Er din diett ikke fungerer? Kanskje det ikke er egnet med din blodtype

Har du hørt om blodtype dietten? Jeg trodde det hadde blitt tilbakevist for lenge siden, men pasientene fortsetter å spørre om det, så jeg tenkte jeg skulle lære mer.

Hva er Blood Type Diet?

I 1996 Peter D’Adamo, en naturopathic lege, utgitt en bok der han beskrev hvordan folk kunne bli sunnere, lever lenger, og oppnå sin idealvekt ved å spise i henhold til deres blodtype. Noen valg av sauser, krydder, og til og med trening bør avhenge av blodtype. Snart boken var en bestselger, og folk overalt var finne ut deres blodtype, revidere sine dagligvarehandel lister, og skiftende hvordan de spiste, utøves, og tenkte om deres helse.

Her er noen av anbefalingene i henhold til “Spis riktig for din type” diett:

  • De med type O blod bør velge høy-protein matvarer og spiser mye kjøtt, grønnsaker, fisk og frukt, men begrense korn, bønner og belgfrukter. For å gå ned i vekt, sjømat, tare, rødt kjøtt, brokkoli, spinat, og olivenolje er best; hvete, mais, og meieriprodukter skal unngås.
  • De med type A blod bør velge frukt, grønnsaker, tofu, sjømat, kalkun, og hele korn, men unngå kjøtt. For vekttap, sjømat, grønnsaker, ananas, olivenolje og soya er best; meieri, hvete, mais, og nyre bønner bør unngås.
  • De med type B blod bør velge en variert diett, inkludert kjøtt, frukt, meieriprodukter, sjømat og korn. For å gå ned i vekt, bør type B mennesker velger grønne grønnsaker, egg, lever og lakris te, men unngå kylling, mais, peanøtter og hvete.
  • De med type AB blod bør spise meieriprodukter, tofu, lam, fisk, korn, frukt og grønnsaker. For vekttap, tofu, sjømat, grønne grønnsaker, og tare er best, men kylling, mais, bokhvete, og nyre bønner bør unngås.

Som nevnt anbefalingene for blodtype dietter strekker seg langt utover matvalg. For eksempel er personer med type O blod anbefales å velge høy intensitet aerobic trening og ta kosttilskudd for sine følsomme mager, mens de med type A blod bør velge lav-intensitet aktiviteter og inkludere meditasjon som en del av sin rutine.

Men virker det?

Høykvalitets studier om blodtype dietten ikke hadde blitt publisert i peer-reviewed medisinsk litteratur. Selv nå, et søk i den medisinske litteraturen for forfatteren navnet avslører ingen forskning knyttet til denne dietten. Studier publisert i 2013 og 2014 om blodtype dietter er verdt å merke seg. 2013 Studien analyserte verden medisinsk litteratur og fant ingen studier som viser nytte av en blodtype diett. 2014 studie funnet at mens personer som følger en hvilken som helst av de blodtype diettene hadde en viss forbedring i visse kardiorisikofaktorer (slik som kolesterol eller blodtrykk), disse forbedringene var ikke relatert til blodtypen.

Betyr det noen mening?

Teorien bak denne dietten er at blodtype er nært knyttet til vår evne til å fordøye visse typer matvarer, slik at riktig kosthold vil forbedre fordøyelsen, å opprettholde ideell kroppsvekt, øke energinivået, og forebygge sykdom, inkludert kreft og hjerte- og karsykdommer .

Type O ble sagt å være den opprinnelige doms blodtype av de tidligste menneskene som var jegere og samlere, med dietter som var høy i animalsk protein. Gruppe A ble sagt å utvikle seg når mennesker begynte å dyrke og hadde mer vegetarisk kosthold. Gruppe B blodtyper ble sagt å oppstå blant nomadiske stammer som forbrukes mye meieriprodukter. Og siden Group AB blod skulle ha utviklet seg fra sammenblanding av mennesker med type A og B blod, type AB anbefalinger var en mellomting mellom de for mennesker med type A og B blod.

Hver av disse teorier er blitt utfordret. For eksempel, det er dokumentert at type A var faktisk den første blodtype å utvikle seg hos mennesker, ikke skrive O. I tillegg er det ingen påvist sammenheng mellom blodtype og fordøyelsen. Så, i tillegg til mangel på bevis at dietten fungerer, alvorlige spørsmål gjenstår om hvorfor det skal fungere i første omgang.

Så, hva er ulempen?

Det er en rettferdig spørsmål, spesielt siden noen forbedringer ble sett hos personer som er vedtatt visse blodtype dietter (se link over). Å spise basert på din blodtype krever at du kjenner din blodtype og følg deretter en restriktiv diett. Personlige preferanser kan være et problem: vegetarianer med type O blod kan kjempe for å holde på den tildelte kosthold, og folk som elsker rødt kjøtt kan bli skuffet over å lære de har type A blod. Anbefalte kosttilskudd er ikke billig; verken er den anbefalte økologisk mat. Og hvis du har visse helsemessige forhold, for eksempel høyt kolesterol eller diabetes, kan en ernæringsfysiolog gjøre bedre kunnskapsbaserte anbefalinger for deg enn de som bestemmes av blodtype.

Hva nå?

Tilhengerne av blodtype dietter kan si at mens den ideelle studien har ennå ikke blitt gjennomført, betyr fravær av bevis ikke bevise at de er ineffektive. Og det er heller ingen bevis for at disse diettene er skadelig. Så, er min gjetning at interessen for blodtype dietter ikke vil forsvinne med det første. Men det er en grunn til at bokhandlere har rader og rader med bøker om kosthold, hver utgir seg for å være svært effektiv hvis ikke den beste. Vi har simpelthen ikke vet hvilken diett som er best for hver enkelt person. Og selv om vi gjorde, å holde seg til en enkelt diett er ofte utfordrende.