5 uvanlig matvarer du bør spise

De fleste av oss er kjent med supermat gjengangere som Chia frø, gurkemeie, rødbeter, mørke grønne blader, blåbær som de er enkle å kilde og regelmessig funnet i online oppskrifter, kokebøker, og lokale restauranter. Men det er en hel verden av mindre kjente matvarer som bør også være på tallerkenen din.

Følgende fem matvarer er økende i popularitet for sin unikhet og helsemessige fordeler. Alle disse virksomheter oppviser antioksidant og anti-inflammatoriske forbindelser som kan bidra til å redusere risikoen for hjertesykdom, kreft, nevrodegenrative sykdommer, diabetes og vekt, og kan bli funnet på den lokale marked, helsekost butikk eller nettet.

Spirulina

Spirulina er en type av blågrønne alger (teknisk sett en form for cyanobakterier) som er en konsentrert kilde for protein, vitaminer, mineraler og antioksidanter. I motsetning til andre bakterier, inneholder spirulina klorofyll og bruker solen som energikilde, mye som planter. I USA, er spirulina mest brukt som et supplement og lagt til smoothies (som viser det en kul blå farge), mens i andre deler av verden, er det mye brukt for å forebygge underernæring.

Spirulina inneholder 18 forskjellige aminosyrer, som alle er lett fordøyelig, og det krever ikke koking for å øke biotilgjengeligheten av proteinet. Noen av de interessante mikronæringsstoffer i Spirulina inkluderer vitaminer B12, K og E, og jod, kalsium, jern, magnesium, selen, mangan, kalium og sink. Noen av disse næringsstoffene fungerer som antioksidanter, kofaktorer for enzymatiske reaksjoner i kroppen, eller i DETOX veier. Spirulina også inneholder gamma-linolensyre, en fettsyre som er nødvendig for hud, ledd og hjertesykdommer. Denne typen fett er en forløper til viktige biokjemikalier, som fungerer som kjemiske mediatorer for betennelse og immunreaksjoner.

En advarsel om hvor Spirulina er hentet: Ved høstet fra forurenset vann eller dyrket på feil måte, kan det samle toksiner fra omgivelsene, så velger organisk vist innhøstingen sted. På grunn av den mørke farge kan et jevnt inntak av Spirulina slår avføring en mørkegrønn farge og kan øke tarmgass, noe som ikke er skadelige. Begynn sakte for å se hvor mye kroppen din tåler.

Oppskrift Idé:

Foreta en supermakt smoothie med kokosmelk, gress-matet vanilje myseproteinpulver, en frossen banan, 1 ss chia frø, 1/2 avokado, og en scoop Spirulina. Blend og nyte.

drage frukt

Denne eksotiske tropiske frukter, også kjent som pitaya, kommer fra Mexico, Sør-Amerika og Sørøst-Asia. Det er tre varianter av drage frukt, som enten kan være søt eller sur: rød hud / rød kjøtt, rød hud / hvitt kjøtt og gul hud / hvitt kjøtt. Noen beskrive smaken som en mellomting mellom en pære og en kiwi.

De små svarte frø i kjødet er fulle av både fiber og sunt fett, og det røde pigmentet kommer fra betacyanins, noe som kan bidra til å beskytte mot oksidativ skade og redusere betennelse. Noen av de helsemessige fordeler forbundet med regelmessig inntak av drage frukt omfatte bedre fordøyelse (på grunn av fiber), redusert kolesterol (takket være den fiber, niacin og vitamin C), et forbedret immunsystem (antioksidanter og vitamin C), og en naturlig antibakterielle og antisoppmiddel.

Oppskrift Idé:

Skjær dragen frukten i to, skrap ut kjøttet og sted i en kjøkkenmaskin med en spiseskje av Chia frø og bland til jevn. Valgfritt: Legg en spiseskje rå honning eller ren lønnesirup hvis for syrlige. Oppbevar i kjøleskapet og bruke som syltetøy på spiret korn brød med din favoritt mutter eller frø smør.

tempeh

Tempeh er et fermentert soyabønner mat som oppsto i Indonesia. Hele soyabønner er brukt og gjæringsprosessen produserer et høyt antall av probiotika, som er de gode bugs som lever inne i kroppen din. Probiotika er kjent hjelp forbedre fordøyelsen, redusere inflammasjon og forbedre produksjonen av nevrotransmittere i tarm og hjerne, og hjelpe til med vektkontroll. Forbruk av tempeh og andre produkter fremstilt av hel soya (edamame, tofu) kan også bidra til å forbedre bentettheten grunn av soya isoflavoner, kalsium, fosfor og kobber. Tempeh kan også hjelpe behandle candida i tarmen, fordi det er gjæret.

Proteininnholdet i tempeh er tilsvarende som animalsk protein, noe som gjør det til et godt valg for Meatless mandag eller hvis du ønsker å være en del tid (eller heltid) veganer. En liten advarsel: Det er blandet bevis vedrørende soyainntak og brystkreft. Hvis du har en historie med østrogen reseptor-positiv brystkreft, begrense inntaket til en gang i uken. Det er ingen studier som sier at soya må unngås i dette tilfellet. Selvfølgelig, må du bestemme hva som fungerer best for deg.

Oppskrift Idé:

Naturligvis svært tørt, vil tempeh ta på smaken av hva du bruker som en marinade. Vi liker å bruke salsa eller en hjemmelaget tamari-miso-ingefær vinaigrette og hell den over smuldret tempeh. La det marinere over natten for å virkelig suge i smaken. Varm en stor nonstick pan og stek tempeh med hakket løk, sopp, squash og baby greener for en næringsrik og deilig måltid.

Sacha Inchi

Også kjent som Inca Peanøtter, sacha inchi faktisk frøene på plukenetia volubilis anlegget. Native til Amazonas disse frø (også solgt i olje og pulverisert former) er rike på protein, fiber, omega-3, -6 og -9 fettsyrer, kalium, kalsium og magnesium. Noen av de helsemessige fordeler forbundet med Sacha inchi inkluderer forbedringer i fordøyelsen, blod lipid profil, og humør og kognisjon, og reduksjon i betennelse. Frø er solgt stekt og kan finnes i spesialitet helsekostbutikker og på nettet.

Oppskrift Idé:

For en flott helst matbit, bland 1/2 ts hver av kanel, røkt paprika og rosa Himalaya havsalt. Legg 1/2 ts rå honning og 1 ts virgin kokosolje. Rør for å kombinere og røre i 1/4 kopp sacha inchi frø. Plasser erfarne frø i en liten gryte over lav varme på komfyren. Cook 4-5 minutter, riste pan ofte for å hindre frø fra brenning.

teff

Disse små glutenfrie, korn-lignende frø dyrkes hovedsakelig i Etiopia brukes tradisjonelt til å lage injera, en surdeig-steget flatbrød. Med en nutty, jordsmak og kornete tekstur, kan teff brukes som en varm grøt (søt eller salt), bakt inn i en rask brød, eller brukes i stedet for cornmeal for en polenta-type parabolen. Teff høye jerninnhold bidrar til kroppen for å lage hemoglobin, et protein som finnes i røde blodceller som øker oksygene til cellene og forbedrer blodsirkulasjonen. Høye nivåer av kalsium, mangan og fosfor kan bidra til å redusere bentap som naturlig forekommer med aldring. Fordøyelse øker med regelmessig teff forbruk på grunn av dets fiberinnhold med redusert gass, oppblåsthet og kramper som normalt forbindes med gastrointestinale forstyrrelser og økt transittid (tiden det tar mat å passere gjennom tarmen). Dette vitamin B6 rike frø kan også forbedre hjertesykdommer, som B6 bidrar til å regulere homocystein, som er knyttet til inflammasjon og utvikling av hjertesykdom. Teff er også naturlig glutenfritt, noe som gjør det til et godt valg for de med cøliaki.

Oppskrift Idé:

Supercharge din frokost med teff pannekaker. Kombiner en kopp teff mel, 1/2 ss bakepulver, 1/2 teskje maranta og en klype havsalt. Tilsett 1 spiseskje virgin kokosolje, en kopp usøtet mandel melk, 1 egg, 1/2 ts kanel, og 1 teskje vaniljeekstrakt ren. Bland å kombinere. Varm en stor non-stick stekepanne over middels høy varme og tilsett kokosolje til pels i pannen. Bruke en stor skje (ca. 2 spiseskjeer) for å slippe røren i varm panne. Stek 2-3 minutter på hver side. Server med hjemmelaget lønn yoghurt for en høy-protein, søtt pålegg (blande sammen 1/2 kopp vanlig islandsk yoghurt med 1/2 ts kanel, og en spiseskje ren lønnesirup).