5 ovanligt livsmedel du bör äta

De flesta av oss är bekanta med superfood stam som Chia frön, gurkmeja, rödbetor, mörkt gröna bladgrönsaker, blåbär eftersom de är lätta att köpa och regelbundet återfinns i online-recept, kokböcker och lokala restauranger. Men det finns en hel värld av mindre kända livsmedel som också bör vara på din tallrik.

Följande fem livsmedel ökar i popularitet för deras unika och hälsofördelar. Alla har antioxidant och antiinflammatoriska substanser som kan bidra till att minska risken för hjärtsjukdomar, cancer, neurodegenerativa sjukdomar, diabetes och vikt, och kan hittas på din lokala marknad, hälsokost butik eller online.

Spirulina

Spirulina är en typ av blågröna alger (tekniskt en typ av cyanobakterier) som är en koncentrerad källa av protein, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Till skillnad från andra bakterier, innehåller spirulina klorofyll och använder solen som energikälla, likt växter. I USA är spirulina används främst som ett komplement och läggs till smoothies (som visar det en sval blå färg), medan det i andra delar av världen, är det allmänt används för att förhindra undernäring.

Spirulina innehåller 18 olika aminosyror, som alla är mycket lättsmält, och det kräver inte matlagning för att öka biotillgängligheten av proteinet. Några av de intressanta mikronäringsämnen i spirulina inkluderar vitaminer B12, K och E, och jod, kalcium, järn, magnesium, selen, mangan, kalium och zink. En del av dessa näringsämnen fungerar som antioxidanter, kofaktorer för enzymatiska reaktioner i kroppen eller i detox vägar. Spirulina innehåller också gamma-linolensyra, en fettsyra som är nödvändig för huden, led- och hjärthälsa. Denna typ av fett är en föregångare till viktiga biokemiska, som fungerar som kemiska mediatorer för inflammation och immunreaktioner.

En anteckning om försiktighet om var spirulina anskaffas: Om skördas från förorenat vatten eller odlas felaktigt kan det ackumulera gifter från omgivningen, så välj ekologisk och kontrollera skörden plats. På grund av den mörka färgen, kan regelbunden konsumtion av spirulina vända avföring en mörkgrön färg och kan öka intestinal gas, varken som är skadliga. Börja långsamt för att se hur mycket din kropp tål.

Recept Idea:

Göra en supermakt smoothie med kokosmjölk, gräs-fed vanilj vassleproteinpulver, en fryst banan, en matsked Chia frön, 1/2 avokado, och en skopa av Spirulina. Blanda och njuta.

drake frukt

Denna exotiska tropiska frukter, även känd som Pitaya, kommer från Mexiko, Sydamerika och Sydostasien. Det finns tre varianter av drake frukt, som antingen kan vara söt eller sur: röd hud / röd kött, röd hud / vitt kött och gul hud / vitt kött. Vissa beskriver smaken som en korsning mellan ett päron och en kiwi.

De små svarta frön i köttet är fulla av både fiber och hälsosamma fetter, och det röda pigmentet kommer från betacyaniner, som kan skydda mot oxidativ skada och minskar inflammation. Några av de hälsofördelar som är förknippade med regelbunden konsumtion av drake frukt inkluderar bättre matsmältning (på grund av fibern), reducerad kolesterol (tack vare fibern, niacin och vitamin C), ett förbättrat immunsystem (antioxidanter och vitamin C), och en naturlig antibakteriella och antisvampmedel.

Recept Idea:

Skär draken frukten på mitten, gröp ur köttet och lägg i en matberedare med en matsked Chia frön och blanda tills slät. Tillval: Tillsätt 1 msk av rå honung eller ren lönnsirap om alltför sura. Förvara i kylskåp och användas som sylt på grodda korn bröd med din favorit mutter eller frön smör.

tempeh

Tempeh är en fermenterad soja livsmedel som har sitt ursprung i Indonesien. Hela soja används och jäsningsprocessen producerar ett stort antal av probiotika, som är de goda buggar som lever inuti kroppen. Probiotika är kända hjälp förbättra matsmältningen, minskar inflammation, förbättra produktionen av signalsubstanser i tarmen och hjärnan och hjälpa till med viktkontroll. Förbrukning av tempeh och andra produkter tillverkade av hela soja (edamame, tofu) kan också bidra till att förbättra bentätheten grund av sojaisoflavoner, kalcium, fosfor och koppar. Tempeh kan också hjälpa behandla candida i tarmen eftersom det fermenteras.

Proteinhalten i tempeh är likvärdig med animaliskt protein, vilket gör det till ett utmärkt val för köttfri måndag eller om du vill vara en deltid (eller heltid) vegan. En anteckning om försiktighet: Det blandas belägg för sojaintag och bröstcancer. Om du har en historia av östrogenreceptorpositiv bröstcancer, begränsa intaget till en gång i veckan. Det finns ingen studie som säger att soja måste undvikas i detta fall. Naturligtvis måste du bestämma vad som fungerar bäst för dig.

Recept Idea:

Naturligtvis mycket intetsägande, tempeh kommer att ta på smak av vad du använder som en marinad. Vi gillar att använda salsa eller en hemmagjord tamari-miso-ingefära vinägrett och häll den över smulad tempeh. Låt det marinera över natten för att verkligen dra i smaken. Hetta upp en stor nonstick pan och fräs den tempeh med hackad lök, svamp, zucchini och baby greener för en näringsrik och läcker måltid.

Sacha Inchi

Även känd som Inca jordnötter, sacha InChI faktiskt fröna på plukenetia Volubilis anläggningen. Hemma i Amazonas regnskog, dessa frön (säljs också i olja och pulver) är höga i protein, fibrer, omega-3, -6 och -9 fettsyror, kalium, kalcium och magnesium. Några av de hälsofördelar som är förknippade med Sacha InChI inkluderar förbättringar i matsmältningen, blodfetter profil, och humör och kognition och minskning av inflammation. Frön säljs rostade och kan hittas i specialhälsokostbutiker och på nätet.

Recept Idea:

För en stor helst snack, blanda 1/2 tsk vardera av kanel, rökt paprika och rosa Himalayan havssalt. Lägg 1/2 tesked rå honung och 1 tsk virgin kokosolja. Rör om att kombinera och rör i 1/4 kopp sacha Inchi frön. Placera kryddat frön i en liten kastrull på låg värme på spisen. Cook 4-5 minuter, skaka pannan ofta för att förhindra att frön från förbränning.

teff

Dessa små glutenfria, kornliknande frön odlas främst i Etiopien används traditionellt för att göra injera, en surdeg-stigit tunnbröd. Med en nötaktig, jordig smak och kornig konsistens kan teff användas som en het gröt (söt eller salt), inbakad i en snabb bröd, eller användas i stället för majsmjöl för en polenta-typ skålen. Teff höga järnhalt hjälper kroppen att göra hemoglobin, ett protein som finns i röda blodkroppar som ökar syresättningen till celler och förbättrar cirkulationen. Höga halter av kalcium, mangan och fosfor kan bidra till att minska benförlust som naturligt förekommer med åldrandet. Digestion förbättras med regelbunden teff konsumtion genom sin fiberinnehållet, med minskad gas, uppblåsthet och kramp som normalt förknippas med gastrointestinala störningar och ökad transittid (den tid det tar mat att passera genom tarmarna). Detta vitamin B6 rika frön kan också förbättra hjärthälsa, som B6 hjälper till att reglera homocystein, som är kopplad till inflammation och utvecklingen av hjärtsjukdomar. Teff är också naturligt glutenfri, vilket gör det till ett bra val för dem med celiaki.

Recept Idea:

Supercharge din frukost med teff pannkakor. Kombinera en kopp teff mjöl, 1/2 matsked bakpulver, 1/2 tsk arrowrot och en nypa havssalt. Tillsätt 1 msk virgin kokosolja, en kopp osötad mandelmjölk, 1 ägg, 1/2 tsk kanel och 1 tsk rent vaniljextrakt. Blanda att kombinera. Värma en stor teflon stekpanna på medelhög värme och tillsätt kokosolja för att belägga pannan. Använda en stor sked (ca 2 msk) för att släppa smet på den heta pannan. Kock 2-3 minuter per sida. Servera med hemlagad lönn yoghurt för en hög proteinhalt, söt toppning (blanda 1/2 kopp vanlig isländsk yoghurt med halv tesked kanel och en matsked ren lönnsirap).