Är din kost inte fungerar? Kanske är det inte lämpligt med din blodgrupp

Har du hört talas om blodgrupp diet? Jag trodde att det hade varit krossat länge sedan men patienterna fortsätter att fråga om det, så jag tänkte att jag borde lära sig mer.

Vad är Blodgruppsdieten?

År 1996 Peter D’Adamo, en naturläkemedel läkare, publicerade en bok där han beskrev hur människor kan vara friskare, lever längre och nå sin idealvikt genom att äta enligt deras blodgrupp. Någon val av kryddor, kryddor, och även motion bör bero på blodgrupp. Snart boken var en bästsäljare och människor överallt var att ta reda på deras blodgrupp, över sina inköpslistor, och ändra hur de åt, utnyttjas, och tänkte på sin hälsa.

Här är några av de rekommendationer som enligt “Ät rätt för din typ” diet:

  • De med typ O blod bör välja hög proteinhalt livsmedel och äta massor av kött, grönsaker, fisk och frukt men begränsa korn, bönor och baljväxter. Gå ner i vikt, skaldjur, kelp, rött kött, broccoli, spenat och olivolja är bäst; vete, majs, och mejeriprodukter ska kunna undvikas.
  • De med typ A blod bör välja frukt, grönsaker, tofu, skaldjur, kalkon och fullkornsprodukter, men undvika kött. För viktminskning, skaldjur, grönsaker, ananas, olivolja och soja är bäst; mejeri, vete, majs och bönor bör undvikas.
  • De med typ B blod bör välja en varierad kost, inklusive kött, frukt, mejeriprodukter, fisk och skaldjur, och korn. Gå ner i vikt, bör typ B individer väljer gröna grönsaker, ägg, lever och lakrits te men undvika kyckling, majs, jordnötter och vete.
  • De med typ AB blod bör äta mejeriprodukter, tofu, lamm, fisk, spannmål, frukt och grönsaker. För viktminskning, tofu, skaldjur, grönsaker, och kelp är bäst men kyckling, majs, bovete och bönor bör undvikas.

Som nämnts, rekommendationerna för blodtyp kost sträcker sig långt utanför livsmedelsval. Till exempel är personer med typ O blod rekommenderas att välja hög intensitet aerob träning och ta tillskott för sina känsliga magar, medan de med typ A blod bör välja lågintensiva aktiviteter och inkludera meditation som en del av sin rutin.

Men fungerar det?

Högkvalitativa studier om blodgrupp kost hade inte publicerats i fackgranskade medicinska litteraturen. Redan nu en sökning i den medicinska litteraturen för författaren namnet avslöjar ingen forskning som hänför sig till denna diet. Studier som publicerats under 2013 och 2014 om blodgrupp kost är värt att notera. 2013 studien analyserade världen medicinska litteraturen och fann inga studier som visar dra nytta av en blodgrupp kost. 2014 studie visade att medan människor efter någon av blodtyp kost hade en viss förbättring i vissa kardiometabola riskfaktorer (såsom kolesterol eller blodtryck), dessa förbättringar var samband med blodgrupp.

Är det någon mening?

Teorin bakom denna diet är att blodgrupp är nära knuten till vår förmåga att smälta vissa typer av livsmedel, så att rätt kost kommer att förbättra matsmältningen, bidra till att upprätthålla ideal kroppsvikt, öka energinivåer och förebygga sjukdomar, bland annat cancer och hjärt-kärlsjukdomar .

Typ O sades vara den ursprungliga släkt blodgrupp av de tidigaste människorna som var jägare och samlare, med dieter som var rik på animaliskt protein. Grupp A sades att utvecklas när människan började odla och hade mer vegetarisk kost. Grupp typ B blod sades uppstå bland nomadstammar som konsumerade mycket mejeriprodukter. Och eftersom Group AB blod skulle ha utvecklats från sammanblandningen av personer med typ A och B blod, typ AB rekommendationer var ett mellanting mellan de för personer med typ A och B blod.

Var och en av dessa teorier har ifrågasatts. Till exempel, finns det bevis för att typ A var faktiskt den första blodgrupp att utvecklas hos människa, inte skriva O. Dessutom finns det inget beprövat förbindelse mellan blodgrupp och matsmältning. Så förutom att en brist på bevis för att kosten fungerar allvarliga frågor kvarstår om varför det bör fungera i första hand.

Så, vad är nackdelen?

Det är en rimlig fråga, särskilt eftersom vissa förbättringar sågs hos personer som antagit vissa blodgrupp kost (se länken ovan). Äta baserat på din blodgrupp kräver att du vet din blodgrupp och sedan följa en restriktiv diet. Personliga preferenser kan vara ett problem: en vegetarisk med typ O blod kan kämpa för att stanna på den tilldelade dieten, och folk som älskar rött kött kan bli besviken att lära sig att de har typ A blod. Rekommenderade tillskott är inte billigt; varken är den rekommenderade organiska matar. Och om du har vissa hygienkrav, såsom högt kolesterol eller diabetes, kan en nutritionist göra bättre evidensbaserade rekommendationer för dig än de som bestäms av din blodgrupp.

Nu då?

Förespråkarna för blodgrupp kost kan säga att medan den ideala studien har ännu inte utförts, inte brist på bevis inte bevisa att de är ineffektiva. Och det finns heller inga bevis för att dessa dieter är skadliga. Så är min gissning att intresset för blodgrupp kost inte kommer att försvinna när som helst snart. Men det finns en anledning till att bokhandlar har rader och rader av böcker om kost, var som påstår sig vara mycket effektiv om inte den bästa. Vi har helt enkelt inte vet vilken kost som är bäst för varje enskild person. Och även om vi gjorde, att hålla sig till en enda diet är ofta utmanande.