ЗДРАВОСЛОВЕН смяна храна за бял ориз, че ние трябва да се опитаме

Белият ориз е един от основните източници на въглехидрати в нашата диета. Това е честа практика в много от любимите ни ястия и прави за хранене пълнене. Вкусът му е вкусно с Дал или сос, но ние всички знаем, че това не е здравословно. Тя ни стоки с повече калории, отколкото имаме нужда и е лишен от важни минерали в полиран му форма. Следователно, важно е да се намали приема му, ако сте на диета с ниско съдържание на въглехидрати. Можете да го замени с някои наистина добри алтернативи.

Вкусна и здравословна Алтернативи на Обикновен бял ориз

Това са здрави и вкусни заместители на обикновен ориз, които можете да включите в диетата си:

1. Foxtail просо (Thinai ориз)

Foxtail просо е вторият най-широко разпространена просото в света и е в изобилие на разположение като ориз. Това просо е богат на минерали като желязо, протеин и фибри. Foxtail просо се препоръчва да се диабет хора, тъй като спомага за контролиране на кръвната захар и нивата на лошия холестерол, докато увеличаване на добрия холестерол (HDL) в тялото.

Как да направим Foxtail Просото

Foxtail просо е толкова просто да се готви като ориз и следва точно същата процедура. За 1 чаша просо, добавете 2 чаши вода и да се подготвят в тенджера под налягане в продължение на 2 свирки.

2. черен ориз

Черен ориз, наречен също забранена ориз в китайски е много стара и не е изненадващо, че рядък сорт ориз, който е отгледан в Индия в продължение на векове. Тя се отглежда предимно в Североизточен район, където се подвизава под името Чак Хао и южните части на страната, като Тамил Наду, където се наричат ​​Kavuni. Черно ориз е заредена с фибри и антиоксиданти. Той има противовъзпалителни свойства и действа като детоксикатор. Той също така се препоръчва за диабетици.

Как да направим черен ориз

Потапя ориз във вода за около 3 часа. Добавете една чаша ориз с 2 чаши вода и налягане се готви в продължение на 3 свирки. Оставете да къкри за 10 минути на слаб огън.

3. Navara ориз

Navara ориз е силно почитан сред червените сортове ориз за богатото си аромат и уникални лечебни свойства. Тя се отглежда предимно в южните части на Индия и подхожда на хора от всички възрасти, тъй като е полезно за тези, които страдат от заболявания. Това е хранителен стойност помага за изграждане на имунитет срещу много от най-често срещаните заболявания. Той е фантастичен отбиване храни за кърмачета и силно се препоръчва за бременни жени.

Как се прави Navara Райс

Подобно на получаване на черен ориз, накисва ориза Navara във вода в продължение на 3 часа. На следващо място, налягане се готви в продължение на 3 свирки и го оставете да къкри на слаб огън за 10 минути.

4. Киноа

Роден в Южна Америка, киноа е зърно, която е богата на протеини и без глутен. Сега широко разпространена в цяла Индия, киноа е чудно, храна за хората, които са на високо протеинови диети. Също така е лесно да се готви и да се включи в ежедневните ястия, приготвени в цялата страна. Зърното е богата на протеин, магнезий, витамин В2, фибри и има нисък гликемичен индекс. Така че използването на този на мястото на бял ориз и се възползва в максимална степен предимствата от него.

Как да направим киноа

Накиснете киноа зърно във вода в продължение на 5 минути и изплакнете многократно, докато водата започва да изглежда ясно. Поставя се промива киноа в печка ориз и налягане готвя подобен на ориз със същите пропорции на вода до киноа. Ако желаете да го готвя открито, поставете го в тенджера със затворен капак и варете, подобен на ориз. Добавете малко сол за вкус.

5. кафяв ориз

Замяната кафяв ориз с бяло е по-лесен стъпка за тези, които търсят по-здравословни алтернативи на бял ориз. Като цяло зърно, кафяв ориз запазва всички хранителни вещества, които се губят, когато е полирана до бяло. Кафяв ориз е по-богат вкус и около четири пъти съдържанието на влакната на бял ориз, заедно с други минерали като фосфор, манган, селен, ниацин, тиамин и витамин В6.

Как се прави кафяв ориз

Кафявият ориз е най-добре приготвена в малка тенджера с капак, за да се запази цялата си доброта. Смесете 1 чаша кафяв ориз с две чаши вода и се вари в тенджера за 35-45 минути в зависимост от последователността, която ви харесва. Нека да къкри за 10 минути повече и не се изплаква.

6. бамбук ориз

Bamboo ориз е вид вкусна див ориз, който е общ за южните части на Индия. Всъщност, това е семето, което излиза от цъфтежа бамбук, който е в края на своя живот. Тъй като моделът на цъфтеж е непредсказуемо наличието на зърната не е стабилен. Той се обаче много търсена за нейното плодородие подобряващи свойства. Bamboo ориз е богат на витамин В6 и протеин.

Как да направим Bamboo Райс

Изплакнете 1 чаша бамбук ориз с чиста вода и се накисва във вода за 30 минути. готвач налягане напоена ориз с 2,5 чаши вода за около 6 свирки и къкри на тих огън в продължение на 10 минути. Ако има малко вода лявата, да я използват за супи или сосове, тъй като е силно питателна.

7. Ечемик

Ечемикът се отглежда в продължение на десет хиляди години като храна за хора и животни. Това е общото между тях е супи и яхнии и е в основата на някои алкохолни напитки. Ечемик също се препоръчва за диабет хора като той контролира нивата на кръвната захар и намалява холестерола.

Как да направим Ечемик

Ечемик отнема повече време да се готви. Добавете една чаша ечемик до три чаши вода в тенджера и оставете да заври. Намаляване на пламъка, затворете капака и го оставете да къкри за 45-60 минути, докато омекнат.

8. Farro

древен италиански житното зърно е популярно известен като Farro. това е древен щам на твърда пшеница от Западна Азия, която е популярна в Италия. Farro сега широко се използва и в други континенти като Европа и Северна Америка. Той е известен с високата си влакна и съдържание на протеин и е богат на витамини и магнезиев също. Зърното е с орехов вкус и дъвчаща структура и сме сигурни, че ще се насладите яде Farro. Въпреки това, той е най-добре се избягва от хора, които са без глутен непоносимост.

Как да направим Farro

За да ври Farro, добавете една чаша зърно до 2 чаши вода и я оставете да заври в тенджера. Покрийте капака, намалете огъня и оставете да къкри за 40-то минути, докато зърната абсорбират цялата течност и са нежни.

9. Амарант

Подобно на киноа, амарант е древен зърно, който е пълен с протеини, фибри, желязо, калций и има ниски въглехидрати. Това беше неизменна част от маите и ацтеките и е харесван за своята малцов и леко орехов вкус. Той може да се комбинира с други зърна и се добавя към супи и яхнии.

Как да направим Амарант

Добавете 3 чаши вода на една чаша амарант и го оставете да заври в тенджера. Намалете огъня и оставете да къкри за 20 минути докато водата се абсорбира.

10. булгур

Друг здравословна алтернатива на бял ориз е булгур, която е лесно достъпна. Това зърно е заредена с антиоксиданти и всички важни витамини и минерали. Зърното върви добре с набор от общи ястия. Така че, на мястото на вашия бял ориз с Bulgar сега.

Как да направим булгур

В тенджера, добавете 2 чаши вода на 1 чаша булгур и го оставете да заври. Покрийте с капак и къкри за 15 минути и се отцеди излишната вода.