Amiről tudnunk kellene Cerebral Palsy

Vannak olyan jelek, amelyek arra utalhatnak, hogy a gyermeknek agyi bénulása van. Nem minden jel látható a születéskor, és nyilvánvalóbbá válhatnak a csecsemők fejlődésével.

Tünetek a csecsemőkön

 • Alacsony izomtónus (a baba „floppyként” érzi magát, amikor felveszi)
 • Képtelen feltartani saját fejét, miközben hasra fekszik, vagy támogatott ülő helyzetben van
 • Izomgörcsök vagy merev érzés
 • Gyenge izomszabályozás, reflexek és testtartás
 • Késleltetett fejlesztés (6 hónapig nem tud felülni vagy önállóan átgördülni)
 • Etetési vagy nyelési nehézségek
 • Inkább testének egyik oldalát használja

Jelek a kisgyermekeken / gyermekeken

Bár az agyi bénulásban szenvedő kisgyermekek / gyermekek agya sérült marad, a sérülés nem fejlődik súlyosbodva.

Az agyi bénulás súlyosságától függően a kisgyermekek és a gyermekek nehézségeket tapasztalhatnak a fizikai fejlődésben, például:

 • 12-18 hónapig nem jár
 • nem mond egyszerű mondatokat 24 hónapra

Ha gyermeke nem éri el ezeket a mérföldköveket, vagy az agyi bénulás néhány tünete jelentkezik, akkor előfordulhat, hogy beszélnie kell kisgyermekkori ápolójával, háziorvosával vagy gyermekorvosával.

Az NSW-ben a fejlődési mérföldkövekkel kapcsolatos kérdéseket a gyermekeik születésekor a családok rendelkezésére bocsátott személyes egészségügyi nyilvántartás (kék könyv) írja le.

Mikor diagnosztizálják az agyi bénulást?

Az agyi bénulás összetett fogyatékosság, és a diagnózis nem mindig könnyű folyamat. Az orvosok agyi bénulásra gyanakodhatnak, ha a csecsemő motorja lassan fejlődik, feszes vagy floppy izomtónusa van, vagy szokatlan testtartást mutat.

Az idő változik, amikor a szülők hivatalos diagnózist kapnak arról, hogy gyermekük agyi bénulásban szenved. A nagyon koraszülött csecsemőket általában gondosan figyelik, és korai MRI vizsgálatot végezhetnek (mágneses rezonancia képalkotás). Az agyi bénulásban szenvedő gyermekek többsége azonban nem korán születik. A legtöbb ember teljes időtartamban születik, és csak akkor tekinthető a fogyatékosság bármely formájának, ha nem felelnek meg a csecsemők szokásos mérföldköveinek. Az MRI kimutathatja, hogy sérült az agy, de ebben a szakaszban gyakran túl korai megjósolni a hatást.

Az általános mozgásértékelés születéstől 5 hónapos korig végezhető. Ez erősen megjósolja az agyi bénulást, különösen akkor, ha az MRI-n bizonyos agyi változásokat észlelnek. Az általános mozgásértékelés azonban nem tudja megjósolni az agyi bénulás súlyosságát.

Ha egy általános mozgásértékelés azt sugallja, hogy a csecsemőt fenyegeti az agyi bénulás, akkor a beavatkozás a lehető legkorábban elkezdődhet.

Hogyan diagnosztizálják az orvosok az agyi bénulást?

Különös figyelmet fordítanak a gyermek mozgására, mind az önkéntes mozgásra, mind az izomtónusra.

Néhány gyermeknek nagyon nyugodt, floppy izmai lehetnek, míg mások merev, feszes izmokkal rendelkeznek. Az orvosok megkeresi az esetleges szokatlan testtartásokat is, vagy ha a gyermek az egyik oldalnak kedvez a másik felett. Olyan vizsgálatokat rendelhet, mint MRI vagy CT, az orvos.

A szülők egyik csalódása, hogy néha a diagnózis sokáig tarthat, ismételt vizsgálatokkal és szakemberek látogatásával.

Ennek oka lehet, hogy a gyermeknek enyhe formája van az agyi bénulás, de az is lehet, hogy az orvosnak meg kell bizonyosodnia arról, hogy ez nem egy másik típusú mozgászavar, amely progresszív lehet (az idő múlásával súlyosbodhat).

Agyi bénulás kezelése

Bár az agyi bénulás egy életen át tartó fogyatékosság, számos beavatkozás segíthet csökkenteni annak a testre és az egyén életminőségére gyakorolt ​​hatását. A beavatkozás olyan szolgáltatás, amelynek célja az agyi bénulás állapotának és az ezzel élő személy napi tapasztalatainak javítása.

Az agyi bénulásban szenvedő gyermekeket szakemberekből álló csapat támogathatja, ideértve az egészségügyi szakembereket és a közösségi alapú támogató szolgálatokat is, akik közösen segítenek a gyermek és a család céljainak elérésében.

Késői tinédzserek és 20-as évek elején sok fiatal egyre nagyobb felelősséget vállal saját egészségéért és jólétéért. Csapatukba egészségügyi szakemberek és általános közösségi szolgáltatók, például fitneszedzők tartozhatnak.

Megelőzhető vagy gyógyítható az agyi bénulás?

Jelenleg nincs mód az agyi bénulás teljes megelőzésére vagy gyógyítására. A közegészségügyi intézkedések, például a kötelező biztonsági övek, a medencekerítések és a rubeola elleni védőoltások továbbra is megakadályozzák a CP-k egy részét. A közelmúltban számos olyan beavatkozást vezettek be a magas kockázatú csecsemők számára, amelyek csökkentik az agyi bénulás kockázatát vagy súlyosságát. Három példa:

 • Hűtés – Azok az újszülött csecsemők, akik a születésük körüli idõben oxigénhiány miatt agysérülést szenvedtek (hipoxiás ischaemiás encephalopathia), hûtéssel kezelhetõk. A lehűlés vagy az enyhe hipotermia magában foglalja a csecsemő testhőmérsékletének enyhe csökkentését, és célja az agysérülés hatásának csökkentése.
 • Antenatális szteroidok – A koraszülés kockázatának kitett anyáknak adott egyetlen szteroid kúra csökkenti a csecsemők agyi bénulásának kockázatát.
 • Magnézium-szulfát – Terhes anyáknak adva, akiknek nagy a kockázata a koraszülött születésnek, a magnézium-szulfát segíthet megvédeni a csecsemőket az agyi bénuláshoz vezető agykárosodástól.

Itt van, amit tudnia kell az agyi bénulásról. A cikk megírásával reméljük, hogy mindenki a lehető leghamarabb megelőzheti.