Какво трябва да знаем Cerebral Palsy

Има някои признаци, които могат да показват, че детето има церебрална парализа. Не всички признаци са видими при раждането и могат да станат по-очевидни с развитието на бебетата.

Симптоми при бебета

 • Нисък мускулен тонус (бебето се чувства „флопи“ при вдигане)
 • Не може да вдигне собствената си глава, докато лежи по корем или в поддържащо седнало положение
 • Мускулни спазми или усещане за скованост
 • Лош мускулен контрол, рефлекси и стойка
 • Забавено развитие (не може да седне или да се преобърне самостоятелно до 6 месеца)
 • Трудности при хранене или преглъщане
 • Предпочита да използва едната страна на тялото си

Знаци за малки деца / деца

Въпреки че мозъкът на малки деца / деца с церебрална парализа остава наранен, нараняването не се влошава с развитието им.

В зависимост от нивото на тежест на церебралната парализа, малките деца и децата могат да изпитват затруднения с физическото развитие като:

 • не ходене с 12-18 месеца
 • не говорене на прости изречения от 24 месеца

Ако детето ви не постига тези етапи или те показват някои от признаците на церебрална парализа, може да се наложи да говорите с вашата медицинска сестра в ранна детска възраст, общопрактикуващ лекар или педиатър.

В NSW въпросите, свързани с основните етапи на развитието, са описани в книгата за лични здравни досиета (Синя книга), предоставена на семействата, когато се роди детето им.

Кога се диагностицира церебралната парализа?

Церебралната парализа е сложно увреждане и диагностиката не винаги е лесен процес. Лекарите могат да подозират церебрална парализа, ако бебето има бавно двигателно развитие, има стегнат или флопи мускулен тонус или показва необичайни пози.

Времето варира, когато родителите получават официална диагноза, че детето им има церебрална парализа. Много недоносените бебета обикновено се наблюдават внимателно и може да им бъде направено ранно ЯМР сканиране (ядрено-магнитен резонанс). Повечето деца с церебрална парализа обаче не се раждат преждевременно. Повечето са родени в пълен стадий и едва когато не изпълнят обичайните етапи за кърмачета, се разглежда каквато и да е форма на увреждане. ЯМР може да покаже, че имат нараняване на мозъка, но на този етап често е твърде рано да се предскаже въздействието.

Общата оценка на движенията може да се проведе от раждането до 5-месечна възраст. Той е силен предиктор за церебрална парализа, особено когато се наблюдават определени промени в мозъка при ЯМР. Общата оценка на движенията обаче не може да предскаже тежестта на церебралната парализа.

Ако обща оценка на движенията предполага, че бебето е изложено на риск от церебрална парализа, тогава намесата може да започне възможно най-рано.

Как лекарите диагностицират церебралната парализа?

Те ще обърнат специално внимание на движенията на детето, както на техните доброволни движения, така и на мускулния тонус.

Някои деца могат да имат много отпуснати, флопи мускули, докато други имат твърди, стегнати мускули. Лекарите също ще търсят всякакви необичайни пози или ако детето благоприятства едната страна пред другата. Сканирането като ЯМР или КТ може да бъде поръчано от лекаря.

Едно от неприятностите за родителите е, че понякога диагнозата може да отнеме много време, като се повтарят тестове и посещения при специалисти.

Това може да се дължи на факта, че детето има лека форма на церебрална парализа, но може да се дължи и на това, че лекарят трябва да се увери, че не е друг вид разстройство на движението, което може да е прогресивно (да се влошава с времето).

Лечение на церебрална парализа

Въпреки че церебралната парализа е инвалидност за цял живот, има много интервенции, които могат да помогнат за намаляване на нейното въздействие върху тялото и качеството на живот на индивида. Интервенцията е услуга, която има за цел да подобри състоянието на церебралната парализа и ежедневния опит на човека, който живее с нея.

Децата с церебрална парализа могат да бъдат подкрепяни от екип от професионалисти, включително здравни специалисти и обществени служби за подкрепа, които работят заедно, за да помогнат на детето и семейството да постигнат целите си.

През края на тийнейджърските си години и началото на 20-те години много млади хора поемат все по-голяма отговорност за собственото си здраве и благосъстояние. Техният екип може да включва здравни специалисти и масови доставчици в общността като фитнес треньори.

Може ли церебралната парализа да бъде предотвратена или излекувана?

Понастоящем няма начин да се предотврати или излекува напълно церебралната парализа. Мерките за обществено здраве, като задължителни предпазни колани, ограждане на басейн и ваксинации срещу рубеола продължават да предотвратяват някои CP. Наскоро бяха въведени няколко интервенции за бебета с висок риск, за да се намали рискът или тежестта на церебралната парализа. Три примера са:

 • Охлаждане – Новородените бебета, които са претърпели мозъчна травма поради липса на кислород по време на раждането (хипоксична исхемична енцефалопатия), могат да бъдат лекувани с охлаждане. Охлаждането или лекото хипотермия включва леко понижаване на телесната температура на бебето и има за цел да намали въздействието на мозъчната травма.
 • Антенатални стероиди – Еднократен курс на стероиди, даван на майки, които са изложени на риск от преждевременно раждане, намалява риска децата им да имат церебрална парализа.
 • Магнезиев сулфат – Когато се дава на бременни майки, които са изложени на висок риск от много преждевременно раждане, магнезиевият сулфат може да помогне за предпазването на бебетата от мозъчна травма, която води до церебрална парализа.

Ето какво трябва да знаете за церебралната парализа. Написвайки тази статия, ние се надяваме, че всеки може да я предотврати възможно най-скоро.