Η σχέση μεταξύ της εγκυμοσύνης και τον τύπο του αίματός σας

Πώς τύπο του αίματος επηρεάζει την εγκυμοσύνη;

Είναι σημαντικό για τις γυναίκες να ανακαλύψουν τον τύπο του αίματος στην αρχή της εγκυμοσύνης τους. θα ληφθεί αίμα για να ανακαλύψει, και υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί τύποι: Α, Β, ΑΒ και Ο Εκτός από τον τύπο του αίματος, οι γυναίκες μπορεί να έχουν παράγοντα Rh (ειδικά Rhesus D αντιγόνο), το οποίο είναι όταν οι πρωτεΐνες εμφανίζονται στην επιφάνεια του το αίμα. Οι γυναίκες που έχουν παράγοντα Rh ταξινομούνται ως Rh θετικό (Α +, Β +, ΑΒ +, και O +) και οι γυναίκες που δεν είναι Rh αρνητικά (Α-, Β-, ΑΒ- και Ο).

Ο τύπος του αίματος και Rh παράγοντας μιας εγκύου γυναίκας και του πατέρα του μωρού της, μπορεί να επηρεάσει ό, τι πληκτρολογείτε στο αίμα το μωρό έχει. Θα επηρεάσει επίσης τα αντισώματα σώμα της μητέρας καθιστά ως ανοσολογική απόκριση σε ξένες ουσίες στο σώμα της, όπως τα βακτήρια, το σπέρμα, και ακόμη και ένα έμβρυο.

Όταν ένα Rh-αρνητικό γυναίκα (5-10 τοις εκατό των γυναικών) έχει ένα μωρό με Rh-θετικό αίμα αυτό ονομάζεται Rh ασυμβατότητα. το σώμα της μητέρας θα αντιμετωπίσει τις πρωτεΐνες Rh που βρέθηκαν στο αίμα του μωρού της ως ξένο και παράγει αντισώματα για να τους επιτεθούν, μόλις οι δύο τύποι αίμα αναμειγνύεται με οποιοδήποτε τρόπο, ο οποίος είναι μια κατάσταση που ονομάζεται ασθένεια Rhesus. μπορεί επίσης μερικές φορές να υπάρξουν προβλήματα εάν η μητέρα είναι ένας τύπος αίματος Ο και το μωρό της είναι τύπου Α ή Β στο αίμα, όπου το σώμα της μητέρας παράγει αντισώματα ενάντια σε ερυθρά αιμοσφαίρια του μωρού όταν μίγματα αίματος. Αυτό ονομάζεται ΑΒΟ ασυμβατότητα.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Η πρώτη φορά που μια γυναίκα είναι έγκυος, το μωρό είναι γενικά προστατεύονται μέχρι τη γέννηση, γιατί το αίμα της μητέρας δεν μπορεί να διασχίσει τον πλακούντα (αν και μικρές ποσότητες αίματος του μωρού μπορεί να πάρει την κυκλοφορία της μητέρας). Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου το αίμα και η μητέρα του μωρού του αίματος αναμιγνύει νωρίτερα από αυτό, όπως:

  • αποτυχία
  • ένας τραυματισμός που προκαλεί αιμορραγία (όπως ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα)
  • μετά από μια αμνιοκέντηση (όπου λαμβάνεται αίμα από τον ομφάλιο λώρο για δοκιμή)
  • μετά από ένα CVS (όπου λαμβάνεται ένα δείγμα του πλακούντα για τη δοκιμή)
  • μια έκτοπη κύηση.

Σε οποιαδήποτε από αυτές τις καταστάσεις, τα αντισώματα που θα έχουν αναπτυχθεί ως μια ανοσολογική απόκριση η οποία μπορεί να προκαλέσει το μωρό να έχει αναιμία και σοβαρή ίκτερο. Με Rh ασυμβατότητα, αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που η γυναίκα είναι έγκυος με ένα Rh-θετικό το μωρό στο μέλλον, τα αντισώματα θα παράγονται σε μεγαλύτερες ποσότητες. ΑΒΟ ασυμβατότητα δεν γίνει πιο σοβαρά με κάθε επόμενη εγκυμοσύνη. Ωστόσο, ΑΒΟ ασυμβατότητα μπορεί να επηρεάσει ένα μωρό μέχρι να περάσει από το σύστημα του μωρού όλα τα αντισώματα μετά τη γέννησή τους.

Ποια είναι η θεραπεία;

Επειδή ομάδα αίματος ενός μωρού είναι συνήθως άγνωστη κατά την εγκυμοσύνη, όλες οι γυναίκες που είναι Rhesus αρνητικά λάβουν ενέσεις αντι-D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να αποτρέψει μια εκδήλωση της νόσου Rhesus στους 28 και 34 εβδομάδων. Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα συλλέγεται κατά τη γέννηση για να ελέγξετε την ομάδα αίματος του μωρού, και αν ένα μωρό είναι Rhesus θετικό, μια άλλη ένεση χορηγείται. Αυτές οι ενέσεις είναι πολύ αποτελεσματική στην παύση Rh αντισώματα ανάπτυξη και να καταστεί δυνατό για τις γυναίκες να είναι και πάλι έγκυος, χωρίς Rh ασυμβατότητα επιπλοκές. Αν το μωρό είναι Rhesus αρνητικό, οι ενέσεις δεν απαιτείται.

Εάν μια γυναίκα έχει ήδη διαγνωστεί με τη νόσο του Rhesus ενώ έγκυος θα πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά για να βεβαιωθείτε ότι το μωρό είναι υγιές, μέσω υπερήχων. Εάν είναι απαραίτητο ένας γιατρός μπορεί να ελέγξει το μωρό για τυχόν συμπτώματα της αναιμίας από ειδικούς παρακολούθηση με υπερήχους και παρέμβασης.

Αν σε οποιαδήποτε στιγμή στις εξετάσεις αίματος του μωρού είναι πολύ χαμηλή, μεταγγίσεις ανταλλαγή ειδικών αίματος (είτε πριν είτε μετά τη γέννηση) μπορεί να δοθεί στο μωρό μέσω του ομφάλιου λώρου, για να σταματήσει η εξάντληση των ερυθρών κυττάρων του αίματος και μερικές φορές ένα μωρό μπορεί να χρειαστεί να παραδοθεί στις αρχές. Ωστόσο, αυτά τα πράγματα δεν είναι συνήθως απαραίτητη ως ενέσεις αντι-D είναι πολύ επιτυχημένη.

Με ΑΒΟ ασυμβατότητα, δεν υπάρχουν προληπτικά μέτρα για την προστασία του μωρού, αλλά αν ένα μωρό δείχνει σημάδια αναιμίας σε μήτρα ή είναι πολύ ίκτερο μετά τη γέννησή του, θα πρέπει να δοθεί φωτοθεραπεία για να σπάσει τις χημικές ουσίες στο αίμα τους που είναι προκαλώντας ίκτερο τους, και μπορεί επίσης να χρειαστεί μεταγγίσεις αίματος και αν είναι πολύ αναιμικά. Όλα αυτά θα πρέπει να γίνει αμέσως μετά τη γέννηση για την αποφυγή τυχόν μακροπρόθεσμων προβλημάτων.

Επηρεάζει τη μητέρα;

για την υγεία της μητέρας δεν θα επηρεαστεί από τον τύπο του αίματος ασυμβατότητα, αλλά η αιμορραγία οποιουδήποτε είδους τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι κάτι που οι γυναίκες πρέπει πάντα να μιλήσετε με το γιατρό τους σχετικά με, καθώς μπορεί να υποδεικνύει ένα πρόβλημα εκτός από Rh ασυμβατότητα ή ασυμβατότητα ΑΒΟ.