Despre ce ar trebui să știm Cerebral Palsy

Există câteva semne care pot indica faptul că un copil are paralizie cerebrală. Nu toate semnele sunt vizibile la naștere și pot deveni mai evidente pe măsură ce bebelușii se dezvoltă.

Simptome la bebeluși

 • Tonus muscular scăzut (bebelușul se simte “floppy” când este ridicat)
 • Incapabil să-și ridice propriul cap în timp ce stătea întins pe stomac sau într-o poziție așezată
 • Spasme musculare sau senzație de rigiditate
 • Control slab al mușchilor, reflexelor și posturii
 • Dezvoltare întârziată (nu poate să se ridice sau să se răstoarne independent cu 6 luni)
 • Dificultăți de hrănire sau de înghițire
 • Preferă să folosească o parte a corpului

Semne pe copii mici / copii

Deși creierul copiilor mici / copiilor cu paralizie cerebrală rămâne rănit, rănirea nu se înrăutățește pe măsură ce se dezvoltă.

În funcție de nivelul de severitate al paraliziei cerebrale, copiii mici și copiii pot întâmpina dificultăți în dezvoltarea fizică, cum ar fi:

 • fără mers pe jos cu 12-18 luni
 • fără a vorbi propoziții simple până la 24 de luni

Dacă copilul dvs. nu atinge aceste etape sau prezintă unele dintre semnele de paralizie cerebrală, este posibil să fie necesar să discutați cu asistenta medicală, medicul general sau medicul pediatru din copilărie.

În NSW, întrebările referitoare la etapele de dezvoltare sunt descrise în cartea Personal Health Record (Cartea albastră) oferită familiilor la nașterea copilului lor.

Când este diagnosticată paralizia cerebrală?

Paralizia cerebrală este un handicap complex și diagnosticul nu este întotdeauna un proces ușor. Medicii pot suspecta o paralizie cerebrală dacă un copil are o dezvoltare motorie lentă, are un tonus muscular strâns sau floppy sau prezintă posturi neobișnuite.

Timpul variază când părinții primesc un diagnostic oficial că copilul lor are paralizie cerebrală. Copiii foarte prematuri sunt, de obicei, urmăriți cu atenție și pot avea o scanare RMN timpurie (imagistică prin rezonanță magnetică). Cu toate acestea, majoritatea copiilor cu paralizie cerebrală nu se nasc prematur. Majoritatea sunt născuți la termen complet și nu se ia în considerare nici o formă de handicap până când nu îndeplinesc etapele obișnuite ale sugarilor. Un RMN ar putea arăta că au o leziune a creierului, dar în acest stadiu este adesea prea devreme pentru a prezice impactul.

Evaluarea mișcărilor generale poate fi efectuată de la naștere până la vârsta de 5 luni. Este un predictor puternic al paraliziei cerebrale, mai ales atunci când anumite modificări ale creierului sunt observate la un RMN. Cu toate acestea, evaluarea mișcărilor generale nu poate prezice severitatea paraliziei cerebrale.

Dacă o evaluare a mișcărilor generale sugerează că un copil este expus riscului de paralizie cerebrală, atunci intervenția poate începe cât mai devreme posibil.

Cum diagnosticează medicii paralizia cerebrală?

Aceștia vor acorda o atenție specială mișcărilor copilului, atât mișcărilor lor voluntare, cât și tonusului muscular.

Unii copii pot avea mușchi foarte relaxați, floppy, în timp ce alții au mușchi rigizi și strânși. Medicii vor căuta, de asemenea, orice posturi neobișnuite sau dacă copilul favorizează o parte față de cealaltă. Scanări precum RMN sau CT pot fi comandate de către medic.

Una dintre frustrările pentru părinți este că, uneori, un diagnostic poate dura mult timp, cu teste repetate și vizite la specialiști.

Acest lucru se poate datora faptului că copilul are o formă ușoară de paralizie cerebrală, dar ar putea fi și pentru că medicul trebuie să se asigure că nu este un alt tip de tulburare de mișcare care poate fi progresivă (se agravează în timp).

Tratamentul pentru paralizia cerebrală

Deși paralizia cerebrală este o dizabilitate pe tot parcursul vieții, există multe intervenții care pot ajuta la reducerea impactului acesteia asupra corpului și a calității vieții individului. O intervenție este un serviciu care își propune să îmbunătățească starea de paralizie cerebrală și experiența de zi cu zi a persoanei care locuiește cu ea.

Copiii cu paralizie cerebrală pot fi sprijiniți de o echipă de profesioniști, inclusiv profesioniști din domeniul sănătății și servicii de sprijin comunitar care lucrează împreună pentru a ajuta copilul și familia să își atingă obiectivele.

Până la sfârșitul adolescenței și la începutul anilor 20, mulți tineri își asumă o responsabilitate crescândă pentru propria sănătate și bunăstare. Echipa lor poate include profesioniști din domeniul sănătății și furnizori de comunitate de masă, cum ar fi antrenori de fitness.

Se poate preveni sau vindeca paralizia cerebrală?

În prezent, nu există nicio modalitate de a preveni sau vindeca total paralizia cerebrală. Măsurile de sănătate publică, cum ar fi centurile de siguranță obligatorii, gardurile în piscină și vaccinările împotriva rubeolei continuă să prevină unele CP. Au fost introduse recent mai multe intervenții pentru sugarii cu risc ridicat pentru a reduce riscul sau severitatea paraliziei cerebrale. Trei exemple sunt:

 • Răcire – Nou-născuții care au suferit o leziune cerebrală din cauza lipsei de oxigen în timpul nașterii (encefalopatie ischemică hipoxică) pot fi tratați cu răcire. Răcirea sau hipotermia ușoară implică scăderea ușoară a temperaturii corpului sugarului și vizează reducerea impactului leziunii cerebrale.
 • Steroizi prenatali – Un singur curs de steroizi administrat mamelor care sunt expuse riscului unei nașteri premature reduce riscul ca bebelușii lor să aibă paralizie cerebrală.
 • Sulfat de magneziu – Când este administrat mamelor însărcinate care prezintă un risc crescut de naștere foarte prematură, sulfatul de magneziu poate ajuta la protejarea bebelușilor de leziunile cerebrale care duc la paralizia cerebrală.

Iată ce ar trebui să știți despre paralizia cerebrală. Scriind acest articol, sperăm că toată lumea poate preveni acest lucru cât mai curând posibil.