Как да се предпазим кариес лесно

Повечето хора са склонни да поемат орално здраве за даденост, поради което стоматологични проблеми са доста разпространени сред всички възрастови групи. Но знаете ли, дъвка заболяване и кариесите са и един от най-лесно предотвратими болести? Зъбен кариес се случва, когато зъбния емайл получава ерозия, което води до дупки или кухини в зъбите. Ако не се лекува своевременно, тези кухини могат да се влошават допълнително да компрометират целия зъб, дъвка или дори кореновия канал. Все пак добрата новина е, че е възможно да се осуети кариесите с разумни и ясни средства.

Как да се избягва зъб кухина?

Някои начини за предотвратяване зъб кухина включват следното:

1. подходящ режим Грижи за устата

Приемането на правилното устно рутинните грижи може да се извърви дълъг път в защитата на вашите зъби срещу бактерии и плака натрупване, които са вредни за здравето на вашите зъби. Миенето на зъбите два пъти всеки ден, както сутрин и през нощта е жизненоважна стъпка в грижа за устната кухина. Уверете се, че четка достига до всички процепи, повърхности, джобове и ъглите на вашите зъби. Също така не забравяйте да почистите езика си внимателно с стъргалка език или четка за зъби, тъй като може таят бактерии, както добре.

2. Flossing

Зъбите дневно най-малко веднъж може да предотврати появата на зъб кухина и други периодонтални заболявания, тъй като спомага за отстраняване на всякакви остатъчни частици храна под венците, така спиране бактерии от самото създаване на зъбите. Също така, конци да стигнете до малки процепи, че четката четина може да не могат да достигнат.

3. Вода за уста

Използването на вода за уста, за да се поддържа чиста уста може да бъде добавена тласък за хигиена на устната кухина. Плака и бактерии обикновено се развиват в малки пространства между зъбите и по линията на смола, като начин да зъб кухина. Антибактериалните способности на вода за уста може да помогне премахнат всякакви остатъчни бактерии, по този начин защитава зъбите от преждевременно гниене. Ето защо, изплакнете устата си с вода за уста, след като си миете зъбите.

4. Ограничаване Приемът на захар

Избягването на сладки храни като сокове и газирани напитки, които допринасят за развитието на зъбен камък може да играе важна роля в насърчаването на здрави зъби. Захарта може да реагира с бактерии в устата да генерира киселина, която може да ерозира зъбния емайл и последва кариес и кухини.

5. Използване на флуорид паста за зъби

Много хора, които искали да знаете как паста за зъби предпазва от кариес. Можете да се възползвате от помощта на паста за зъби, която съдържа флуорид, тъй като могат да подпомогнат зъбния емайл, за да се бори срещу натрупване на плака прекомерно които най-често се причинява кухини.

6. включи здравословни хранителни навици

Апт промени в хранителните навици могат не само да арестува кариес, но може да го отменя. Това със сигурност е добра идея да се намали честото похапване. Ядене и пиене, през целия ден може да подлежи на зъбите да непрекъснати атаки, особено от скорбяла и сладки храни. Вместо това, питейна вода редовно, както в, имащи глътки между ухапване може да се окаже от полза.

7. Opt за зъб-здравословни храни

Диета може да повлияе на благосъстоянието на организма като цяло, включително и оралното здраве. Консумирането на храни, богати на калций, като зеле, зеле, броколи, млечни продукти и т.н. могат да подхранват здрави кости и зъби. Избягвайте излишък на преработени или нездравословна храна като чипс, бисквити и др Интегриране на пресни зеленчуци и плодове като брюкселско зеле, грах, банани, които насърчават отделяне на слюнка в диетата си, така че бактериите не могат да останат на вашите зъби. Храни с високо съдържание на пробиотици като кисело мляко, Kombucha и ферментирали храни като кисело зеле, Kimchi и т.н. могат да стимулират растежа на добри бактерии, които могат да се възползват от разширяване плака и кариес.

8. График Фиксирани Посещения на зъболекар

Уверете се редовни срещи с вашия стоматолог за профилактични прегледи и почистване от стоматолог дори и ако мислите си зъбите изглеждат здрави. Обърнете внимание на всяко възпаление на венците, кървене, докато четка или болка и се консултирайте с вашия стоматолог, веднага да се избегнат евентуални усложнения по-късно.

често задавани въпроси

Някои от най-често задаваните въпроси за кариес са:

1. Защо ли зъби Decay?

Кариес може да се случи по няколко причини –

  • Като сухота в устата (по-малко слюнка) като слюнка помага при отмиване вредни бактерии, които могат да разрушат зъбния емайл
  • Честото похапване на сладки неща
  • Липса на орална хигиена
  • Липсата на редовен дентална скрининг и справки

2. Как образуваните кухини?

Кухините обикновено образуват поради храна и бактерии. Бактериите, отговорни за образуването на плаки са склонни да развиват на захар намерени в напитки и храни за получаване на киселина, което води до създаването на бактериалната плака. С времето тези плаки се втвърдява и се превръща в удобно място за бактериите да се размножават.

С течение на времето, плака започва да ерозира зъбния емайл (външен защитно покритие на зъбите), за да малки отвори в емайла. Когато емайла получава унищожени, бактериите започват да атакуват дентина, следващ слой на зъбите. Киселината и бактерии могат да продължат да се хранят в зъбната структура, разрушаване на целулоза, кръвоносните съдове, нервите и в крайна сметка причинява зъб абсцес или кухина.

3. Как да разберете дали вашите зъби са разлагаща?

По-често, отколкото не, може да не възникнат някакви забележими симптоми на гниещи зъби. Въпреки това, с упадъка ви влошаване може да започне да се чувства чувствителност зъбобол, зъб, когато пиете или ядете нещо студено, топло или сладко. Видими отвори могат да се появят в зъбите. Може да забележите, черни, кафяви или бели петна по повърхността на зъба.

4. Може ли да се обърне Кариес?

Обръщането на кариес може да зависи от размера на щетите. Ако тя се открива в началото на деня, могат да бъдат предприети коригиращи мерки, за да го поправи. Въпреки това, ако е образувала кухина, Вашият лекар може да постави пълнене след премахване на изгнили материал.

5. Как да се предпазим детето Кариес?

Можете да предотвратите дете кариес чрез:

  • Представяме на вашето дете да е добра устна хигиена рутинни
  • Гарантиране, че той четки и използва конец всеки ден
  • като му предоставя здравословни храни
  • Поддържане на проверка на входящия му на храни, съдържащи захар

6. които хората по-податливи на риск от Кариес ли си?

Хората, които пушат, следват лоша орална грижа рутина, в размер на липсата на четка и конец за зъби зъби на дневна база, или консумират сладки храни или въглехидрати в големи количества може да бъде по-податливи на риска от кариес. Оралното здраве е важна част от цялостната ни благосъстояние. Повечето хора, възраст, независимо, са податливи на развитие на кариеси. Никога не е твърде късно, за да поеме отговорността за ситуацията и да предприеме конкретни стъпки за опазване и възстановяване на вашето здраве на устната кухина и да се спре проблеми със зъбите.