Com protegir les nostres orelles i la salut auditiva

Una vegada que la teva audició està danyada, desapareix definitivament. És per això que sensibilitzem sobre la prevalença de la pèrdua auditiva, la importància del diagnòstic precoç i les opcions per actuar per trobar la millor solució auditiva per a les vostres necessitats. No esperis fins que sigui massa tard per començar a cuidar les teves orelles! Aquí teniu 9 maneres de protegir les nostres orelles i la nostra salut auditiva.

Utilitzeu taps per a les orelles al voltant dels sorolls forts

Aproximadament el 15% de les persones tenen una pèrdua auditiva induïda pel soroll a causa d’entorns de treball o d’oci sorollosos. Clubs, concerts, talladores de gespa, motoserres i qualsevol altre soroll que t’obligui a cridar perquè la persona al teu costat pugui escoltar la teva veu creen nivells de so perillosos. Els taps per a les orelles són còmodes i fàcils d’aconseguir. Fins i tot podeu tenir un parell personalitzat per a les vostres orelles pel vostre proveïdor d’atenció mèdica auditiva local. Els taps per a les orelles dels músics són taps per a les orelles personalitzats amb filtres que permeten a una persona escoltar converses i música, però encara redueixen els nivells de so nocius alhora que mantenen la qualitat del so original el més a prop possible.

Baixeu el volum

Segons l’Organització Mundial de la Salut, 1.100 milions d’adolescents i adults joves a tot el món corren el risc de patir una pèrdua auditiva induïda pel soroll per l’ús insegur dels dispositius d’àudio. Si t’agrada gaudir de la música amb auriculars o auriculars, pots protegir les teves orelles seguint la regla 60/60. El suggeriment és escoltar amb auriculars a un volum no superior al 60% durant no més de 60 minuts al dia.

Els auriculars són especialment perillosos, ja que s’ajusten directament al costat del timpà. Si és possible, opteu per auriculars per a l’orella. No oblideu que qualsevol música forta, no només la música que es reprodueix amb auriculars, presenta un risc de pèrdua auditiva induïda pel soroll. Si organitzeu un esdeveniment social, manteniu la música a un volum que no obligui la gent a cridar per mantenir una conversa.

Doneu temps a les vostres orelles per recuperar-se

Si estàs exposat a sorolls forts durant un període prolongat de temps, com en un concert o un bar, les teves orelles necessiten temps per recuperar-se. Si podeu, sortiu durant cinc minuts de tant en tant per deixar-los reposar. Els investigadors han descobert que les vostres orelles necessiten una mitjana de 16 hores de silenci per recuperar-se d’una nit sorollosa.

Deixeu d’utilitzar hisops de cotó a les orelles

És habitual que les persones facin servir hisops de cotó per netejar la cera del canal auditiu, però definitivament això no és aconsellable. Una mica de cera a les orelles no només és normal, sinó que també és important. Les orelles són òrgans que s’autonetegen i la cera impedeix que la pols i altres partícules nocives entrin al canal. A més, introduir qualsevol cosa dins dels canals auditius corre el risc de danyar òrgans sensibles com el timpà.

Si teniu excés de cera, podeu netejar el voltant del canal amb una tovallola humida suaument. També podeu utilitzar una solució per eliminar la cera de les orelles durant unes quantes nits. Això suavitza la cera de manera que finalment flueixi per si sola. La millor solució sempre és buscar una opinió professional i atenció quan sigui possible.

Mantingueu les orelles seques

L’excés d’humitat pot permetre que els bacteris entrin i ataquen el conducte auditiu. Això pot causar infeccions a l’oïda del nedador o altres tipus d’infeccions de l’oïda, que poden ser perilloses per a la vostra capacitat auditiva. Assegureu-vos d’assecar-vos les orelles amb una tovallola després de banyar-vos o nedar. Si sentiu aigua a l’orella, inclineu el cap cap a un costat i estireu lleugerament el lòbul de l’orella per treure l’aigua. També podeu assegurar-vos que les vostres orelles es mantinguin seques i sanes utilitzant taps per a les orelles de banyadors personalitzats, que impedeixen que l’aigua entri al canal auditiu. Són ideals tant per a adults com per a nens, i fan meravelles per prevenir l’oïda del nedador. Demaneu una cita amb el vostre professional de la salut auditiva local per posar-vos-hi.

Aixeca’t i mou

Sabies que l’exercici és bo per a les teves orelles? És cert. Els exercicis de cardio com caminar, córrer o anar en bicicleta fan que la sang bombegi a totes les parts del cos, incloses les orelles. Això ajuda a que les parts internes de les orelles es mantinguin sanes i funcionin al màxim potencial. Assegureu-vos de mantenir-vos segur! Quan aneu en bicicleta, porteu sempre casc. Si caus i et colpeja el cap, una commoció cerebral pot danyar la teva audició.

Gestionar els nivells d’estrès

L’estrès i l’ansietat s’han relacionat tant amb tinnitus temporal com permanent (un fantasma que sona a les orelles). Els alts nivells d’estrès fan que el teu cos entri en mode de lluita o fugida, que és una reacció instintiva que omple el teu cos d’adrenalina per ajudar-te a lluitar o fugir del perill. Aquest procés posa molta pressió sobre els nervis, el flux sanguini, la calor corporal i molt més. Normalment es pensa que aquesta pressió i estrès poden arribar a l’oïda interna i contribuir als símptomes del tinnitus.

Feu revisions periòdiques

Demaneu al vostre metge d’atenció primària que incorpori les proves auditives a les vostres revisions periòdiques. Com que la pèrdua auditiva es desenvolupa gradualment, també es recomana fer consultes auditives anuals amb un audioprotesista. D’aquesta manera, serà més probable que reconegui signes de pèrdua auditiva i actuï tan aviat com ho faci. Prendre mesures és important perquè la pèrdua auditiva no tractada, a més de disminuir la qualitat de vida i la força de les relacions, s’ha relacionat amb altres problemes de salut com la depressió, la demència i les malalties del cor.

Prendre medicaments només segons les indicacions

Alguns medicaments, com els antiinflamatoris no esteroides (AINE) com l’aspirina, l’ibuprofè i el naproxè, poden contribuir de vegades a la pèrdua auditiva. Parleu dels medicaments amb el vostre metge si us preocupa que afectin la vostra capacitat auditiva i preneu-los només segons les indicacions.