Πώς να προστατεύσουμε τα αυτιά και την υγεία της ακοής μας

Μόλις η ακοή σας έχει υποστεί βλάβη, έχει φύγει οριστικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ευαισθητοποιούμε σχετικά με τον επιπολασμό της απώλειας ακοής, τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και τις επιλογές για τη λήψη μέτρων για την εύρεση της καλύτερης λύσης ακοής για τις ανάγκες σας. Μην περιμένετε να είναι πολύ αργά για να αρχίσετε να φροντίζετε τα αυτιά σας! Εδώ είναι 9 τρόποι για να προστατεύσουμε τα αυτιά μας και την υγεία της ακοής μας.

Χρησιμοποιήστε ωτοασπίδες γύρω από δυνατούς θορύβους

Περίπου το 15% των ανθρώπων έχουν απώλεια ακοής που προκαλείται από το θόρυβο λόγω των δυνατών περιβαλλόντων εργασίας ή αναψυχής. Κλαμπ, συναυλίες, χλοοκοπτικά, αλυσοπρίονα και κάθε άλλος θόρυβος που σας αναγκάζει να φωνάξετε, ώστε το άτομο δίπλα σας να μπορεί να ακούσει τη φωνή σας, όλα αυτά δημιουργούν επικίνδυνα επίπεδα ήχου. Οι ωτοασπίδες είναι βολικές και εύκολες στην απόκτηση. Μπορείτε ακόμη και να προσαρμόσετε ένα ζευγάρι προσαρμοσμένα στα αυτιά σας από τον τοπικό πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ακοής. Οι ωτοασπίδες μουσικών είναι προσαρμοσμένες ωτοασπίδες με φίλτρα που επιτρέπουν σε ένα άτομο να ακούει συνομιλίες και μουσική, αλλά εξακολουθεί να μειώνει τα επιβλαβή επίπεδα ήχου διατηρώντας την ποιότητα του αρχικού ήχου όσο το δυνατόν πιο κοντά.

Χαμηλώστε την ένταση

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1,1 δισεκατομμύρια έφηβοι και νεαροί ενήλικες παγκοσμίως διατρέχουν κίνδυνο απώλειας ακοής που προκαλείται από τον θόρυβο από μη ασφαλή χρήση συσκευών ήχου. Αν σας αρέσει να απολαμβάνετε μουσική μέσω ακουστικών ή ακουστικών, μπορείτε να προστατεύσετε τα αυτιά σας ακολουθώντας τον κανόνα 60/60. Η πρόταση είναι να ακούτε με ακουστικά σε ένταση όχι μεγαλύτερη από 60% για όχι περισσότερο από 60 λεπτά την ημέρα.

Τα ακουστικά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, καθώς εφαρμόζουν ακριβώς δίπλα στο τύμπανο. Εάν είναι δυνατόν, επιλέξτε ακουστικά πάνω από το αυτί. Μην ξεχνάτε ότι οποιαδήποτε δυνατή μουσική, όχι μόνο η μουσική που παίζεται μέσω ακουστικών, ενέχει κίνδυνο απώλειας ακοής που προκαλείται από το θόρυβο. Εάν φιλοξενείτε μια κοινωνική εκδήλωση, κρατήστε τη μουσική σε ένταση που να μην αναγκάζει τους ανθρώπους να φωνάζουν για να συζητήσουν.

Δώστε χρόνο στα αυτιά σας να συνέλθουν

Εάν εκτίθεστε σε δυνατούς θορύβους για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, όπως σε μια συναυλία ή ένα μπαρ, τα αυτιά σας χρειάζονται χρόνο για να συνέλθουν. Αν μπορείτε, βγαίνετε έξω για πέντε λεπτά κάθε τόσο για να τα αφήνετε να ξεκουραστούν. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα αυτιά σας χρειάζονται κατά μέσο όρο 16 ώρες ησυχίας για να συνέλθουν μετά από μια δυνατή νύχτα.

Σταματήστε να χρησιμοποιείτε μπατονέτες στα αυτιά σας

Είναι συνηθισμένο για τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν μπατονέτες για να καθαρίσουν το κερί από το κανάλι του αυτιού τους, αλλά αυτό σίγουρα δεν συνιστάται. Λίγο κερί στα αυτιά σας δεν είναι μόνο φυσιολογικό, αλλά είναι και σημαντικό. Τα αυτιά είναι αυτοκαθαριζόμενα όργανα και το κερί εμποδίζει τη σκόνη και άλλα επιβλαβή σωματίδια να εισέλθουν στο κανάλι. Επιπλέον, η εισαγωγή οτιδήποτε μέσα στα κανάλια του αυτιού σας κινδυνεύει να βλάψει ευαίσθητα όργανα όπως το τύμπανο του αυτιού σας.

Εάν έχετε περίσσεια κεριού, μπορείτε να καθαρίσετε απαλά γύρω από το κανάλι με μια υγρή πετσέτα. Θα μπορούσατε επίσης να χρησιμοποιήσετε διάλυμα αφαίρεσης κεριού αυτιού για μερικές νύχτες. Αυτό μαλακώνει το κερί έτσι ώστε τελικά να ρέει μόνο του. Η καλύτερη λύση είναι πάντα να αναζητάτε μια επαγγελματική γνώμη και φροντίδα όταν είναι δυνατόν.

Κρατήστε τα αυτιά σας στεγνά

Η υπερβολική υγρασία μπορεί να επιτρέψει στα βακτήρια να εισέλθουν και να επιτεθούν στον ακουστικό πόρο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει το αυτί του κολυμβητή ή άλλους τύπους μολύνσεων του αυτιού, που μπορεί να είναι επικίνδυνες για την ικανότητα ακοής σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε στεγνώσει απαλά τα αυτιά σας με μια πετσέτα μετά το μπάνιο ή το κολύμπι. Εάν μπορείτε να αισθανθείτε νερό στο αυτί, γείρετε το κεφάλι σας στο πλάι και τραβήξτε ελαφρά τον λοβό του αυτιού για να πετάξετε το νερό έξω. Μπορείτε επίσης να διασφαλίσετε ότι τα αυτιά σας παραμένουν στεγνά και υγιή χρησιμοποιώντας ειδικά προσαρμοσμένες ωτοασπίδες κολυμβητών, οι οποίες εμποδίζουν την είσοδο νερού στον ακουστικό πόρο. Είναι εξαιρετικά για ενήλικες και παιδιά και κάνουν θαύματα στην πρόληψη του αυτιού του κολυμβητή. Κλείστε ένα ραντεβού με τον τοπικό επαγγελματία υγείας της ακοής σας για να εγκατασταθείτε.

Σηκωθείτε και κινηθείτε

Γνωρίζατε ότι η άσκηση κάνει καλό στα αυτιά σας; Είναι αλήθεια. Οι ασκήσεις καρδιαγγειακής άσκησης όπως το περπάτημα, το τρέξιμο ή το ποδήλατο κάνουν το αίμα να διοχετεύεται σε όλα τα μέρη του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένων των αυτιών. Αυτό βοηθά τα εσωτερικά μέρη των αυτιών να παραμείνουν υγιή και να λειτουργούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Φροντίστε να μείνετε ασφαλείς! Όταν κάνετε ποδήλατο, φοράτε πάντα κράνος. Εάν πέσετε και χτυπήσετε το κεφάλι σας, μια διάσειση μπορεί να βλάψει την ακοή σας.

Διαχειριστείτε τα επίπεδα άγχους

Το άγχος και το άγχος έχουν συνδεθεί τόσο με τις προσωρινές όσο και με τις μόνιμες εμβοές (ένα φάντασμα που κουδουνίζει στα αυτιά). Τα υψηλά επίπεδα στρες αναγκάζουν το σώμα σας να μπει σε λειτουργία μάχης ή φυγής, η οποία είναι μια ενστικτώδης αντίδραση που γεμίζει το σώμα σας με αδρεναλίνη για να σας βοηθήσει είτε να πολεμήσετε είτε να ξεφύγετε από τον κίνδυνο. Αυτή η διαδικασία ασκεί μεγάλη πίεση στα νεύρα, τη ροή του αίματος, τη θερμότητα του σώματος και πολλά άλλα. Συνήθως πιστεύεται ότι αυτή η πίεση και το άγχος μπορούν να ταξιδέψουν στο εσωτερικό σας αυτί και να συμβάλουν στα συμπτώματα των εμβοών.

Κάντε τακτικές εξετάσεις

Ζητήστε από τον ιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης να ενσωματώσει τις προβολές ακοής στις τακτικές εξετάσεις σας. Επειδή η απώλεια ακοής εξελίσσεται σταδιακά, συνιστάται επίσης να έχετε ετήσιες διαβουλεύσεις ακοής με έναν επαγγελματία υγείας. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναγνωρίσετε σημάδια απώλειας ακοής και να αναλάβετε δράση αμέσως μόλις το κάνετε. Η ανάληψη δράσης είναι σημαντική επειδή η απώλεια ακοής που δεν αντιμετωπίζεται, εκτός από την ποιότητα ζωής και τη δύναμη των σχέσεων, έχει συνδεθεί με άλλα προβλήματα υγείας όπως η κατάθλιψη, η άνοια και οι καρδιακές παθήσεις.

Λαμβάνετε φάρμακα μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες

Ορισμένα φάρμακα, όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη, μπορεί μερικές φορές να συμβάλλουν στην απώλεια ακοής. Συζητήστε τα φάρμακα με το γιατρό σας εάν ανησυχείτε ότι θα επηρεάσουν την ικανότητα ακοής σας και πάρτε τα μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες.