Det vi burde vite om Cerebral Palsy

Det er noen tegn som kan indikere at et barn har cerebral parese. Ikke alle tegn er synlige ved fødselen og kan bli mer tydelige når babyer utvikler seg.

Symptomer på babyer

 • Lav muskeltonus (babyen føles ‘floppy’ når den hentes)
 • Klarer ikke å holde hodet oppe mens han ligger på magen eller i en støttet sittestilling
 • Muskelspasmer eller stivhet
 • Dårlig muskelkontroll, reflekser og holdning
 • Forsinket utvikling (kan ikke sitte opp eller uavhengig rulles med 6 måneder)
 • Fôrings- eller svelgevansker
 • Foretrekker å bruke den ene siden av kroppen sin

Skilt på småbarn / barn

Selv om hjernen til småbarn / barn med cerebral parese forblir skadet, blir ikke skaden verre når de utvikler seg.

Avhengig av alvorlighetsgraden av cerebral parese, kan småbarn og barn oppleve vanskeligheter med fysisk utvikling som:

 • ikke gå 12-18 måneder
 • ikke snakke enkle setninger innen 24 måneder

Hvis barnet ditt ikke når disse milepælene, eller de viser noen av tegnene på cerebral parese, kan det hende du må snakke med sykepleieren, allmennlegen eller barnelege.

I NSW er spørsmål knyttet til utviklingsmiljøer beskrevet i Personal Health Record-boken (Blue Book) gitt til familier når barnet deres blir født.

Når blir cerebral parese diagnostisert?

Cerebral parese er en kompleks funksjonshemming, og diagnose er ikke alltid en enkel prosess. Leger kan mistenke cerebral parese hvis en baby har langsom motorisk utvikling, har stram eller floppy muskeltonus eller viser uvanlige holdninger.

Tiden varierer når foreldre får en offisiell diagnose om at deres barn har cerebral parese. Svært premature babyer blir vanligvis fulgt nøye og kan ha en tidlig MR-skanning (magnetisk resonansavbildning). Imidlertid blir de fleste barn med cerebral parese ikke født for tidlig. De fleste er født på full sikt, og det er ikke før de ikke oppfyller de vanlige milepælene for spedbarn at noen form for funksjonshemning blir vurdert. En MR kan vise at de har hjerneskade, men på det stadiet er det ofte for tidlig å forutsi virkningen.

Den generelle bevegelsesvurderingen kan gjennomføres fra fødselen til 5 måneders alder. Det er en sterk prediktor for cerebral parese, spesielt når visse endringer i hjernen blir sett på en MR. Generell bevegelsesvurdering kan imidlertid ikke forutsi alvorlighetsgraden av cerebral parese.

Hvis en generell bevegelsesvurdering antyder at en baby er i fare for cerebral parese, kan intervensjon starte så tidlig som mulig.

Hvordan diagnostiserer leger cerebral parese?

De vil være spesielt oppmerksomme på barnets bevegelser, både deres frivillige bevegelser så vel som muskeltonen.

Noen barn kan ha veldig avslappede, floppy muskler, mens andre har stive, stramme muskler. Legene vil også se etter uvanlige stillinger, eller hvis barnet favoriserer den ene siden fremfor den andre. Skanninger som MR eller CT kan bestilles av legen.

En av frustrasjonene for foreldrene er at noen ganger kan en diagnose ta lang tid, med gjentatte tester og besøk hos spesialister.

Dette kan være fordi barnet har en mild form for cerebral parese, men det kan også være fordi legen må sørge for at det ikke er en annen type bevegelsesforstyrrelse som kan være progressiv (forverres over tid).

Behandling for cerebral parese

Selv om cerebral parese er en livslang funksjonshemning, er det mange inngrep som kan bidra til å redusere dens innvirkning på kroppen og individets livskvalitet. En intervensjon er en tjeneste som tar sikte på å forbedre tilstanden til cerebral parese og den daglige opplevelsen til personen som lever med den.

Barn med cerebral parese kan støttes av et team av fagpersoner, inkludert helsepersonell og lokalsamfunnsbaserte støttetjenester som jobber sammen for å hjelpe barnet og familien med å nå sine mål.

Gjennom slutten av tenårene og tidlig på 20-tallet tar mange unge mennesker et økende ansvar for egen helse og velvære. Teamet deres kan omfatte helsepersonell og vanlige leverandører av fellesskap som treningsopplærere.

Kan cerebral parese forebygges eller helbredes?

For tiden er det ingen måte å forebygge eller kurere cerebral parese helt. Folkehelsetiltak som obligatoriske bilbelter, bassenghegn og røde hunder vaksiner fortsetter å forhindre noe CP. Flere inngrep for høyrisiko-spedbarn har nylig blitt introdusert for å redusere risikoen eller alvorlighetsgraden av cerebral parese. Tre eksempler er:

 • Kjøling – Nyfødte babyer som har fått hjerneskade på grunn av mangel på oksygen rundt fødselstidspunktet (hypoksisk iskemisk encefalopati) kan behandles med avkjøling. Kjøling eller mild hypotermi innebærer å senke spedbarnets kroppstemperatur og har som mål å redusere hjerneskadens påvirkning.
 • Fødselssteroider – Et enkelt kurs med steroider gitt til mødre som er i fare for en for tidlig fødsel reduserer risikoen for at babyene deres får cerebral parese.
 • Magnesiumsulfat – Når det gis til gravide mødre som har høy risiko for veldig tidlig fødsel, kan magnesiumsulfat bidra til å beskytte babyer mot hjerneskade som fører til cerebral parese.

Her er hva du bør vite om cerebral parese. Ved å skrive denne artikkelen håper vi at alle kan forhindre det så snart som mulig.