безопасен за кърмещи жени да вземат лекарства ли е

“Малки количества от всяко лекарство сте приели може да премине през кърмата на Вашето бебе.” По принцип сумите са много ниски и много малко лекарства не са безопасни, докато кърмите “, казва Бриджит Halnan, храненето на бебето олово в Кеймбриджшир и изследовател на институт по патронаж “. Но тя винаги е най-добре да кажете на вашия лекар, зъболекар или фармацевт, че кърмите.”

 

 

Какво лекарства мога да предприема, докато аз съм на кърмене?

Лекарствата, които могат да бъдат взети по време на кърмене, включват:

  • повечето антибиотици
  • общи обезболяващи, като парацетамол и ибупрофен – но не и аспирин
  • инхалатори за астма
  • витамини – но само в препоръчваната доза

Можете да използвате някои методи на контрацепция и някои настинка, но не всички. Винаги се консултирате с вашия лекар, акушерка, здравен работник или фармацевт, който ще ви посъветва. Добре е да има стоматологично лечение, местни анестетици, ваксинации – включително MMR, тетанус и инжекции грип – и повечето операции.

Има ли нещо, аз не мога да се вземат, докато аз съм на кърмене?

Общи лекарства, които не се препоръчват, когато сте кърмене включват:

  • кодеин фосфат – използвани за контрол на диария
  • назални деконгестанти – но прости капки солена вода са добре
  • аспирин за облекчаване на болката – въпреки че можете да го вземете, ако вашият лекар е предписал като антитромбоцитна наркотици

Ще поговорим по-GP или фармацевт преди да приемете антихистамини за алергии или алергични състояния, свързани, като например сенна хрема.

За повече информация:

Вашият личен лекар или фармацевт, може да искате да погледнете на британския National Formulary за деца (НФЦ), за да видите какви лекарства може да се дава на бебета и деца, тъй като те биха могли да бъдат безопасни за майките да се предприемат, когато кърмите.

Незаконни наркотици и кърмене

Опасно е да се вземат незаконни наркотици, докато кърмите. Те могат да повлияят на способността Ви да се грижи за бебето безопасно, и да достигне бебето чрез кърмата. Дългосрочните ефекти върху бебета, ако използват незаконни наркотици по време на кърмене не са известни. Говорете с Вашия акушерка, здравен работник или GP, ако ги използвате.