Cum să ne protejăm urechile și sănătatea auzului

Odată ce auzul este deteriorat, dispare definitiv. De aceea, creștem gradul de conștientizare cu privire la prevalența pierderii auzului, importanța diagnosticării precoce și opțiunile de acțiune pentru a găsi cea mai bună soluție auditivă pentru nevoile dumneavoastră. Nu așteptați până este prea târziu pentru a începe să vă îngrijiți urechile! Iată 9 moduri de a ne proteja urechile și sănătatea auzului.

Folosiți dopuri pentru urechi în jurul zgomotelor puternice

Aproximativ 15% dintre oameni au pierderea auzului indusă de zgomot din cauza mediilor zgomotoase de muncă sau de agrement. Cluburile, concertele, mașinile de tuns iarba, drujba și orice alte zgomote care te obligă să strigi, astfel încât persoana de lângă tine să-ți audă vocea, toate creează niveluri periculoase de sunet. dopurile de urechi sunt convenabile și ușor de obținut. Puteți chiar să aveți o pereche personalizată pentru urechi de către furnizorul local de asistență medicală pentru auz. dopurile de urechi pentru muzicieni sunt dopuri personalizate cu filtre care permit unei persoane să audă conversații și muzică, dar totuși reduc nivelurile de sunet dăunătoare, menținând în același timp calitatea sunetului original cât mai aproape posibil.

Reduceți volumul

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 1,1 miliarde de adolescenți și adulți tineri din întreaga lume sunt expuși riscului de pierdere a auzului indusă de zgomot din cauza utilizării nesigure a dispozitivelor audio. Dacă vă place să vă bucurați de muzică prin căști sau căști, vă puteți proteja urechile respectând regula 60/60. Sugestia este să ascultați cu căști la cel mult 60% volum timp de cel mult 60 de minute pe zi.

Căștile sunt deosebit de periculoase, deoarece se potrivesc direct lângă timpan. Dacă este posibil, optează pentru căști supra-auriculare. Nu uitați că orice muzică tare, nu doar muzica redată prin căști, prezintă un risc de pierdere a auzului indusă de zgomot. Dacă găzduiți un eveniment social, mențineți muzica la un volum care să nu oblige oamenii să strige pentru a ține o conversație.

Dă-ți timp urechilor să-și revină

Dacă ești expus la zgomote puternice pentru o perioadă prelungită de timp, cum ar fi la un concert sau la un bar, urechile tale au nevoie de timp pentru a-și reveni. Dacă poți, ieși afară timp de cinci minute din când în când pentru a-i lăsa să se odihnească. Cercetătorii au descoperit că urechile tale au nevoie de o medie de 16 ore de liniște pentru a-și reveni după o noapte zgomotoasă.

Nu mai folosiți tampoane de vată în urechi

Este obișnuit ca oamenii să folosească tampoane de bumbac pentru a curăța ceara din canalul urechii, dar acest lucru cu siguranță nu este recomandabil. Un pic de ceară în urechi nu este doar normal, dar este și important. Urechile sunt organe care se autocurăță, iar ceara oprește praful și alte particule dăunătoare să intre în canal. În plus, introducerea a ceva în interiorul canalelor urechii riscă să afecteze organele sensibile, cum ar fi timpanul.

Dacă aveți ceară în exces, puteți curăța ușor în jurul canalului cu un prosop umed. Puteți folosi, de asemenea, soluția de îndepărtare a ceară a urechilor pe parcursul a câteva nopți. Acest lucru înmoaie ceara, astfel încât în ​​cele din urmă va curge singură. Cea mai bună soluție este întotdeauna să solicitați o opinie profesională și grijă atunci când este posibil.

Ține-ți urechile uscate

Umiditatea în exces poate permite bacteriilor să intre și să atace canalul urechii. Acest lucru poate provoca infecții ale urechii înotătorului sau alte tipuri de infecții ale urechii, care pot fi periculoase pentru capacitatea dumneavoastră de auz. Asigurați-vă că vă uscați ușor urechile cu prosopul după baie sau înot. Dacă simțiți apă în ureche, înclinați capul în lateral și trageți ușor de lobul urechii pentru a atrage apa afară. De asemenea, vă puteți asigura că urechile dvs. rămân uscate și sănătoase folosind dopuri de urechi personalizate pentru înotători, care împiedică intrarea apei în canalul urechii. Sunt grozave pentru adulți și copii deopotrivă și fac minuni în prevenirea urechii înotătorului. Faceți o întâlnire cu un audioprotesist local pentru a vă monta.

Ridică-te și mișcă-te

Știai că exercițiile fizice sunt bune pentru urechile tale? Este adevărat. Exercițiile cardio, cum ar fi mersul pe jos, alergarea sau mersul cu bicicleta, fac pomparea sângelui în toate părțile corpului, inclusiv în urechi. Acest lucru ajută părțile interne ale urechilor să rămână sănătoase și să lucreze la potențialul lor maxim. Asigurați-vă că rămâneți în siguranță! Când mergeți cu bicicleta, purtați întotdeauna o cască. Dacă cazi și te lovești cu capul, o comoție cerebrală îți poate afecta auzul.

Gestionați nivelul de stres

Stresul și anxietatea au fost legate atât de tinitus temporar, cât și permanent (un zgomot fantomă în urechi). Nivelurile ridicate de stres determină corpul tău să intre în modul de luptă sau de zbor, care este o reacție instinctuală care îți umple corpul cu adrenalină pentru a te ajuta fie să lupți, fie să fugi de pericol. Acest proces pune multă presiune asupra nervilor, fluxului sanguin, căldurii corpului și multe altele. Se crede în mod obișnuit că această presiune și stres pot ajunge în urechea internă și pot contribui la simptomele tinitusului.

Faceți controale regulate

Adresați-vă medicului dumneavoastră de îngrijire primară să includă teste de auz în controalele dumneavoastră regulate. Deoarece pierderea auzului se dezvoltă treptat, se recomandă, de asemenea, să aveți consultații auditive anuale cu un audioprotesist. În acest fel, veți avea mai multe șanse să recunoașteți semne de pierdere a auzului și să luați măsuri imediat ce o faceți. Acțiunea este importantă, deoarece pierderea auzului netratată, pe lângă scaderea calității vieții și a forței relațiilor, a fost legată de alte probleme de sănătate, cum ar fi depresia, demența și bolile de inimă.

Luați medicamente numai conform instrucțiunilor

Anumite medicamente, cum ar fi medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi aspirina, ibuprofenul și naproxenul, pot contribui uneori la pierderea auzului. Discutați medicamentele cu medicul dumneavoastră dacă sunteți îngrijorat că acestea vă vor afecta capacitatea de auz și luați-le numai conform instrucțiunilor.