Ароматерапия и етерични масла, които могат да ви помогнат откажат от тютюнопушенето

Етерични масла: разбивка

Има цяла индустрия там, посветен да Ви помогнем да се откажат от тютюнопушенето. От никотин заместителни терапии (никотинова дъвка, никотин пластир и т.н.) към хапчета и електронни цигари има толкова много различни продукти и процедури за избор. Един от начините, по които може да не са чували за да ви помогне да се откажат от пушенето, е с помощта на ароматерапия и етерични масла.

Трябва да призная, че не съм запознат с този въпрос себе си. Тя може да помогне да научите малко повече за това какво точно ароматерапия и етерични масла са. След това можем да се запознаят с етерични масла, които могат да ви помогнат, заедно с плюсовете и минусите на използване на ароматерапия и етерични масла, за да ви помогне да се откажат от тютюнопушенето.

Какво е ароматерапия?

Ароматерапията е практиката на използване на етерични масла от растения и растителни материали (листа, стъбла, листа, корени), за да ви помогне да управлявате и подобряване на голямо разнообразие от физически и физиологични заболявания. Хората, които практикуват ароматерапия (ароматерапевти) смятат, че етеричните масла могат да спомогнат за стимулиране на тялото и ума по начин, който традиционно, основан на доказателства медицина не могат.

Ароматерапия процедури се прилагат по три различни начина:

 • Разсейващата ги във въздуха около вас
 • Вдишването им директно от изпарители
 • След като ги прилага директно върху кожата

Най-сладкият мирис на Pepper

За повечето хора, най-трудната част за отказване на цигарите е контролирането на апетита и симптоми на отнемане. Вашето тяло постоянно плаче за никотин може да доведе до:

 • Главоболие
 • виене на свят
 • безпокойство
 • гадене

Най-лесното нещо на света е да се достигне само в продължение на една цигара и да направи всичко болката си отиде. Това е мястото, където ароматерапия и етерични масла могат да ви помогнат. Това са някои от най-популярните и препоръчват етерични масла, за да помогне с отказване от тютюнопушенето:

 • Масло от черен пипер (Piper Nigrum) се казва, че е един от най-ефективните откажат от пушенето масла, тъй като вдишването стимулира дихателната система по начин, който имитира цигарен дим, което помага за намаляване на апетита и тревожност.
 • Angelica масло (Angelica archangelica) известен също като масло от ангели, ангелика масло, при вдишване, намалява апетита и помага на хората да спрат пушенето за по-дълго, отколкото без инхалиране на пара.

Ако все още не сте убедени в ефикасността на етерични масла, има проучвания, които показват неговата ефективност. Изследване, публикувано в списанието на алтернативни и допълнителни медицина установено, че в рамките на опитна група от 20 участници, които вдишване капка черен пипер масло има своите глад за никотин намалени значително, в сравнение с участниците, които получиха плацебо.

В същото проучване, участниците, които бяха дадени капка масло от ангелика да вдишвам чакаха много по-дълго, за да пушат отново, в сравнение с тези, които бяха дадени на плацебо. Така че, ние може да отнеме от това, че взети заедно, черен пипер масло и ангелика масло може да помогне на хората да се намали обема на техните стремления и удължава тяхното въздържание.

Някои етерични масла, които могат да ви помогнат отказване на цигарите

Ние вече говорихме за това как черен пипер масло и ангелика масло може да помогне за управлението на апетита и симптоми на абстиненция, но ето няколко други етерични масла, които могат да ви помогнат да се откажат от пушенето:

 • Лавандула, лайка и бергамот масла могат да се смесват заедно и се прилагат локално (т.е. директно върху кожата), за да се улесни апетита и намаляване на тревожност свързани с тютюнопушенето.
 • Цитрусови масла (лимон, грейпфрут, портокал) се казва, че за да предизвика положителни чувства, когато се вдишат, която може да ви помогне, когато се почувствате раздразнителни или нервен заради отказване от тютюнопушене.
 • Иланг-иланг масло е масло, което може да се използва, докато спи. Поставянето на няколко капки върху възглавницата си или върху тъкан и се поставя в близост до главата ви може да облекчи стреса и тревожността. Тя може да се използва по време на деня, когато апетита си пропълзят върху вас.

Сега би било добър момент да се говори за плюсовете и минусите от използването на етерични масла, за да ви помогне да се откажат от тютюнопушенето. Нека поговорим за плюсовете първо:

 • Ароматерапия и етерични масла са естествен и здравословен и естествен начин да ви помогне да облекчи апетита си и симптоми на отнемане.
 • Те са лесни за употреба и сравнително евтина.
 • Те не идват с добавени странични ефекти.
 • Те могат да се използват заедно с други лечения за спиране на тютюнопушенето.

Тук е най-минусите:

 • Ароматерапия не е лекарство, нито пък е чудо лекува.
 • Тя не работи за всички.
 • Те са все още предстои да бъде доказано убедително, като ефективен.

етерични масла наистина работят ли?

Това е въпрос, който трябва да се отговори. Проучванията, споменати в тази статия само показват, че етеричните масла могат да помогнат за намаляване или облекчаване на апетита и симптоми на абстиненция, не ги отстранят напълно. Ароматерапия и използването на етерични масла са класифицирани като допълваща терапия, така че те са помощни средства и инструменти, които работят заедно с традиционните, научно доказани лечения, като NRTs или за спиране на пушенето хапчета. Ако искате да разберете дали ароматерапия и етерични масла наистина работят за вас тогава трябва да отидете напред и да го изпробвате.