke bevise, at de er ineffektive. Og der er heller ingen dokumentation for, at disse kostvaner er skadelige. Så mit gæt er, at interessen for blodtype kost ikke vil forsvinde enhver tid snart. Men der er en grund til, at boghandlere har rækker og rækker af bøger om kost, hver hævder at være yderst effektiv, hvis ikke den bedste. Vi har simpelthen ikke ved, hvilken kost der er bedst for den enkelte person. Og selv om vi gjorde, stikning til en enkelt kost er ofte udfordrende.