Aromaterapi och eteriska oljor som kan hjälpa dig att sluta röka

Eteriska oljor: Fördelningen

Det finns en hel industri där ute som hjälper dig att sluta röka. Från nikotinersättningsterapier (nikotintuggummi, nikotinplåster, etc.) till piller och e-cigaretter det finns så många olika produkter och behandlingar att välja mellan. Ett av de sätt som du kanske inte har hört talas om att hjälpa dig att sluta röka är att använda aromterapi och eteriska oljor.

Jag måste erkänna att jag inte var bekant med detta ämne själv. Det kan bidra till att lära sig lite mer om vad exakt aromterapi och eteriska oljor är. Då kan vi lära oss om vilka eteriska oljor kan hjälpa dig, tillsammans med för- och nackdelar med att använda aromterapi och eteriska oljor för att hjälpa dig att sluta röka.

Vad är aromaterapi?

Aromaterapi är det praxis att använda eteriska oljor från växter och växtmaterial (blad, stjälkar, blad, rötter) för att hantera och förbättra en mängd olika fysiska och fysiologiska åkommor. Människor som utövar aromaterapi (aromatherapists) anser att eteriska oljor kan bidra till att stimulera kroppen och sinnet på ett sätt som traditionella, evidensbaserad medicin kan inte.

Aromaterapi-behandlingar tillämpas på tre olika sätt:

 • Sprida dem i luften omkring dig
 • Inandning dem direkt från förångare
 • Efter att ha dem appliceras direkt på huden

Den söta doften av Pepper

För de flesta människor, är den svåraste delen om att sluta röka kontrollera cravings och abstinensbesvär. Din kropp ständigt ropar efter nikotin kan orsaka:

 • huvudvärk
 • Yrsel
 • Ångest
 • Illamående

Det enklaste sak i världen skulle vara att bara nå ut till en cigarett och göra all smärta försvinna. Det är där aromaterapi och eteriska oljor kan hjälpa dig. Dessa är några av de mest populära och rekommenderade eteriska oljor för att hjälpa till med rökavvänjning:

 • Svartpeppar olja (Piper nigrum) sägs vara en av de mest effektiva sluta röka oljor eftersom andas det stimulerar andningssystemet på ett sätt som härmar cigarettrök, vilket bidrar till att minska suget och ångest.
 • Angelica olja (kvanne) även känd som olja av änglar, angelica olja, vid inandning, minskar suget och hjälper människor att sluta röka under längre tid än utan andas ångan.

Om du fortfarande inte övertygad om effekten av eteriska oljor, det finns studier som visar dess effektivitet. En studie publicerad i Journal of alternativ och komplementär medicin funnit att inom en testgrupp av 20 deltagare, som inandas en droppe svartpeppar olja hade sina cravings för nikotin minskas drastiskt jämfört med deltagarna som fick placebo.

I samma studie att deltagare som fick en droppe angelica olja andas in väntat mycket längre tid att röka igen, jämfört med dem som fick placebo. Så kan vi ta från detta att tillsammans svartpeppar olja och Angelica olja kan hjälpa människor att minska sina cravings och förlänga deras avhållsamhet.

Vissa eteriska oljor som kan hjälpa dig att sluta röka

Vi har redan talat om hur svartpeppar olja och Angelica olja kan hjälpa till att hantera cravings och abstinensbesvär, men här är några andra eteriska oljor som kan hjälpa dig att sluta röka:

 • Lavendel, kamomill och bergamott oljor kan blandas samman och appliceras lokalt (det vill säga direkt på huden) för att underlätta cravings och minska rökrelaterade ångest.
 • Citrusoljor (citron, grapefrukt, orange) sägs orsaka positiva känslor när de inandas, som kan hjälpa dig när du känner irriterad eller nervös på grund av nikotinabstinens.
 • Ylang-ylang olja är olja som kan användas medan du sover. Att sätta några droppar på kudden eller på en vävnad och placeras nära huvudet kan lindra stress och ångest. Den kan också användas under dagen när dina cravings smyga upp på dig.

Nu skulle vara en bra tid att tala om för- och nackdelar med att använda eteriska oljor för att hjälpa dig att sluta röka. Kan tala om proffsen först:

 • Aromaterapi och eteriska oljor är ett naturligt, hälsosamt och ekologiskt sätt att hjälpa dig lindra din hunger och abstinensbesvär.
 • De är lätta att använda och relativt billiga.
 • De kommer inte med några tillsatta biverkningar.
 • De kan användas tillsammans med andra behandlingar för rökavvänjning.

Här är nackdelarna:

 • Aromaterapi är inte medicin, inte heller är det en mirakelkur.
 • Det fungerar inte för alla.
 • De är ännu inte bevisat effektiva.

Gör eteriska oljor verkligen fungera?

Det är en fråga som du måste svara själv. Studierna som nämns i denna artikel visade endast att eteriska oljor kan bidra till att minska eller lindra cravings och abstinensbesvär, inte eliminera dem helt och hållet. Aromaterapi och användning av eteriska oljor är klassificerade som kompletterande behandling, så de är hjälpmedel och verktyg som fungerar tillsammans med traditionella vetenskapligt bevisade behandlingar som NRT eller rökavvänjning piller. Om du vill ta reda på om aromaterapi och eteriska oljor verkligen fungerar för dig så ska du gå vidare och prova det.