5 ualmindelige fødevarer, du bør spise

De fleste af os er bekendt med de superfood stamgæster såsom chia frø, gurkemeje, rødbeder, mørke bladgrøntsager, blåbær, da de er nemme at købe og regelmæssigt findes i online-opskrifter, kogebøger og lokale restauranter. Men der er en hel verden af ​​mindre kendte fødevarer, der bør også være på din tallerken.

De følgende fem fødevarer vinder i popularitet for deres unikke og sundhedsmæssige fordele. Alle besidder antioxidant og anti-inflammatoriske forbindelser, der kan medvirke til at reducere din risiko for hjertesygdomme, kræft, neurodegenerative sygdomme, diabetes og vægt, og kan findes på din lokale marked, helsekost butik eller online.

Spirulina

Spirulina er en type af blågrønne alger (teknisk set en form for cyanobakterier), som er en koncentreret kilde til protein, vitaminer, mineraler og antioxidanter. I modsætning til andre bakterier, Spirulina indeholder klorofyl og bruger solen som energikilde, meget gerne planter. I USA, er spirulina meste bruges som et supplement og føjes til smoothies (som forvandler det til en kølig blå farve), mens der i de øvrige dele af verden, er det almindeligt brugt til at forebygge fejlernæring.

Spirulina indeholder 18 forskellige aminosyrer, som alle er letfordøjelige og det kræver ikke madlavning for at øge biotilgængeligheden af ​​proteinet. Nogle af de interessante mikronæringsstoffer i spirulina indbefatter vitaminer B12, K og E, og jod, calcium, jern, magnesium, selen, mangan, kalium og zink. Nogle af disse næringsstoffer fungere som antioxidanter, cofaktorer til enzymatiske reaktioner i kroppen, eller i detox veje. Spirulina indeholder også gamma-linolensyre, en fedtsyre nødvendig for hud, led og hjerte sundhed. Denne type fedt er en forløber for vigtige biokemikalier, der virker som kemiske mediatorer for inflammation og immunreaktioner.

En lille advarsel om, hvor Spirulina er fremskaffede: Hvis høstet fra forurenet vand eller dyrkede forkert, kan det ophobes giftstoffer fra miljøet, så vælg økologiske og tjek høsten placering. På grund af den mørke farve, kan regelmæssig indtagelse af spirulina vende afføring en mørk grøn farve og kan øge tarmluft, hverken som er skadelige. Start langsomt at se, hvor meget din krop kan tåle.

Opskrift Idé:

Foretag en supermagt smoothie med kokosmælk, græs-fodret vanille valleproteinpulver, 1 frossen banan, 1 spiseskefuld chiafrø, 1/2 avocado, og en scoop af spirulina. Blend og nyde.

dragefrugt

Denne eksotiske tropiske frugter, også kendt som pitaya, kommer fra Mexico, Sydamerika og Sydøstasien. Der er tre sorter af dragen frugt, som enten kan være søde eller sure: rød hud / rød kød, rød hud / hvid kød og gul hud / hvidt kød. Nogle beskriver smagen som en mellemting mellem en pære og en kiwi.

De små sorte frø i kødet er fulde af både fiber og sunde fedtstoffer, og det røde pigment kommer fra betacyaniner, som kan hjælpe med at beskytte mod oxidative skader og reducere inflammation. Nogle af de sundhedsmæssige fordele forbundet med regelmæssig indtagelse af dragen frugt indbefatter bedre fordøjelse (som følge af fiber), reduceret kolesterol (takket være fiberen, niacin og vitamin C), et forbedret immunsystem (antioxidanter og C-vitamin), og en naturlig antibakterielle og antisvampemiddel.

Opskrift Idé:

Skær dragen frugt i halve, øse ud af kødet og sted i en foodprocessor med 1 spsk chiafrø og blend indtil glat. Valgfrit: Tilsæt 1 spiseskefuld af rå honning eller ren ahornsirup, hvis for surt. Opbevar i køleskabet og bruge som marmelade på din spirede korn brød med din favorit møtrik eller frø smør.

tempeh

Tempeh er en fermenteret soja fødevarer, der opstod i Indonesien. Hele sojabønner bruges og gæringen producerer et højt antal af probiotika, som er de gode bugs, der lever inde i din krop. Probiotika er kendte hjælp forbedre fordøjelsen, mindske inflammation, forbedre produktion af neurotransmittere i tarmen og hjernen, og hjælpe med vægtkontrol. Forbrug af tempeh og andre produkter fremstillet af hele soja (edamame, tofu) kan også bidrage til at forbedre knogletæthed grund af sojaisoflavoner, calcium, phosphor og kobber. Tempeh kan også hjælpe med at behandle candida i tarmen, fordi det er gæret.

Indholdet af tempeh protein er ækvivalent med animalsk protein, hvilket gør det til et godt valg for Meatless mandage eller hvis du ønsker at være en del tid (eller fuldtid) veganer. En lille advarsel: Der er blandet dokumentation for soja indtag og brystkræft. Hvis du har en historie af østrogen receptor-positiv brystkræft, begrænse dit indtag til en gang om ugen. Der er ingen undersøgelser, der fastslår, at soja skal undgås i dette tilfælde. Selvfølgelig skal du beslutte, hvad der virker bedst for dig.

Opskrift Idé:

Naturligvis meget kedelig, vil tempeh tage på smagen af ​​hvad du bruger som en marinade. Vi kan lide at bruge salsa eller en hjemmelavet tamari-miso-ingefær vinaigrette og hæld det over smuldret tempeh. Lad det marinere natten over for at virkelig blød i smagen. Varm en stor nonstick gryde og sauter tempeh med hakkede løg, champignon, squash og baby greens for en nærende og lækkert måltid.

Sacha Inchi

Også kendt som Inca Peanuts, Sacha Inchi faktisk frøene på plukenetia Volubilis plante. Native til Amazonregnskoven, disse frø (også solgt i olie og som pulver) er højt proteinindhold, fiber, omega-3, -6 og -9 fedtsyrer, kalium, calcium og magnesium. Nogle af de sundhedsmæssige fordele forbundet med Sacha Inchi omfatter forbedringer i fordøjelsen, blod lipid profil, og humør og kognition, og reduktion i inflammation. Frø sælges brændt og kan findes i specialbutikker helsekost butikker og online.

Opskrift Idé:

For en stor anytime snack, bland 1/2 tsk hver af kanel, røget paprika og pink Himalaya havsalt. Tilføj 1/2 tsk rå honning og 1 tsk jomfru kokosolie. Stir at kombinere og rør i 1/4 kop sacha Inchi frø. Placer krydret frø i en lille gryde over svag varme på komfuret. Kog 4-5 minutter, ryster panden ofte for at forhindre frø fra afbrænding.

teff

Disse små glutenfri, korn-lignende frø dyrket primært i Etiopien bruges traditionelt til at gøre injera, en surdej-steget fladbrød. Med en nøddeagtig, Jordet smag og kornet tekstur, kan teff bruges som en varm grød (sød eller krydrede), bages i en hurtig brød, eller anvendes i stedet for majsmel for en polenta-type skål. Teff høje jernindhold hjælper kroppen til at gøre hæmoglobin, et protein der findes i røde blodlegemer, der øger iltningen til celler og forbedrer omsætning. Høje niveauer af calcium, mangan og fosfor kan hjælpe med at reducere knogletab, der naturligt opstår med aldring. Fordøjelse forbedres med regelmæssig teff forbrug på grund af dets fiberindhold, med reduceret gas, oppustethed og kramper normalt er forbundet med mave-tarmlidelser og forøget transittid (den tid det tager mad til at passere gennem tarmene). Dette vitamin B6-rige frø kan også forbedre hjerte sundhed, som B6 hjælper med at regulere homocystein, som er knyttet til inflammation og udvikling af hjertesygdomme. Teff er også naturligt glutenfri, hvilket gør det til et godt valg for dem med cøliaki.

Opskrift Idé:

Supercharge din morgenmad med teff pandekager. Kombiner 1 kop teff mel, 1/2 spiseskefuld bagepulver, 1/2 tsk arrowroot og en knivspids havsalt. Tilsæt 1 spsk jomfru kokosolie, 1 kop usødet mandelmælk, 1 æg, 1/2 tsk kanel, og 1 tsk ren vanille ekstrakt. Bland til at kombinere. Opvarm en stor non-stick stegepande over medium-høj varme og tilsæt kokosolie til pels gryden. Brug en stor ske (ca. 2 spiseskefulde) til at droppe dejen på den varme pande. Cook 2-3 minutter på hver side. Tjene med hjemmelavet ahorn yoghurt til en høj-protein, sød topping (blandes sammen 1/2 kop almindelig islandsk yoghurt med 1/2 tsk kanel og 1 spiseskefuld ren ahornsirup).