Как да защитим ушите и слуха си

След като слухът ви е увреден, той изчезва завинаги. Ето защо повишаваме осведомеността относно разпространението на загубата на слуха, важността на ранната диагностика и възможностите за предприемане на действия, за да намерите най-доброто решение за слуха за вашите нужди. Не чакайте да стане твърде късно, за да започнете да се грижите за ушите си! Ето 9 начина да защитим ушите и здравето си.

Използвайте тапи за уши около силни звуци

Приблизително 15% от хората имат загуба на слуха, причинена от шум, поради силна работа или среда за свободното време. Клубове, концерти, косачки, верижни триони и всякакви други шумове, които ви принуждават да крещите, за да може човекът до вас да чуе гласа ви, създават опасни нива на звук. Тапите за уши са удобни и лесни за получаване. Можете дори да поставите чифт по поръчка за ушите си от местния доставчик на слухови здравни услуги. Тапи за уши за музиканти са персонализирани тапи за уши с филтри, които позволяват на човек да чува разговори и музика, но въпреки това намаляват вредните нива на звук, като същевременно поддържат качеството на оригиналния звук възможно най-близо.

Намалете силата на звука

Според Световната здравна организация 1,1 милиарда тийнейджъри и млади хора по света са изложени на риск от загуба на слуха, причинена от шум, поради опасна употреба на аудио устройства. Ако обичате да се наслаждавате на музика през слушалки или слушалки, можете да защитите ушите си, като следвате правилото 60/60. Предложението е да слушате със слушалки при не повече от 60% сила на звука за не повече от 60 минути на ден.

Наушниците са особено опасни, тъй като прилягат непосредствено до тъпанчето. Ако е възможно, изберете слушалки над ухото. Не забравяйте, че всяка силна музика, а не само музика, възпроизвеждана през слушалки, представлява риск от загуба на слуха, предизвикана от шум. Ако сте домакин на социално събитие, поддържайте силата на звука на музиката, която не кара хората да крещят, за да водят разговор.

Дайте на ушите си време да се възстановят

Ако сте изложени на силни звуци за продължителен период от време, като на концерт или в бар, ушите ви се нуждаят от време, за да се възстановят. Ако можете, излизайте навън за пет минути от време на време, за да ги оставите да си починат. Изследователите са открили, че ушите ви се нуждаят средно от 16 часа тишина, за да се възстановят от една силна нощ навън.

Спрете да използвате памучни тампони в ушите си

Обичайно е хората да използват памучни тампони за почистване на восък от ушния си канал, но това определено не е препоръчително. Малко восък в ушите ви е не само нормално, но и важно. Ушите са самопочистващи се органи, а восъкът предотвратява навлизането на прах и други вредни частици в канала. Освен това поставянето на нещо в ушните си канали рискува да увреди чувствителни органи като тъпанчето.

Ако имате излишен восък, можете внимателно да почистите около канала с влажна кърпа. Можете също да използвате разтвор за отстраняване на ушна кал в продължение на няколко нощи. Това омекотява восъка, така че в крайна сметка да изтече сам. Най-доброто решение винаги е да потърсите професионално мнение и грижи, когато е възможно.

Дръжте ушите си сухи

Излишната влага може да позволи на бактериите да влязат и да атакуват ушния канал. Това може да причини ухо на плувеца или други видове ушни инфекции, които могат да бъдат опасни за слуховата ви способност. Уверете се, че внимателно подсушавате ушите си с кърпа след къпане или плуване. Ако усетите вода в ухото, наклонете главата си настрани и леко дръпнете ушната мида, за да изтеглите водата. Можете също така да гарантирате, че ушите ви остават сухи и здрави, като използвате тапи за уши за плувци по поръчка, които блокират навлизането на вода в ушния канал. Те са страхотни както за възрастни, така и за деца и правят чудеса за предотвратяване на ухото на плувеца. Уговорете час с вашия местен слухов специалист, за да се монтирате.

Стани и се движи

Знаете ли, че упражненията са полезни за ушите ви? Вярно е. Кардио упражненията като ходене, бягане или колоездене карат кръвта да изпомпва всички части на тялото ви, включително ушите. Това помага на вътрешните части на ушите да останат здрави и да работят с максималния си потенциал. Уверете се, че сте в безопасност! Когато карате колело, винаги носете каска. Ако паднете и ударите главата си, сътресение може да увреди слуха ви.

Управлявайте нивата на стрес

Стресът и тревожността са свързани както с временен, така и с постоянен шум в ушите (фантомно звънене в ушите). Високите нива на стрес карат тялото ви да премине в режим на битка или бягство, което е инстинктивна реакция, която изпълва тялото ви с адреналин, за да ви помогне или да се борите, или да избягате от опасност. Този процес оказва голям натиск върху нервите ви, притока на кръв, телесната топлина и др. Обикновено се смята, че този натиск и стрес могат да достигнат до вътрешното ви ухо и да допринесат за симптомите на шум в ушите.

Правете редовни прегледи

Помолете Вашия лекар за първична медицинска помощ да включи прегледите на слуха в редовните Ви прегледи. Тъй като загубата на слуха се развива постепенно, също така се препоръчва да имате годишни слухови консултации със специалист по слухопротезиране. По този начин е по-вероятно да разпознаете признаци на загуба на слуха и да предприемете действия веднага щом го направите. Предприемането на действия е важно, защото нелекуваната загуба на слуха, освен че влошава качеството на живот и силата на взаимоотношенията, е свързана с други здравословни проблеми като депресия, деменция и сърдечни заболявания.

Приемайте лекарства само според указанията

Някои лекарства, като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), като аспирин, ибупрофен и напроксен, понякога могат да допринесат за загуба на слуха. Обсъдете лекарствата с Вашия лекар, ако се притеснявате, че ще повлияят на слуховата ви способност и ги приемайте само според указанията.