Съвети за миене на зъбите, които трябва да правите

Миенето на зъбите е нещо, което вероятно сте се научили да правите като малко дете и поради това е малко вероятно да сте спрели да оценявате как си миете зъбите. Към момента техниките, които използвате, са почти втора природа. За съжаление много хора не си мият зъбите така добре, както би трябвало.

Тъй като здравето на устната кухина е пряко свързано с цялостното здраве, грижата за зъбите ви е изключително важна. За да подобрите своя опит и резултати, опитайте да включите тези осем съвета в рутинната си хигиенна рутина.

Съвети за миене на зъбите

Поддържайте четката си за зъби чиста

Поставянето на четката за зъби на плота в банята или на ръба на мивката между употребите е чудесен начин за улавяне на бактерии. Вместо това съхранявайте четката си за зъби изправена, като използвате държач за четка за зъби или чаша.

В допълнение към изплакването на четката за зъби след всяка употреба, можете също да накиснете четката за зъби в смес от водороден прекис и вода или антибактериална вода за уста. Някои хора дори почистват четката за зъби веднъж или два пъти месечно в съдомиялната машина.

Използвайте правилната четка за зъби

Избирането на четка за зъби трябва да е момент на Златокос. Не искате дръжка, която е твърде дълга или твърде къса; не искате глава, която е твърде голяма или твърде малка; и не искате четина, която е твърде твърда или твърде мека. Искате четка за зъби, която е точно подходяща. Ако имате нужда от помощ при определяне на това, коя четка за зъби е подходяща за вас, говорете с вашия зъболекар.

Бъдете нежни с четката за зъби

Енергичното миене може да бъде грубо за зъбите и венците, така че бъдете нежни.

Сменяйте редовно четката си за зъби

С течение на времето бактериите растат върху четката ви за зъби, не само в четините, но и върху дръжката. Четините също се повреждат, което ги прави по-малко ефективни. За най-добри резултати сменяйте четката за зъби на всеки три до четири месеца.

Не забравяйте да измиете вътрешните страни, дъвкателните повърхности и кътниците

Много хора се фокусират върху предната част на зъбите и отделят минимално внимание на вътрешните страни, дъвкателните повърхности и кътниците. Въпреки че тези части на зъбите ви може да не се виждат, от съществено значение е да им се обърне точно толкова внимание, колкото и на предните зъби, ако не и повече, при миене.

Не започвайте да четкате на едно и също място

Когато миете зъбите си, опитайте се да започнете в различна област на устата си всеки път. Областта, която първо измивате, обикновено привлича повече внимание от тази, с която завършвате, така че произволният избор на начална точка може да помогне да се гарантира, че всичките ви зъби получават еднакво внимание.

Не мийте зъбите веднага след хранене

Колкото и изкушаващо да е да си миете зъбите веднага след хранене, много зъболекари препоръчват да изчакате поне тридесет минути, преди да си измиете зъбите след ядене или пиене. Не забравяйте, че никога не е късно да подобрите рутинната си хигиена.

Конци преди или след четкане

Четините на четката за зъби не могат да достигнат между зъбите ви, където често се намират храна, бактерии и зъбен камък. Няма значение дали почиствате конци преди или след измиването на зъбите, стига да използвате зъбни конци ежедневно. След почистване с конец, използвайте вода или вода за уста, за да изплакнете всичко, което конецът е изместил.