Дали вашата диета не работи? Може би тя не е подходяща с вашата кръвна група

Чували ли сте за диета кръвна група? Мислех, че това е било отхвърлено отдавна, но пациентите продължават да питат за него, така че си помислих, че трябва да научите повече.

Каква е кръвна група Диета?

През 1996 г. Питър Д’Адамо, а лекар-натуропат, публикува книга, в която той описва как хората биха могли да бъдат по-здрави, живеят по-дълго, и постигане на идеалната си тегло от ядене според тяхната кръвна група. избор Някой от подправки, аромати, и дори физически упражнения трябва да зависи от вида на кръв. Скоро, книгата е бестселър и хората навсякъде са намирането на своята кръвна група, се преразглеждат своите списъци с хранителни стоки, както и промяна на начина, по който яде, упражнено, и мислеше за тяхното здраве.

Ето и някои от препоръките, според диетата “Яж Право за вашия тип”:

  • Тези с О кръвна група трябва да изберете високо съдържание на протеини храни и ядат много месо, зеленчуци, риба, плодове и зърнени храни, но се ограничи, боб, и бобовите растения. За да отслабнете, морски дарове, водорасли, червено месо, броколи, спанак, и зехтин са най-добрите; пшеница, царевица, и млечни продукти, трябва да се избягва.
  • Тези, които имат тип А в кръвта трябва да изберете плодове, зеленчуци, тофу, морски дарове, пуйка, и пълнозърнести храни, но се избегне месо. За намаляване на теглото, морски дарове, зеленчуци, ананас, зехтин, и соя са най-добрите; млечни, пшеница, царевица, и боб трябва да се избягват.
  • Тези с B кръвна група трябва да изберете една разнообразна диета, включително месо, плодове, млечни продукти, морски дарове, и зърна. За да отслабнете, лица тип В трябва да изберат зелени зеленчуци, яйца, черен дроб, както и женско биле чай, но се избягват пиле, царевица, фъстъци, и пшеница.
  • Тези, които имат тип AB кръв трябва да се яде млечни продукти, тофу, агнешко, риба, зърнени храни, плодове и зеленчуци. За загуба на тегло, тофу, морски дарове, зелени зеленчуци и водорасли са най-добрите, но пиле, царевица, елда, и боб трябва да се избягват.

Както споменахме, препоръките за хранителния режим на кръвна група се простира далеч отвъд избор на храни. Например, хората с тип О кръв, се препоръчва да се избере висока интензивност аеробни упражнения и да вземат добавки за чувствителни стомасите им, докато тези с тип А в кръвта трябва да изберете ниско интензивни дейности и включват медитация, като част от рутинните им.

Но действа тя?

Висококачествени изследвания за диета кръвна група не са били публикувани в рецензирани медицинската литература. Дори и сега, за търсене в медицинската литература за името на автора не разкрива изследвания, отнасящи се до тази диета. Изследвания, публикувани през 2013 г. и през 2014 г. за диети кръвна група са на стойност отбележи. Проучването 2013 анализира световната медицинска литература и е установено, няма проучвания, показващи ползите от диета с кръвна група. 2014 Проучването установи, че докато хората следните някоя от диети тип кръв имат известно подобрение в някои сърдечносъдовата рискови фактори (такива като холестерол или кръвно налягане), тези подобрения не са свързани с кръвна група.

Има ли някакво чувство?

Теорията зад тази диета е, че кръвната група е тясно свързана с нашата способност за възприемане на определени видове храни, така че правилното хранене ще се подобри храносмилането, спомагат за поддържане на идеално телесно тегло, увеличаване на енергийните нива, както и предотвратяване на болести, включително рак и сърдечно-съдови заболявания ,

Type O е казано, че първоначалната потомствен вида на ранните хора, които са били ловци-събирачи, с диети, които са с високо съдържание на животински протеини в кръвта. Група А е казано да се развива, когато хората започнаха да се обработват и са имали повече вегетариански диети. Група B видове кръвни се говореше, че издигне сред номадски племена, които консумират много млечни продукти. И тъй Group AB кръв е трябвало да са се развили от преплитането на хората с типове А и В в кръвта, препоръки тип AB са междинни между за хора с типове А и В в кръвта.

Всяка една от тези теории е оспорвана. Например, има доказателства, че тип А е всъщност първата кръвна група да се развива при хора не въведете О. В допълнение, не е доказана връзка между кръвната група и храносмилането. Така че, в допълнение към липсата на доказателства, че диетата работи, сериозни въпроси остават за това, защо тя трябва да работи на първо място.

Така че, това, което е недостатък?

Той е справедлив въпрос, особено след като някои подобрения са били наблюдавани при хора, които приемат някои диети кръвна група (виж линка по-горе). Яденето на базата на кръвна група изисква от вас да знае вашата кръвна група и след това следвайте ограничителен хранителен режим. Личните предпочитания може да бъде проблем: вегетарианска с О кръвна група могат да се борят, за да остане на определен хранителен режим, и хората, които обичат червено месо може да останат разочаровани да научат те имат тип А в кръвта. Препоръчителни добавки не са евтини; нито се препоръчаната органични храни. И ако имате определени здравни условия, като например висок холестерол или диабет, диетолог може да направи по-добри препоръки, основани на доказателства за теб, отколкото тези, определени от вашата кръвна група.

Сега какво?

Привържениците на кръвна група диети може да се каже, че докато идеалното изследването все още не е извършено, липсата на доказателства, не доказва, че са неефективни. А има и няма доказателства, че тези диети са вредни. Така че, моето предположение е, че интересът към диети кръвна група няма да изчезне в скоро време. Но има една причина, че книжарници имат редове и редове от книги, посветени на диета, всяка от които претендира, че са много ефективни, ако не най-добрите. Ние просто не знам кой диета е най-доброто за всеки отделен човек. И дори ако сме направили, придържайки се към всеки един диета често е предизвикателство.