Anledningen och hur man behandlar buken åtstramning under graviditeten

Graviditet är en spännande tid i en kvinnas liv, men det säker för med sig en massa konstiga symptom. Om du är gravid, vissa dagar, kan du känna en åtstramning känsla i magen. En skärpning känsla i magen kan vara besvärligt, men det är vanligt. Du kan uppleva det från första trimestern av graviditeten i sig.

Det är oftast ett tecken på missfall under de första veckorna, för tidig födsel, eller normala sammandragningar. Denna skärpning sensation kan kvarstå mot de sista månaderna av graviditeten. Heres lowdown på vad det är och varför du kan uppleva buken åtstramning under graviditeten.

Vad är Abdominal Skärpning under graviditeten?

Buken åtstramning är helt normalt under graviditeten. Som graviditeten förskott, kan din mage känns stel. Som dagar passerar, kan obehag eskalera när magen blir hård som en rock. Med tight mage i den andra trimestern, kan du uppleva runt ligament smärta eller skarp smärta i buken. I den 3: e trimestern kan buken åtstramning vara ett tecken på arbetskraft.

Buken Skärpning i tidig graviditet (den första trimestern av graviditeten)

Buken åtstramning under tidig graviditet eller i den första trimestern kan bero på olika orsaker som förklaras nedan.

1. Sträckning

I den första trimestern av graviditeten, sträcker sig en kvinnas livmoder snabbt för att göra plats för det växande fostret. Detta kan leda till kraftig smärta eller magkramper. I första trimestern, kan du också uppleva skarp skytte smärta på sidorna av buken på grund av sträckning och förlängning av musklerna.

2. missfall

I den första trimestern av graviditeten, upplever du en åtstramning känsla i magen och du upplever smärta, då det kan vara ett tecken på ett missfall. Om spänn känsla i magen är i själva verket, ett symptom på ett missfall, det kommer att åtföljas av andra symptom som smärta och kramper i nedre ryggen, observation eller blödning, och passage av vävnad eller vätska från slidan. Håll utkik efter dessa tecken, särskilt om du är mindre än 20 veckor gravid. Det är dock vanligast före den 12: e veckan.

3. Förstoppning / Gas

Förstoppning och gas är ett vanligt problem under graviditeten och de flesta kvinnor upplever det. Under graviditeten, om du har en skärpning sensation i buken, kan det bero på gas eller förstoppning. Du kanske har buksmärtor som kan vara mycket smärtsamt.

Buken Skärpning i andra trimestern av graviditeten

När din kropp fortsätter att växa i den andra trimestern, kommer stickande smärta längs sidorna av livmodern fortsätta även detta kallas runt ligament smärta. Som din livmoder expanderar de runda ligament som ligger längs sidan av livmodern stretch också, vilket kan orsaka smärta. Du kan uppleva det ännu mer om du försöker böja sig ner eller försöka stå efter att ha suttit för länge.

I den andra trimestern av graviditeten, är chansen att din mage kan känna tight och obekvämt på grund av Braxton-Hicks sammandragningar. Braxton-Hicks sammandragningar eller praxis sammandragningar kan börja så tidigt som den fjärde månaden av graviditeten. Dessa sammandragningar är inte lika smärtsamt som själva arbetet, men de förbereda livmodern för att vara redo för förlossningen. Braxton-Hicks sammandragningar är mycket vanliga och orsakar obehag och smärta. uppstår de ofta när du har sex eller när du tränar.

Buken Skärpning i slutet av graviditeten (tredje trimestern av graviditeten)

Det växande fostret och dess rörelser är ansvariga för buken åtstramning under senare delen av graviditeten. Eftersom buken utrymmet delas av fostret och de inre organen, buken utbuktningar och sträckor. Fettet deponeras under huden sträcker också vidare. Den gastric problem under den sista trimestern är också anledningen till åtstramning i magen. Men om åtstramning kvarstår längre tid än vanligt, kan det vara ett tecken på arbetskraft.

Vanliga orsaker till Täthet i magen under graviditeten

En kvinna upplever fysisk oro under graviditeten. Det kan vara på grund av ändlösa skäl. Om du har en åtstramning känsla i magen, kan det vara på grund av följande skäl.

1. Fristående Placenta

Moderkakan är livsuppehållande för det växande fostret. Det är genom moderkakan att barnet får sin mat och näringsämnen. Men i vissa fall, till och med innan leverans, moderkakan kan lossna från livmoderväggen. I tider som dessa, börjar livmodern blir fastare än vanligt. Detta resulterar i skärpning av magen.

2. Trycket på buken

När barnet i livmodern börjar växa stort, sätter livmodern press på buken. Det är då som magen expanderar, vilket gör det stel. I 2: a trimestern, eftersom barnet växer fostervatten automatiskt ökar som expanderar buken.

3. Gas och uppblåsthet

En balanserad och hälsosam kost är ett måste under graviditeten. Äta fel sorts mat kan leda till gas som kan svälla magen att du känner dig mer orolig och obekväm.

4. Babys Rörelser

Dina babys sparkar och rörelser kan göra dig kittlig och fnittrig. Du kan må bra och lättad på att veta att ditt barn mår bra, men med hans varje rörelse, kan magen bli tätare från utsidan.

5. Braxton-Hicks Sammandragningar

Braxton-Hicks sammandragningar liknar förlossningsvärkar, men inte samma. Dessa sammandragningar kan göra magen väldigt tight och hård. För vissa kvinnor kan Braxton-Hicks sammandragningar börja så tidigt som i andra trimestern, och andra kan uppleva dem precis runt leverans.

6. graviditetsrelaterade problem

Styvhet i magen kan orsakas på grund av graviditetsrelaterade komplikationer såsom missfall eller ektopisk graviditet (ett tillstånd där det befruktade ägget implantat sig i äggledaren istället för i livmodern).

7. Nearing Leveranstid

Sammandragningar och stelhet i magen under din beräknade leveransdatum kan vara knepigt. Du kanske känner att du går in arbetskraft men det kan vara ett falskt alarm också. Du måste lära sig att skilja mellan Braxton-Hicks sammandragningar och faktisk arbetskraft. För att tajma dina sammandragningar – Braxton-Hicks sammandragningar oftast pågå i cirka 30 sekunder till en minut. Dessutom kommer de bara en gång eller två gånger i timmen hela dagen. Med förändringen av position, går styvhet magen också bort. Så är emellertid inte fallet under förlossningen. Tidsskillnaden mellan två på varandra följande sammandragningar under förlossningen är inte mycket och de pågå under en längre tid.

8. Matmissbruk

Många kvinnor tror att under graviditeten, bör de följa den gamla idén om att äta för två. Men det är inte sant. Om du äter för två under graviditeten, kommer ni att sluta äta för mycket. Detta i sin tur kan göra magen tight och stel.

9. Förstoppning

Förstoppning är mycket vanligt under graviditeten. Det är inte på grund av en ohälsosam kost. Det är på grund av livmodern trycker på tarmen. Dessutom tillsätts frigörande av progesteron i kroppen saktar ner mag-tarmkanalen och därmed en gravid kvinna kan känna förstoppad. Förstoppning kan göra magen stel och hårt.

Behandling för Abdominal Skärpning i Graviditet

Om magen känns stram och stel under graviditeten, här är vad du kan göra.

  • Om det är en mild form av buken åtstramning, drick mycket vatten och färska fruktjuicer för att hålla dig hydrerad.
  • Ibland, hur du sitter eller står bestämma förekomsten av Braxton-Hicks sammandragningar. Om du upplever när man sitter eller står, försöker ändra din position. Försök att sätta benen upp eller ligger ned.
  • inte resa sig från en stol eller säng för snabbt. Ta dig tid att göra det.
  • Rådgör med din läkare och få dig masseras väl.
  • Ta en varm dusch eller bad. Du kan också använda varmvatten påsar eller värmedynor.

Dessa hem korrigerande åtgärder kommer att lindra stelhet i din mage. Om du är mindre än 37 veckor gravida och meddelande symptom på tidig förlossning som blödning, ökat tryck i bäckenet, eller kontinuerlig läckage från slidan, kontakta din läkare omedelbart. Bortsett från dessa symtom, bör du också tala med din läkare om du har haft 4-6 sammandragningar i en timme.

När ska du ringa en läkare?

En hård mage under graviditeten kan bero på många orsaker. Dock bör du ringa läkare om:

  • Tätheten i magen under graviditeten blir mer intensiv och smärtsam.
  • Du har en hård mage under graviditeten och du upplever andningssvårigheter.
  • Om tätheten inträffar mer än fyra gånger på en timme.