Η ωκυτοκίνη είναι η ορμόνη της αγάπης – Είναι Μύθος ή πραγματικότητα;

Μια βιοχημική που παράγονται στον εγκέφαλο που ονομάζεται οξυτοκίνη έχει εισέλθει λαϊκή κουλτούρα τα τελευταία χρόνια ως «αγάπη, αγκαλιά ή συγκόλληση» ορμόνη. Αυτό είναι πολλά για να διαλέξετε. Η ωκυτοκίνη παίζει ρόλο στην παραγωγή συσπάσεις κατά τον τοκετό και στην παροχή βοήθειας κατά τη γαλουχία, αλλά γνωρίζουμε ότι για περισσότερο από έναν αιώνα. Πειράματα στη δεκαετία του 1990 έδειξε ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κορυφαία voles λιβάδι, γνωστή για μονογαμική συμπεριφορά τους, να πάρει μια δια βίου σύντροφο. Αργότερα μελέτες στη συνέχεια έδειξαν ότι η χημική ουσία συμβάλλει στην εμπιστεύονται και κοινωνικών αλληλεπιδράσεων σε διάφορα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.

Μετά τη μελέτη βολά, το ενδιαφέρον για το πεπτίδιο εννέα αμινοξέων άρχισε να αυξάνεται. Σε μια ομιλία οικονομολόγος TED Paul Zak αποκάλεσε «το ηθικό μόριο» λόγω της σχέσης της με την εμπιστοσύνη, την ενσυναίσθηση και την ευημερία. Η αγορά εγκεφάλου-makeover Internet DIY στη συνέχεια πήρε το μιμίδιο. Vero Labs της Daytona Beach, Fla., Πουλάει «Connect» σπρέι οξυτοκίνης για $ 79 Το φιλοδοξεί να ενισχύσει χώρο εργασίας ομολόγων και την αύξηση της θετικής αυτογνωσίας. Η εταιρεία έχει επίσης βγει με ένα σπρέι του-και-της, προσελκύουν που αναμιγνύει την ωκυτοκίνη με φερομόνες ελκυστικές χημικές σεξ που βοηθούν τα ποντίκια να το πάρει, αλλά των οποίων ο ρόλος στην ενεργοποίηση συμπεριφορά ζευγαρώματος στον άνθρωπο είναι αμφιλεγόμενο. (Οι ερευνητές που μελετούν την ωκυτοκίνη προειδοποιούν τους υποψήφιους αγοραστές μακριά από αυτές τις αγορές, λέγοντας ότι η μακροχρόνια χρήση σε ανθρώπους δεν έχει μελετηθεί).

Δεν είναι όλα τα μάρκετινγκ και εικονικά σκευάσματα, όμως. Ένα ουσιαστικό σώμα της έρευνας δείχνει ότι η ωκυτοκίνη και ένα σχετικό μόριο που ονομάζεται βασοπρεσίνη προώθηση διάφορους τύπους κοινωνικής συμπεριφοράς. Οι συμμετέχοντες σε μία μελέτη που εμπλέκονται παίζοντας μια επένδυση παιχνίδι διχαλωτή σε περισσότερα χρήματα για την επένδυση τραπεζίτη μετά τη λήψη όσφρηση. επίπεδα οξυτοκίνη αυξήθηκε σε μια μελέτη των νέων γονέων που έγινε συνηθίσει να ζουν με τα νεογνά τους. Και δοκιμές είναι τώρα σε εξέλιξη για να εκτιμηθεί αν ένα σπρέι οξυτοκίνης μπορεί να βοηθήσει καθησυχάσει ορισμένες από τις κοινωνικές ελλείμματα των μικρών παιδιών διαγνωστεί με αυτισμό.

Η ωκυτοκίνη έχει και μια άλλη πλευρά σε αυτό που το καθιστά κάτι λιγότερο από το φίλτρο αγάπης Νο 9. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι μπορεί να εντείνει την αρνητική μνήμη ενός κοινωνική εμπειρία, όπως η ανάμνηση του αφεντικού σας φωνάζει στο πρόσωπό σας μπροστά από τους συναδέλφους. Μπορεί ακόμη και να αυξήσει την πιθανότητα της επιθετικότητας και της βίας απέναντι στους άλλους που δεν είναι μέρος της κοινωνικής ομάδας σας.

Η ωκυτοκίνη χωρίς αμφιβολία έχει επίδραση στις κοινωνικές σχέσεις, αλλά η επίδρασή της μπορεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από περίσταση. Η American Psychological Association Επιστήμη Παρακολουθήστε είχε δύο μεγάλα αποσπάσματα από τους επιστήμονες για την ωκυτοκίνη που προειδοποιούν ενάντια καζάνι ως έχει κανένα σταθερό ρόλο στην διέπουν τις κοινωνικές σχέσεις: «Η ωκυτοκίνη δεν είναι η ορμόνη της αγάπης», λέει ο Larry Νέων του Πανεπιστημίου Emory. «Μας μετατραπεί σε κοινωνική πληροφορίες και μας επιτρέπει να αναλύσουμε σε υψηλότερη ανάλυση.»

Και από Shelley Taylor από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Λος Άντζελες: «Δεν είναι ποτέ μια καλή ιδέα για να χαρτογραφήσει ένα ψυχολογικό προφίλ σε μια ορμόνη? Δεν έχουν ψυχολογικό προφίλ.» Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι λίγο, αν όχι ποτέ, πριν να είναι σε θέση να καστάνια μέχρι αυτό το Lovin αίσθηση με ένα φύσημα του μια συσκευή εισπνοής, καλύτερα να κολλήσει με το Cabernet και την αφρώδη.